Sedm statečných rozstřelí předsudky o profesním životě handicapovaných

0-59afd7e7099d7Letošní kampaň Srdcerváči 2017 se ponese v duchu Sedmi statečných. Představíme vám sedm Srdcerváčů 2017. Jsou to úspěšní handicapovaní sportovci a zároveň lidé, kteří za sebou i před sebou mají úspěšnou profesní kariéru. Dokazují, že nemoc či úraz nemusí znamenat v životě stopku, ale naopak pobídku překonávat překážky, které se mnohým mohou zdát nepřekonatelné.

Hlavním amabasadorem Srdcerváčů 2017 je místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny a paralympijský vítěz Manfred Koller.

Zároveň vám ukážeme nový spot a grafiku, za nimiž stojí Srdcerváč 2013 Jakub Koucký, kameraman Jan Brandejs, kapela Artmosphere a hlas spotu propůjčil Kamil Střihavka.

A jako bonus společně s dobrovolníky se studentské organizace 180 Degrees Consulting  představíme unikátní databázi, která propojuje zdravotně handicapované studenty s firmami, které jim nabízejí stáže, trainee programy a první zaměstnanecké příležitosti.

„Jsme jediný nadační fond v České republice, který se již deset let cíleně a komplexně zabývá problematikou zaměstnávání zdravotně postižených. Těch v aktivním věku je u nás přes šest set tisíc a jen asi polovina má práci, nebo spíše práci, která odpovídá jejich dovednostem a kvalifikaci,“ říká Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu a zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Srdcerváči v kampani zviditelňují tuto problematiku. Zároveň oslovují firmy, instituce a významné osobnosti, ať do projektu darují nezvyklé předměty a zážitky různé hodnoty, které si pak veřejnost může vybrat z katalogu na webu Srdcerváčů. Za finanční dar v hodnotě odměny v podobě zážitku či dárku pak přibude daná částka na kontě projektu.

Finanční dary za unikátní zážitky a dárky budou v rámci grantového řízení v lednu roku 2018 rozděleny mezi žadatele o grant, tedy handicapované podnikatele a organizace, které zaměstnávají více než padesát procent lidí se zdravotním postižením.

V loňském ročníku žadatelé o grant získali čtyři sta padesát tisíc korun, podpořeno bylo 10 organizací a živnostníků se zdravotním postižením. A díky projektu Srdcerváči našlo novou práci více než 300 lidí se zdravotním postižením.

„Už desátým rokem učíme zaměstnavatele, jak k zaměstnancům se zdravotním postižením přistupovat a obecné veřejnosti dáváme najevo, že lidé se zdravotním postižením jsou zaměstnanci jako každý jiný,“ uvedla předsedkyně správní rady NFOZP Lenka Kohoutová.

Výsledky Grantového řízení 2017 budou zveřejněny v lednu 2018 na webu Srdcervaci.cz a NFOZP.cz a finanční částky budou předány v lednu 2018 na slavnostním galavečeru v kongresovém hotelu Clarion v pražských Vysočanech.

Katalog zážitků je přístupný celoročně na www.srdcervaci.cz.

Veřejnosti bude projekt představen speciálním interaktivním programem 8. září od 14:00 do 19:00 hodin na Piazzettě Národního divadla, kam vás co nejsrdečněji rovněž zveme.

Hlavními partnery 5. ročníku projektu Srdcerváči jsou Českomoravská stavební spořitelna a Lesy České republiky.

Grantové řízení Srdcerváči 2016 – úspěšní žadatelé

Název organizace Cíl projektu Název projektu Přidělená částka
Pestrá společnost Vybavení technikou pro 5 OZP zaměstnanců. Materiální vybavení pro OZP zaměstnance 15000,-
Mgr. Petra Rubášová, OSVČ, OZP, podnikatelka v zemědělství Pořízení mobilního hygienického centra (výrobce Stöckel), zahrnujícího nerezovou vaničku na oplach kleští se sprchou, čerpadlo a dva kanystry (jeden na čistou, druhý na odpadní vodu) pro včelaře – OZP pro prodej medem slazené zmrzliny ve stánku. Pořízení mobilního hygienického centra na oplach kleští 13436,-
DUHA – společnost pro integraci osob s mentálním postižením Pračka o kapacitě 6 kg – zn. LAVAMAC LSC 65 E, Průmyslová pračka pro prádelnu zaměstnávající osoby se zdravotním nebo mentálním postižením. Modernizace zařízení pro druhou provozovnu sociální firmy Duhová prádelna 55539,-
Portus Praha, z.ú. Pořízení nové technologie do naší potravinářské výroby, což umožní vznik nového pracovního místa na HPP pro OZP. DOBROTY S PŘÍBĚHEM – K novému stroji nové pracovní místo! 25000,-
Náruč, z.s. Spolufinancování koupě auta s chladící jednotkou pro rozvoz našich produktů studené kuchyně k zákazníkům s vytvořeným chráněným pracovním místem řidiče. Chladící auto pro kavárnu Modrý domeček 100000,-
Vrátka, z.s. Zakoupení techniky pro kavárnu – kávovarů pro využití i mimo provozovnu. Obnovení mobiliáře Kavárny Vrátka 29585,-
Život bez bariér, z.ú. Pracovní místo na jeden rok pro 3 OZP, malíře sádrových replik betlémů a jejich materiální vybavení. Betlémy z Kláštera 45000,-
Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí Daneta Sloupový šicí stroj a průmyslový šicí stroj. Nová technologie – lepší pracovní podmínky pro zdravotně postižené 47300,-
Sdružení Neratov, o.s. Profesionální napařovací žehlička „Minivapor“, běžný šicí stroj, tzv. nábal, tedy obal na válec mandlu. Rozvoj chráněné dílny Pradlenka 25000,-
ZELENÝ OSTROV s.r.o. Nákup žehlicího systému a žehlicího lisu. Krásně vyžehlené prádlo 50000,-
Chráněné dílny Fokus Vysočina, s.r.o. Úprava kuchyně a zázemí pro zaměstnance. Do „Občerstvení na polévku“ 44140,-
Celkem: 450000,-

Medailonky všech Srdcerváčů a ambasadora najdete na webu Srdcerváčů; a jejich fotografie i unikátní grafiku, která letošní kampaň provází, si můžete stáhnout od 7. 9. 2016 na http://www.srdcervaci.cz/ke-stazeni.