Pozvali budoucí inženýry

Doosan Skoda Power 1Doosan Škoda Power, jeden z největších zaměstnavatelů v Plzeňském kraji, dlouhodobě věnuje úsilí tomu, aby u dnešních žáků a studentů vzbudil zájem o technické obory. Upřednostňuje při tom praxi před teorií. Na veletrhu technického vzdělávání Study Map Day tak zástupci společnosti Doosan Škoda Power studentům interaktivní formou představili svou práci. K vidění byl například miniaturní, plně funkční model parní turbíny nebo identická kopie lopatky turbíny jaderné elektrárny Temelín.

Během jednoho dopoledne se na svět parních turbín přišlo podívat přes 250 potenciálních budoucích techniků. „Žáci se nejvíce zajímali o ukázky práce kolegů z Výzkumného a vývojového centra – prohlídli si model elektrárny a výroby energie, hravou formou si zopakovali fyzikální zákony. Spoustě žáků se zamlouvaly propagační předměty Doosan Škoda Power, zejména ty zaměřené na spolupráci s plzeňskou fotbalovou Viktorkou,“ říká Petra Míková z personálního oddělení Doosan Škoda Power.

Plzeňský výrobce turbín se zajímá i o studenty vysokých škol. Prostřednictvím stipendijního programu dlouhodobě podporuje budoucí strojaře a konstruktéry ze Západočeské univerzity v Plzni, kteří mají kromě stipendia možnost při psaní svých bakalářských nebo diplomových prací spolupracovat přímo s inženýry ve vývojovém centru Doosan Škoda Power. Mnozí z nich se přitom k prestižní práci dostalo právě už při studiu na vysoké škole.

Studenti, žáci i jejich rodiče se mohli na veletrhu dozvědět, o jaké absolventy bude v budoucnu největší zájem. Každý z několika stovek návštěvníků si tak na veletrhu Study Map Day přišel na své.

(tz)