Petardy mají svou hlavu

Blíží se přelom roku a s ním silvestrovské oslavy spojené čím dál tím častěji se zábavní pyrotechnikou. Každoročně se jí prodá více. S touto tradiční radovánkou je však spojeno mnoho rizik, která ve svém důsledku způsobují škody v řádech desítek milionů korun. Přitom způsobí-li někdo při amatérském ohňostroji škodu nebo újmu jiné osobě, z pojištění odpovědnosti je kryta pouze v některých případech.

Kdy lze uplatňovat škodu či újmu vzniklou jiné osobě na majetku nebo na zdraví z pojištění odpovědnosti?

Pouze v případech, kdy dojde k zanedbání, tj. k použití pyrotechniky v rozporu s návodem nebo zásadami bezpečného odpálení. Pojištění odpovědnosti se vztahuje na situace, kdy člověk něco neúmyslně opomine a způsobí škodu někomu třetímu. Postupuje-li dotyčný při použití zábavní pyrotechniky v souladu s pravidly a návodem uvedeným na obalu, a dojde-li přesto ke škodě nebo újmě, může poškozený zkusit náhradu uplatňovat vůči výrobci, resp. prodejci, u něhož petardy zakoupil, a to z titulu vady výrobku.

Z jakého pojištění lze pro poškozeného v oprávněných případech čerpat náhradu škody nebo újmy?

Je-li splněna podmínka z předchozího odstavce, uplatní se vzniklá škoda nebo újma z tzv. občanské (civilní) odpovědnosti viníka. To je zpravidla součástí pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Ta kryje podobné případy neúmyslného zanedbání všech příslušníků dané domácnosti do sjednaného limitu. Vyplatí se ověřit si, zda toto pojištění bylo skutečně sjednáno (u některých pojišťoven není zahrnuto automaticky), případně na jak vysoké limity. V UNIQA lze dohodnout horní hranici plnění v řádu od jednoho do dvaceti milionů korun. Zároveň platí, že z pojištění odpovědnosti lze nahradit škodu na cizím majetku a újmu na zdraví jiných osob, nikoli na vlastním majetku a zdraví.

Jak se zachovat při škodě při oslavách v zahraničí?

V zahraničí může amatérský „pyrotechnik“ uplatnit způsobenou škodu ze svého komplexního cestovního pojištění, v rámci něhož je rovněž pokryta jeho odpovědnost. V těchto případech se pojistné limity pohybují zpravidla v řádu jednotek milionů korun. Každopádně je třeba o škodě telefonicky vyrozumět asistenční službu a postupovat v souladu s jejími pokyny. O události by měly být vyhotoveny zápis s místní policií a dokumentace, měly by být přiloženy kontakty na svědky. Podobný, ale opačný postup platí i pro naše turisty poškozené v zahraničí při silvestrovských oslavách. Pro náhradu škody je třeba zjistit viníka, ohlásit ji místní policii, shromáždit kontakty na svědky, udělat fotodokumentaci a vzniklou škodu nebo újmu neprodleně uplatnit.

Hraje v těchto případech roli alkohol?

Na přelomu roku je konzumace alkoholu obecně vyšší než v kteroukoli jinou roční dobu. Jeho požití samozřejmě snižuje rozpoznávací schopnosti, vede k přeceňování sil a naopak ke snížení opatrnosti. Proto je významným faktorem při šetření události ze strany pojišťovny. Ta vždy zjišťuje, zda a do jaké míry měla předchozí konzumace alkoholu vliv na vznik a výši vzniklé škody nebo újmy. Je-li tento účinek v příčinné souvislosti, má pojišťovna právo na náhradu toho, co poškozenému za viníka plnila.

Co když mi někdo způsobí při oslavách majetkovou škodu a já viníka nezjistím?

V takových případech nezbývá než uplatnit nárok na náhradu z vlastního pojištění, ať už auta nebo nemovitosti. Na takové události se pohlíží jako na vandalismus s nezjištěným viníkem. Vždy je ale potřeba nahlásit škodu policii a ponechat jí lhůtu na pátrání po pachateli. Teprve je-li šetření písemně uzavřeno jako neúspěšné, lze žádat odškodnění u vlastní pojišťovny.

Přejeme Vám veselé, ale hlavně bezpečné oslavy příchodu nového roku 2017!

O společnosti UNIQA

UNIQA pojišťovna vyvíjí své aktivity na českém pojistném trhu již třiadvacet let. Jako univerzální pojišťovna nabízí kompletní paletu pojistných produktů pro občany i korporátní klienty. Podle objemu pojistného figuruje stabilně v osmičce nejsilnějších pojišťoven v ČR.
UNIQA pojišťovna je součástí skupiny UNIQA Group, která je nyní aktivní na 19 evropských trzích a obsluhuje přes deset a půl milionů klientů.