VímVíc pomůže najít práci

fotoTěm, kteří právě hledají novou práci a vybírají si mezi několika potenciálními zaměstnavateli, může v orientaci pomoci server VímVíc.cz. Kromě online kurzů a aktuálních pracovních nabídek totiž nabízí také hodnocení firem přímo z pera jejich současných i bývalých zaměstnanců či spolupracovníků. Aktuálně je těchto recenzí 2 000 a budou přibývat.

Tato hodnocení firem pomáhají serveru VímVíc.cz poskytovat uchazečům o zaměstnání relevantní informace a tím i lepší servis při vyhledávání pracovních nabídek. Hodnotí se firemní kultura, vztahy s nadřízenými nebo platové ohodnocení.

V současnosti je na serveru zhruba 650 hodnocených firem s téměř 2 000 recenzemi. Každou z nich musí administrátor nejdříve schválit, teprve pak se zveřejní na webové stránce. „Díky tomuto procesu máme jistotu, že se v profilech firem neobjeví nevhodné komentáře, a zároveň dokážeme včas zachytit případy, kdy máme podezření třeba na útok na firmu úmyslně zkresleným hodnocením,“ dodává zakladatel platformy VímVíc.cz Michal Hardyn.

Nejčastěji hodnocenými jsou společnosti z oblasti retailu (maloobchodní řetězce, restaurace rychlého občerstvení). Navzdory převažujícímu negativnímu obrazu těchto firem se mezi nimi najdou i ty s velmi nadprůměrným hodnocením. „Například řetězec Lidl patří se 4,6 hvězdičkami z 5 a s celkem 150 hodnoceními mezi vůbec nejlépe hodnocené velké společnosti,“ připomíná Michal Hardyn.

Autentická hodnocení jsou jedním z trendů při hledání pracovního uplatnění. Pro samotné firmy jsou důležité jako relevantní zdroj informací pro potenciální uchazeče o zaměstnání a lidé zároveň rádi vidí, když firma na jejich hodnocení a podněty reaguje. Ukazuje to totiž, že si jejich názoru váží. Hodnocení je tak skvělým náborovým nástrojem, lidé mu věří víc než textům napsaným marketingovými odborníky, a VímVíc je v současnosti největší platforma v ČR, která tuto formu hodnocení nabízí.

Zapojte zaměstnance, velí nový trend v HR

Jedním z nejčastěji se vyskytujících negativ v hodnocení firem je stížnost na nezvládnutý management a leadership a obecně vztahy s manažery či nadřízenými. To je v současnosti podle statistik také nejčastější důvod pro výpověď ze zaměstnání. Velmi často se také v recenzích objevují poznámky o neefektivním nastavení procesů, které plyne z nedostatečného naslouchání vlastním zaměstnancům.

Podle společnosti Morneau Shepell považuje více než tři čtvrtiny dotazovaných (76 %) právě zlepšení zapojování zaměstnanců za jednu z priorit v HR pro rok 2017. Nejdůležitější změnou je zaměření pozornosti směrem k naslouchání zaměstnancům, jejich zdraví, duševní pohodě a také vybudování příjemné firemní kultury. Společnosti už teď mezi sebou soutěží, kdo nabídne lepší pracovní prostředí, benefity a kulturu firmy, do které se zapojí co nejvíce zaměstnanců.

Prostor pro oslovení zaměstnanců se neustále rozšiřuje

VímVíc.cz slouží nejen těm, kteří zaměstnání hledají, ale i samotným firmám, jež jeho prostřednictvím dostávají zpětnou vazbu. Jednak mohou na portálu prezentovat své benefity a zároveň díky recenzím také reagovat na případné podněty současných či bývalých zaměstnanců.

„V dnešní době, kdy na pracovním trhu převažuje nabídka nad poptávkou, neustále hledáme nové cesty, jak oslovit potenciální zaměstnance. Zároveň se snažíme autentickou cestou seznámit okolí s tím, co se ve firmě děje, a také se učit od těch, kteří jsou v digitálním světě o něco zkušenější. VímVíc nám podobný prostor poskytuje,“ vysvětluje Lucie Masopustová, ředitelka správy klientských účtů České spořitelny.

Samotný profil, na který mohou uživatelé přidávat hodnocení, je pro firmy zdarma. Zpoplatněný je pak prémiový účet, jehož prostřednictvím o sobě může společnost sdělit více detailů, přidat fotografie a lépe komunikovat.

VímVíc je online platforma nabízející jednotlivcům i firmám odbornou pomoc v HR a vzdělávání. Na trhu působí už od roku 2014 a v současnosti nabízí téměř 130 kurzů z oblasti osobního a kariérního rozvoje, IT, marketingu nebo zdraví. Má přes 58 tisíc registrovaných uživatelů. Kromě katalogu aktuálních pracovních nabídek nabízí také hodnocení firem, které usnadňuje rozhodování lidem hledajícím práci.

www.vimvic.cz

(tz)