Koncerty a divadlo na zámku v Děčíně

_MG_0261Hudba byla nedílnou součástí zámeckých slavností i běžného dne tamních obyvatel. Klavíry, spinety, housle a jiné hudební nástroje jsou téměř ve všech expozicích každého z nich. Nejinak je tomu také v případě děčínského zámku. Děčínský zámek a jeho obyvatelé byli dokonce inspirací Fryderyku Chopinovi. Roku 1835 zde proslulý skladatel pobýval. S jeho pobytem je spojován tak zvaný Děčínský valčík, který umělec věnoval komtese Juže (Josefině) Thunové, dceři tehdejšího majitele zámku. Současné vedení zámku si je vědomo toho, jak silný zážitek z hudby nebo divadelního představení romanticky osvětlené historické prostory mají. A proto každoročně přichystají pro návštěvníky několik kulturních představení pod širým nebem. Letošní léto tomu není jinak a v zámeckých zahradách zazní vedle opery Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta 24. července také hudba v podání Idy Kelarové, romského dětského sboru Čhavorenge a hudebníků České filharmonie v projektu Romano drom 2016. Jejich společný koncert představí tradiční i soudobou romskou hudbu dne 11. srpna. Zámek divákům představí i dílo Williama Shakespeare, konkrétně hru Jindřich VI. První díl uvede Činoherák Ústí nad Labem 21. srpna a 3. září díl druhý. 12. srpna zámek obohatí kulturní program rovněž nočními prohlídkami a 27. srpna zde proběhne Literární Zarafest. Přijďte a zažijte povznášející pocit z nádherné hudby v oduševnělém prostředí.

„Opravou zahrad děčínského zámku nabyly jeho prostory opět lesku a krásy. Aby si je mohli návštěvníci vychutnat i v netradičních časech a při netradičních příležitostech, rozhodli jsme se, uvést v letních dnech několik kulturních akcí,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Rádi bychom dopřáli všem, kdo nás navštíví, jakési zastavení se v čase. Protože jak říká básník, vždyť nejenom chlebem, živ jest člověk. Osvětlené zahrady a zámek v letní teplé noci, sklenička dobrého vína určitě zážitek z kulturního představení, ať už v podobě koncertu nebo divadla, umocní. Na tato představení máme velice kladné ohlasy, proto v nich nejenom pokračujeme, ale rok od roku také rozšiřujeme“ dodává Iveta Krupičková.

Letní kulturní program na zámku v Děčíně zahájí 24. července Evropský komorní orchestr EMA společně se sólisty a sborem Evropské hudební akademie Teplice dílem Wolfganga Amadea Mozarta a jeho Kouzelnou flétnou. Dirigentem představení je Norbert Baxa a režisérem Martin Otava. 11. srpna rozezní Jižní zahrady zámku strhující tóny tradiční i soudobé romské tvorby ve společném vystoupení Idy Kelarové, pěveckého sboru Čhavorenge a hudebníků České filharmonie. 21. srpna a

3. září budou Jižní zahrady patřit Williamu Shakespearovi a jeho hře Jindřich VI. 27. srpen bude bude hostit již patnáctý Zarafest. Festival věnovaný autorskému čtení.

Letní kulturní program zámku v Děčíně:

24. 7. 2016 od 20 hodin v Jižních zahradách

Wolfgang Amadeus Mozart: Kouzelná flétna

Operní představení pod širým nebem.

Evropský komorní orchestr EMA, sólisté a

sbor Evropské hudební akademie Teplice

Dirigent: Norbert Baxa, režie: Martin Otava

11. srpna 2016 od 20 hodin v Jižních zahradách

Česká filharmonie – Romano Drom 2016

Čhavorenge – Ida Kelarová

Pěvecký koncert, tradiční i soudobá romská hudba

12. srpna 2016 od 21 hodin na zámku

Noční prohlídky

21. srpna 2016 od 20 hodin v Jižních zahradách

William Shakespeare: Jindřich VI. 1. díl

Činoherák Ústí nad Labem

27. srpna 2016 od 15 hodin v Růžové zahradě

XVI. Literární Zarafest

28. srpna 2016 od 10 hodin na hlavním nádvoří

Slavnosti medu a vína

Stánky s vínem a medem, soutěžní ochutnávky,

přednášky o včelařství a další program

3. září 2016 od 20 hodin v Jižních zahradách

William Shakespeare: Jindřich VI. 2. díl

Činoherák Ústí nad Labem

 

Zámek Děčín a jeho součastná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie. Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra. Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu. Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd. Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.