Polovina rodičů o jarních prázdninách s dětmi nikam nejezdí

Příští týden startují v prvních okresech České republiky jarní prázdniny, které si školáci budou užívat až do poloviny března. Mnoho rodin (39,4 %) se chystá vyrazit během volna do českých ski-areálů a desetina rodičů (9,6 %) bere své děti do zahraničí. Téměř polovina rodičů (46,8 %) však v průzkumu společnosti Sazka přiznala, že o prázdninách nikam nejezdí a děti tráví volno doma nebo u prarodičů.

Hlavním důvodem, proč rodiny nikam necestují, je podle respondentů nedostatek financí. „Peníze přitom nemusí být překážkou pro aktivní prožití prázdnin. Rodiče s dětmi si mohou společné volno naplno užít i jinde než na horách. Naše webové stránky sportvokoli.cz například nabízí kalendář s desítkami sportovních akcí a příležitostí v blízkosti bydliště, které navíc vyjdou maximálně na pár korun,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky a dodává: „Lyžaři a snowboardisté pro změnu na webu najdou denně aktualizované kompletní sněhové zpravodajství v tuzemských horských střediscích.“

Čtyřčlenná rodina utratí za pobyt na horách 20 tisíc Kč

Kam Češi nejčastěji jezdí

1. Česká republika
2. Itálie
3. Rakousko
4. Slovensko
5. Francie

Výše útraty za týdenní dovolenou na horách se samozřejmě odvíjí od celé řady faktorů – např. lokalita střediska, četnost lyžování, stravování apod. Nicméně podle aktuálních cen na českém trhu i odpovědí rodičů v průzkumu je zřejmé, že jarní prázdniny ukrojí z rodinného rozpočtu přibližně 20 tisíc korun. Pobyt ve ski-areálech v zahraničí vychází v průměru až na dvojnásobnou částku. Za hranice vyrážejí Češi především do Rakouských a Italských Alp. Při výběru destinace pro zimní dovolenou se rozhoduje každý pátý respondent (19,8 %) podle vlastní dobré zkušenosti. Dalších 18,5 % oslovených dá na doporučení přátel a právě zmiňovaná cena je rozhodující pro
14,9 % Čechů.

Pasivitu rodičů potvrzují i děti

Na dotazy týkající se jarních prázdnin odpovídalo v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj také několik stovek dětí na základních školách. Z dotazníku vyplývá, že 28 % dětí stráví volné dny samy doma, nejraději hraním na počítači – jak uvedly. Další pětina odpovídajících školáků pak bude u prarodičů. Pokud by si mohly děti samy zvolit náplň prázdnin, vítězí venkovní aktivity s kamarády a lyžování s rodiči.

Sportvokoli.cz je společný projekt Sazky a Českého olympijského výboru. Jde o největší veřejnou databázi sportovních klubů a sportovišť. Pomáhá rodičům i široké veřejnosti najít co nejsnazší cestu ke sportu.

O společnosti SAZKA a.s.

SAZKA a.s. je největší a nejstarší loterijní společnost v České republice s cca 95% tržním podílem na trhu loterií a jiných podobných her. Hlavními loterijními produkty společnosti jsou číselné loterie s nejznámější hrou Sportka. Kromě číselných loterií jsou v produktové nabídce stírací losy, sportovní kurzové sázky a rychloobrátkové hry. Druhým pilířem jsou neloterijní služby, zejména největší mobilní virtuální operátor v České republice SAZKAmobil, dobíjení mobilních telefonů a zprostředkování plateb za služby a zboží nebo prodej vstupenek. Své produkty poskytuje SAZKA a.s. hlavně prostřednictvím unikátní prodejní sítě s více než 7200 prodejními místy rozmístěnými po celé České republice. SAZKA a.s. je členem nadnárodní investiční skupiny KKCG, působící v 11 zemích na 4 kontinentech. Sazka a.s. je součástí mezinárodního loterního holdingu Sazka Group (patří sem rovněž podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria). Více na www.sazka.cz a www.kkcg.eu.