Matcha Tea slaví u nás půlkulaté výročí

MatchaTea_skupina2Lidé se stále víc zajímají o své zdraví. Vyhledávanými potravinami jsou dnes kvalitní čaje, mezi nimž vyniká takzvaný „král mezi čaji“: tradiční japonský matcha. Milovníci na něm oceňují zejména jeho energetizující účinky. Certifikovaný pravý japonský Matcha Tea v biokvalitě, dvougramové sáčky, moderní příprava pomocí šejkru posvěcená samotnými japonskými mistry, kamenný Matcha Point v pražských Holešovicích a v obchodních centrech Chodov, Arkády a Flóra či Kutné Hoře, to vše symbolizuje předního dodavatele Matcha Tea do Evropy. O králi mezi čaji jsme si povídali s Petrem Patočkou z MatchaTea.cz:
Jaké čaje mají Češi nejraději a jaké jsou současné trendy?

V současnosti se o čaje a zdraví zajímá čím dál více lidí, a s tím je spojený i zájem o čaj matcha. Všeobecně je hlavním přínosem čaje podpora myšlení, pročištění těla a dodání energie.

Co vás vedlo k tomu, abyste na českém
trhu začali prodávat matcha?

Velmi nás zaujaly jak vlastnosti čaje matcha, tak jeho historie a tradice, která je stará více než 800 let. Býval ukryt takzvaně pod pokličkou, zahalen tajemstvím, přitom má vynikající nutriční profil. Po revoluci u nás nastal boom čajoven, kde byl i tento čaj v nabídce, vždy ale trochu stranou. Chtěli jsme jej zviditelnit a ukázat jeho pozitivní účinky. V současnosti si ho můžete koupit a připravit doma nebo si ho dát v čajovnách, restauracích, kavárnách či fitness centrech po celém Česku.

Jak vlastně čaj matcha charakterizovat a v čem se odlišuje od jiných čajů?

Matcha je speciální zelený čaj, který pochází z Japonska. Oproti jiným čajům je rozemletý na jemný pudr. Tento čaj se tedy nelouhuje, ale díky své formě a přípravě se přímo konzumuje. I proto je matcha až desetkrát silnější než běžný zelený čaj. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek a má blahodárné účinky na lidský organizmus. Původně jej používali buddhističtí mnichové v Japonsku při svých ceremoniích, nyní je rozšířen po celém světě.

Kdy se na našem trhu čaj matcha objevil? Kdy nastal jeho boom?

Celosvětový boom nastal v roce 2014. My jsme jej začali prodávat v České republice už v roce 2012 a od té doby jde zájem o něj stále nahoru. S tím je samozřejmě spojen i prodej jeho falešných náhražek, které mají nejčastěji původ v Číně. Zákazníkovi vždy napoví cena čaje. Je-li výrazně nižší, než je obvyklé, měl by zájemce určitě zpozornět. Z tohoto důvodu klademe důraz na osvětu, původ čaje, který by měl být v Japonsku, a jeho certifikace. Na druhou stranu jsem se osobně setkal i s druhem matcha z Číny, který prodává konkurence a jeho kvalita byla uspokojivá. Nicméně cena tohoto čínského matcha se prakticky rovnala tomu japonskému, což je jasným důkazem, že technologie a způsob zpracování nelze jednoduše falšovat nebo napodobit.

Můžete konkretizovat prospěšnost matcha lidskému tělu?

Matcha je stoprocentněMatchaTea_Harmony6 zelený čaj, který je rozemletý do podoby jemného prášku, jak jsem už řekl. Jeho hlavní výhodou je, že při jeho pití konzumujeme v podstatě celý čajový list. Při výrobě čaje matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se barviva ani konzervační látky. Čaj matcha obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů a aminokyselin. Dvě porce čaje matcha denně mohou zajistit dostatečný přísun antioxidantů, zejména antioxidantu EGCG. Pomáhá uklidnit mysl, zlepšuje soustředění, paměť i náladu díky aminokyselině L-theanin.
Matcha podporuje snižování hladiny cukru v krvi a žádný cukr neobsahuje, čímž je vhodný pro diabetiky. Díky speciálnímu způsobu pěstování za použití zastiňovací techniky obsahuje velké množství chlorofylu, který má výrazné detoxikační účinky, eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle. Také napomáhá snížení cholesterolu v krvi. Zde se trochu pozastavím, protože právě zastiňovací technika je to, co nepoužívají producenti náhražek čaje matcha, čímž dojde k tomu, že množství chlorofylu je výrazně nižší a jeho nutriční profil je diametrálně odlišný.

A zvláštnosti výroby čaje matcha?

Jak již bylo řečeno, čaj matcha je pěstován speciální zastiňovací technikou a jeho příprava nespočívá v louhování čajových lístků, ale rozemletý list jeho smícháním s vodou přímo konzumujeme. To jsou asi největší odlišnosti od běžného čaje. Po vypěstování jsou listy sušeny a zbavovány všech větviček, stopek a dalších nežádoucích částí. Po tomto procesu tedy zbyde čistá čajová dužina, které se za pomoci žulových mlýnů rozemele na jemný pudr.

Je vhodný pro každého?

Matcha je jako víno. Má nespočet různých kvalit a tříd. Kvalitní čaj matcha má krásně zelenou barvu, jemnou a lehce nasládlou chuť. Jeho nízkou kvalitu poznáme podle toho, že chutná trpce a má žluto-hnědou barvu. Tyto druhy matcha nedoporučujeme. Není pravda, že zachutná každému, a to zejména proto, že neobsahuje žádný cukr ani umělá sladidla, na které jsou v dnešní době chuťové pohárky mnoha lidí zvyklé. Většina lidí si však po několika ochutnáních čaj oblíbí. Pokud ne, je možné jej dochutit medem nebo přírodním sirupem. Čaj je vhodný pro každého, ale děti, těhotné a kojící ženy by si jej měly dopřávat pouze v omezeném množství.

V čem se liší příprava čaje matcha od jiných čajů?

Oproti jiným čajům má matcha práškovou podobu, z čehož vyplývá i jeho rozdílná příprava, tradičním i moderním způsobem. Zvolíme-li tradiční variantu, je třeba mít k tomu patřičné náčiní – čajovou misku, metličku, bambusovou lžičku a 100 ml vody o teplotě cca 65 °C. Do čajové misky dáme tři vrchovaté bambusové lžičky čaje, přidáme zhruba 40 ml vody. Bambusovou metličkou si vytvoříme kašičku. Po chvilce dolijeme zbylých 60 ml a šleháme ve tvaru písmene M, než se čaj krásně napění.
Pro moderní přípravu postačí šejkr nebo plastová lahev, 2 gramy čaje matcha, zhruba 3 dcl vody a nádobu řádně protřepat. Dá se připravit studený i teplý. V případě teplé varianty je však třeba si dát pozor, abychom do šej­kru nelili vařící vodu. Ideální je postup, kdy do šejkru nalijeme

1 dcl studené vody a pak opatrně
2 dcl horké vody. Pro dochucení je možné do čaje přidat med nebo kvalitní ovocný sirup.
Kromě přípravy nápojů se velmi rozmohlo přidávání matcha čaje také do různých pokrmů. Velmi oblíbená je například matcha zmrzlina, ale i různé další dezerty, jako je matcha cheesecake nebo matcha puding.

Půlkulaté výročí dává příležitost k bilancování…

Chtěl bych všem zákazníkům, obchodním partnerům a kolegům poděkovat za skvělou spolupráci a za důvěru. Někteří jsou s námi od samého začátku a dodnes naši myšlenku podporují. U nás zůstává samozřejmě vše při starém. Dovážet budeme pouze organický Matcha Tea z Japonska, jeho kvalitu budeme nadále díky testům sledovat a leteckou přepravu i přes vzrůstající objem zakázek určitě nevyměníme za tu lodní. Kvalita a čerstvost našeho produktu je pro nás zásadní a jsme moc rádi, že je čím dál více těch, co tyto benefity oceňují.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer