Teplické keramička výroba rostla o desetinu

Pisoáry Ideal StandardZvýšený zájem především zákazníků v západní Evropě stojí za loňským růstem výroby teplické keramičky Ideal Standard, která je jedním z největších domácích výrobců toalet, umyvadel nebo bidetů. Výroba sanitární keramiky vzrostla meziročně o 11 procent na 723.000 kusů. Zvýšil se především zájem o toalety a pisoáry. Díky růstu výroby přijala teplická keramička 30 nových zaměstnanců. V současnosti jich zde pracuje přes 600.

Pavel Šlambora, ředitel teplické keramičky Ideal Standard: „Největší zájem zákazníků byl loni o naše toalety a pisoáry. U toalet díky tomu vzrostla výroba o čtvrtinu, u pisoárů o 13 procent. Vyhovujeme tak zvýšení poptávky v západní Evropě, kterou vyvolalo oživení stavebnictví. Bezmála celou naši výrobu vyvážíme do sesterských společností v rámci koncernu Ideal Standard.“

V průběhu roku 2016 sjelo z výrobních linek teplické keramičky Ideal Standard 723.000 kusů sanitární keramiky. „Zhruba 47 procent celé naší výroby představují toalety, necelou čtvrtinu umyvadla a osm procent pisoáry. Výrazný podíl mají také podstavce k sanitární keramice. Ty tvoří více než desetinu všech výrobků,“ uvedlPavel Šlambora.

Vedle západní Evropy směřoval loni vývoz také do Austrálie. Keramička se na trhy vyspělého světa, které platí v oblasti sanitární keramiky za nejnáročnější, orientuje. Patří mezi ně zejména Německo, Francie, Anglie nebo Švýcarsko. Vybavení z Ideal Standard má například i nejvyšší mrakodrap v Londýně.

O společnosti Ideal Standard:

Ideal Standard a.s. Teplice je přední výrobce sanitární keramiky s více než 130 let dlouhou historií. V meziválečném období se tato továrna proslavila pod značkou Ditmar-Urbach, po znárodnění v roce 1948 byla známá jako SPOJKER, Spojené keramické závody Teplice. Od roku 1992 patří pod nadnárodní společnost Ideal Standard Europe, leadera na trhu sanitární keramiky a zařízení koupelen, kuchyní a wellnes. Ideal Standard a.s. Teplice zaměstnává kolem 600 zaměstnanců a své výrobky vyváží do desítek zemí celého světa. Kromě výroby se továrna zabývá i vlastním vývojem a v současnosti chystá na sedmdesát vývojových projektů.

(tz)