Biskupský pivovar v Litoměřicích vaří piva plzeňského typu

Biskupský pivovar, Litoměřice, 30. 8. 2016Katolická církev začala investovat prostředky, které získává v rámci finančních restitucí. Cílem je prostředky zhodnotit, aby v budoucnu mohla církev hospodařit zcela samostatně. Jedním z prvních takových projektů je Biskupský pivovar U svatého Štěpána v Litoměřicích, který byl otevřen letos v lednu.

“Inspirovali jsme se v klášterech na Strahově a v Oseku, kde již pivo vaří. Celkové investiční náklady na pořízení minipivovaru dosáhly dvacet milionů korun, investice by se měla navrátit do dvanácti let,” uvádí Richard Kirbs, vedoucí oddělení správy majetku litoměřického biskupství (na snímku).

Po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Církev sama nepodniká a pivovar provozuje společnost Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. “Vaříme piva plzeňského typu, spodně kvašená,” konstatuje Kirbs.

Celková kapacita výroby může dosáhnout až několika tisíc hektolitrů ročně. Restaurace s pivnicí má kapacitu 120 míst a celá proukce pivovaru zatím směřuje právě sem. V budoucnu nicméně v Litoměřicích počítají, že budou piva zavážet i do dalších restaurací.

“V nabídce restaurace máme teplá jídla po celý týden, v pivnici ze samovýčepů si může každý konzument pivo sám načepovat,” říká Kirbs.

Pivovar sídlí v diecézním domě kardinála Trochty. Objekt z počátku sloužil jako kněžský seminář. V době totality zde rovněž sídlila teologická fakulta, která se po sametové revoluci vrátila zpět do Prahy. Kromě pivovaru je v objektu od roku 2002 středisko pastoračních aktivit a místo setkávání věřících i kněží. V roce 2010 byl v domě uveden do provozu turistický hostel nabízející nepřetržitý provoz až pro 160 ubytovaných hostů.

(tz)