Velikonoce na Františku

IMG_5660Víkendové Velikonoce na Františku jsou jako vždy oslavou svátků jara. Nabídly vše, co k nim patří – trhy s rukodělnými dárky, rytí a malování skleněných vajíček, zdobení kraslic nebo pletení pomlázek. V pestrém programu nechyběla květinová dílna, soutěž skřítka Kerblíka či nedělní představení Loutek bez hranic. Půvab svátků jara připomenula také sobotní floristická show mistrů České republiky Kláry Franc Vavříkové a Jarka Kokeše.
„Součástí tvůrčích dílen bylo zdobení skleněných vajíček a rytí skleniček s velikonočními motivy. Základní pointou akce pak bylo propojení floristiky se sklem. Pro Kláru Franc Vavříkovou a Jarka Kokeše jsme vyrobili speciální skleněné nádoby, kromě nich  oba floristé využívali ve svých květinových aranžích i další sklářské produkty, a to nejen výrobky, ale i sklářské nástroje určené k výrobě skla,“ popsala Martina Kulhavá.  Klára Franc Vavříková a Jaromír Kokeš několikanásobní mistři jak v Česku, tak i na Slovensku, ale i účastníci evropské soutěže EUROPA CUP 2011 a 2016 předvedli svoje floristické umění a naaranžovali několik krásných skleněných nádob. Vytvořili několik velikonočních věnců a na závěr předvedli svoji kreativitu při vázání kytice. Návštěvníkům  poradili i několik praktických rad při nákupu květin a s jejich ošetřováním. Jejich šikovnost sledovalo několik desítek návštěvníků akce.
Během víkendu navštívilo huť František necelá tisicovka návštěvníků ze Sázavy a okolí
Osud bývalé sklářské huti František zpečetilo vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě. Její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Rekonstruovala ji nákladem přes 130 milionů korun s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu a otevřela v ní Centrum sklářského umění. Nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost.

Jaroslava Tůmová, PR Posázaví o.p.s.
Jiří Horák SKF ČR