Jestli hledáte nějakou pořádnou změnu, zkuste podle Velké knedlíkové kuchařky uvařit Konopný bochánek. Svůj název získal podle konopné mouky a konopného semínka, což jsou ingredience nejen chutné, ale zároveň zdravé. Konopí je rostlina, která v Čechách dříve běžně rostla a měla všestranné využití, samozřejmě i v kuchyni. Nebojte se mouku a semínko uplatnit, dodají pokrmům nevšední chuť a lahodnost.
Konopný bochánek:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 3 lžíce konopné mouky
- 80 g konopného semínka
- 15 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- špetka cukru
Na náplň:
- 4 silnější plátky uzeného nebo šunky
- 80 g kysaného zelí
- 2 nakládané okurky nebo papriky beraní rohy
- hořčice
- další přísady podle chuti
Postup:
Oba druhy mouky nasypejte do mísy a dobře smíchejte. Uprostřed udělejte malý důlek a nadrobte do něj droždí. Zalijte menší polovinou ohřátého mléka, přidejte cukr a zlehka promíchejte. Nechte krátce vzejít kvásek.
Vzešlý kvásek promíchejte s moukou, přidejte vajíčko, sůl, olej a nahrubo propracujte. Začněte pozvolna přilévat zbývající mléko a dobře prohněťte, nejlépe za pomocí kuchyňského robota. Mísu s hotovým těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 30 minut v teple kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 10 kousků, vytvarujte malé bochánky a každý bohatě obalte v konopném semínku. Nechte ještě krátce dokynout. Vařte 20 minut v páře.
Hotové bochánky rozpulte, na řezu potřete hořčicí a naplňte kysaným zelím, plátkem uzeného nebo plátkem šunky. Doplňte kyselou okurkou či beraním rohem, případně volte náplň podle vlastní chuti.
Dobrá rada:
Konopný bochánek však nemusí být ve stylu burgru. Dobře se hodí i jako příloha k pečenému masu nebo omáčce. Stejně tak ho můžete naplnit uzeným masem, zelím, špenátem a sýrem. Fantazii se meze nekladou. Chutný je rovněž proložený hlávkovým salátem, rajčetem, paprikou. Na večeři nebo svačinu či jako rychlé občerstvení pro celou rodinu je to dobrá volba.
Tak ať vám chutná!
připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička