Muži budou držet Suchej únor

suchej_unor_greyV únoru proběhne již pátý ročník úspěšné kampaně na podporu mužského zdraví – Suchej únor. Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku. Akce je primárně určena pro muže. Nadměrná konzumace alkoholu totiž patří k jednomu z největších rizik ohrožujících kvalitu jejich života. Zapojit se ovšem mohou i ženy.

Čeští muži jsou ve spotřebě alkoholu na světové špici. Ročně vypijí téměř trojnásobek světového průměru. Podle statistik Státního zdravotního ústavu je závislostí na alkoholu ohroženo až 26 % z nich. To je více než 1 milion.

Suchej únor je tu proto, abychom si na jeden měsíc dali od alkoholu odstup. Díky tomu máme možnost poznat, jak na tom s pitím vlastně jsme. Smyslem akce je naučit se konzumaci alkoholu vědomě regulovat,“ říká psycholog Martin Jára z Ligy otevřených mužů (LOM), která kampaň organizuje ve spolupráci s Klinikou adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Státním zdravotním ústavem.

Pití alkoholu není jen tolerovanou neřestí. Jde spíše o společenskou normu a součást identity českého muže. Přes 19 % mužů pije každý den nebo téměř každý den. Suchej únor je skvělá příležitost, jak zviditelnit toto téma a dostat jej do veřejné diskuse. Na osobní rovině pak vede k reflexi vlastního vztahu s alkoholem,“ popisuje prof. Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie.

Za velmi alarmující považuji skutečnost, že u nás existuje extrémně vysoká zkušenost s alkoholem u mladistvých. Podle OECD vzrostl v ČR od roku 2002 počet patnáctiletých, kteří již mají zkušenosti s alkoholem, ze 70 na 94 %. Situaci bohužel příliš nenahrávají ani současné veřejné elity,“pokračuje Miovský.

Suchej únor může podniknout každý. Stačí najít odhodlání přijmout neobvyklou výzvu. Není třeba se nikde registrovat. Je ale možné se přihlásit k akci na Facebooku nebo založit tým, který bude během února vybírat finanční prostředky na projekt Patron podporující dospívající kluky z dětských domovů na jejich cestě k vlastní nezávislosti.

V  roce 2016 se do akce Suchej únor zapojilo přes 2000 účastníků. Za všechny dva ohlasy: „Tahle akce je skvělá tím, že funguje na kolektivním a dobrovolném základě: člověk ví, že v tom není sám, a nikdo nad ním nedrží bič. Vím o lidech, kterým změnila život, a myslím, že se k nim pomalu můžu taky přiřadit,“ zmiňuje svou zkušenost Ondřej Hanuš. Jinou perspektivu nabízí další z loňských účastníků, Martin Říha: „Uvědomil jsem si, že se dokážu výborně bavit i bez alkoholu, mám dobrou náladu, lépe se mi spí a zároveň i probouzí. Kruhy pod očima zmizely stejně jako přebytečná kila, která jsem nabíral pravidelným pitím.“

A co budete na konci února říkat vy?

6 důvodů proč se zapojit:

 

  • Zdraví – Pročistíš svoje tělo a projasníš mysl
  • Sex – S čistou hlavou si to užiješ úplně nejvíc
  • Rodina – Zlepšíš vztahy doma a dáš příklad dětem
  • Agrese – Svoji sílu udržíš na uzdě a dáš ji dobrý směr
  • Práce – Získáš čas a energii na nové projekty
  • Zábava – Zjistíš, že srandu zažiješ i bez alkoholu

Více informací na www.suchejunor.cz K akci je možné připojit na Facebooku   Kontakt pro média: Mgr. Josef Petr, koordinátor kampaně, josef.petr@ilom.cz, 728 563 768   Liga otevřených mužů

LOM se zaměřuje na zvyšování kvality života mužů. Jeho posláním je podporovat aktivní přístup mužů k osobnímu rozvoji a zdraví, k zodpovědnému partnerství a rodičovství, k profesní seberealizaci a ke společenské angažovanosti, zejména na poli rovných příležitostí žen a mužů. Nabízí mužům poradenství, kurzy a outdoorové akce. Kvalitní život mužů podporuje také pomocí expertních, mediálních i politických aktivit. LOM čerpá z přímé práce s muži, z vlastní expertní činnosti, z výzkumů a z příkladů dobré praxe v ČR i v zahraničí. Více na www.ilom.cz