Peníze jsou důležité, ale ne to nejhlavnější

zdroj-ČSOB a EraJsme šťastným národem? Tak právě v tom se podle výsledků ankety ČSOB úplně neshodneme. Hlasování dopadlo téměř vyrovnaně. 59 % pro a 41 % proti. Pocit štěstí a blaha dokáže podle respondentů navodit poměrně dost věcí. Jsou to podle vás i peníze? A kolik jich potřebujeme? Banka ČSOB to zjistila za nás. Finance jsou pro většinu z nás důležité, ale rozhodně je neřadíme na nejvyšší pozice v žebříčku toho, co nám přináší štěstí.

Říká se, že štěstí je jenom muška zlatá. Každý z nás má pak trochu jiný recept, co udělat proto, aby nám ta potvůrka neuletěla. „Ať už se jednalo o respondenty se stabilním finančním zázemím, nebo ty, kteří by si svůj příjem představovali jinak, recept na štěstí je dle průzkumu celkem jednoznačný. Obsahuje pevné zdraví, harmonické vztahy v rodině, dostatek volného času a dobrých přátel,“ komentuje výsledky ankety Pavla Hávová z ČSOB a dodává: „Peníze přesto vnímáme, jako možnost, jak si štěstí částečně pořídit. Jako motivátory ale častěji uvádíme například dovolené, výlety a nákupy, které s nimi souvisí.“

S výplatou si vystačíme, ale ke štěstí by to chtělo o chlup víc

Vzhledem k měsíčnímu příjmu lze říci, že jsme ve většině případů vcelku skromný národ. „Názory na to, jaký příjem by jednotlivým dotázaným zajistit štěstí se značně lišily. Že životní spokojenost není o penězích a tudíž jim stačí aktuální příjem si například myslí 35 % odpovídajících,“ říká Pavla Hávová z ČSOB. 51% respondentů má však pocit, že by jim štěstí zaručilo, kdyby dostávali o něco více peněz, než aktuálně vydělávají. Navíc by jim stačila částka odpovídající zhruba polovině jejich aktuálního příjmu. Zbylých 14 % osob se na spojení štěstí a peněz dívá vcelku neskromně, potřebovali by k němu totiž dokonce až pětkrát vyšší příjem.

Dobrou zprávou ale je, že rozhodně nejsme hamouni a materialisté, alespoň to plyne z odpovědí respondentů. Pro většinu z nich by představovaly pravidelné několikanásobné měsíční příjmy spíše stres než potěšení. „Jednorázovou vyšší částku, kterou bychom využili například na doplacení hypotéky nebo splnění exotického cestovatelského snu, by ale odmítl málokdo z nás,“ podotýká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Pokud bychom ale přeci jenom více peněz měli, rozhodně bychom si štěstí nekoupili každodenním pojídáním kaviáru a popíjením pravého šampaňského. Štěstí bychom nepociťovali ani koupí luxusní vily či obrovské jachty kotvící v Saint Tropez. Peníze navíc bychom ale uvítali pro zajištění pocitu klidu a bezpečí. Radost by nám také udělaly nákupy bez nutnosti sledování slevových akcí a propočítávání celkové ceny nákupu. Pocit štěstí ale mnoho respondentů zažívá, když může potěšit své blízké nějakým dárečkem, popřípadě pomoci potřebným.

Peníze a štěstí (Zdroj: Anketa ČSOB, červenec 2017, 117 respondentů)

  • 59 % respondentů říká, že peníze jsou pro šťastný život potřeba, ale jen do určité míry
  • 33 % hlasujících tvrdí, že šťastný může být člověk i bez peněz
  • 8 % odpovídalo, že peníze jsou nezbytným prostředkem ke štěstí
  • 51 % respondentů by ke štěstí stačilo k jejich příjmu přidat ještě polovinu jejich stávající výplaty
  • 35 % si vystačí s penězi, které má
  • 8 % by uvítalo až pětinásobek jejich stávajícího příjmu, pak by byli šťastní

Podle 49 % hlasujících je většina Čechů spíš šťastná

  • 46 % respondentů nepovažuje Čechy za šťastný národ
  • Jen 5 % vnímá český národ jako jednoznačně šťastný