Český HOMEPORT dodává elektrokola do anglických měst

elektrokoloOd roku 2005 provozuje česká společnost HOMEPORT v 18 světových metropolích systémy na sdílení kol, takzvaný bikesharing, s více než 10 000 koly. K nim nyní vyrobila a expeduje první sérii elektrokol určených pro anglické ulice, nejdříve pro město Oxford. Téměř všechna kola, jak klasická, tak nová s elektrickým pohonem, jsou vyrobena v České republice. Společnost HOMEPORT se letos bude také v tendru Hlavního města Prahy ucházet o možnost zavést bikesharing pro Prahu. Pro ni jsou vzhledem k částečně kopcovitému terénu vhodná právě elektrokola, která zpřístupní jízdu na kole i méně fyzicky zdatným jedincům.

Bikesharing je budoucností městské dopravy. Jde o pohodlný a rychlý způsob přepravy, který již funguje ve většině evropských měst. My s ním máme více než desetiletou zkušenost v 18 městech. Naše systémy můžete potkat například v Anglii, Francii, Polsku, Rusku nebo Saudské Arábii. Uživatelé na našich kolech najezdili již desítky miliónů kilometrů,“ říká Charles Butler, majitel firmy HOMEPORT. „Pro bikesharing vyrábíme přímo v České republice zcela nová kola, která jsou vysoce bezpečná, upravená pro celoroční pobyt venku a nenáročná na údržbu. Naše nové speciálně vyvinuté elektrokolo je taktéž schopné vydržet náročné podmínky bikesharingového provozu,“ doplňuje Butler.

Elektrokolo, které je vyrobeno pro pobyt venku po celý rok, má maximální rychlost 25 km/h a poskytuje dojezd až 55 km. Zcela unikátní na tomto elektrokole je kompletní integrovaná světelná výbava, kterou nedisponuje žádné jiné elektrokolo na světě. Má programovatelný motor, díky kterému lze nastavit profil daného elektrokola v účtu zákazníka. Kromě počítače funguje aplikace také na mobilních zařízeních s operačním systémem iOS, Android a Windows. Elektrokolo obsahuje také modem a GPS, díky kterému je možné kdykoliv zjistit, kde se právě nachází.

HOMEPORT vyrábí v České republice kola, elektrokola, stanice i software pro bikesharing. Stanic nyní ve všech městech, kde jsou kola Homeportu dostupná, funguje téměř tisícovka. Většinu výrobků vyváží firma do zahraničí, v rámci ČR funguje zatím pouze jako laboratoř v pražském Karlíně, který nabízí zájemcům 8 stanic a přibližně 16 kol. Každým rokem se do něj registruje přibližně 1000 zákazníků a v sezóně se realizuje zhruba 20 výpůjček denně.

V České republice zatím neexistuje žádný veřejný projekt pro sdílení kol, což by se však mělo do dvou let změnit. Pražský dopravní podnik chce ještě letos vybrat provozovatele oficiálního městského systému sdílení kol se 120 stanicemi a zhruba tisícovkou kol. Společnost HOMEPORT se výběrového řízení plánuje zúčastnit. „Vzhledem k dopravní situaci v centru bude pro Prahu bikesharing velkým přínosem. Lidé určitě by ocenili také elektrokola, a to zejména na Žižkově, Vinohradech a Letné, kde jsou kopce. Věřím, že po zavedení bikesharingu bude město také více omezovat automobilovou dopravu v centru tak, jak se stalo v jiných větších městech,“ vysvětluje Butler.

HOMEPORT

Česká společnost HOMEPORT s.r.o. patřící ke světové špičce bikesharingu byla založena v roce 2004. Poskytuje komplexní systém automatických půjčoven kol pro obce, města i soukromé subjekty. Systémy HOMEPORT jsou provozovány v Anglii, Francii, Rusku, Polsku, Saudské Arábii a Gibraltaru. Specializuje se na originální designová městská kola, přímo vyrobená pro celoroční pobyt venku. Celý vývoj software a montáž kol je soustředěno v ČR.

https://www.homeport.cz/