Červnové dny se neobejdou bez jahodových knedlíků

Jahodové knedlíky si můžete udělat na nespočet způsobů, zkuste ty z tvarohového těsta podle Knedlíky Láznička. Omamná vůně jahod láká po celý červen. Jahody jsou prvním ovocem v sezóně, které máme tu čest ochutnat. Když se nabažíme čerstvých sladkých plodů, přijde zpravidla čas jahodových knedlíků. Ty zkrátka na náš talíř v tento měsíc patří, ať se děje cokoli. Jahodové knedlíky nejsou jen o stylu, vzpomínkách a vyprávění, ale o nezměrné touze je po roce připravit jako domácí samozřejmost, a to klidně i několikrát.

Tvarohové knedlíky s jahodami:

  • 350 g vyzrálých jahod
  • 350 g měkkého tvarohu (tvaroh balený v kostce, nikoli ve vaničce)
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g jemné krupičky
  • 100 g brambor
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • strouhaný tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání
  • rozpuštěné máslo na polití

Postup:

Brambory uvařte do měkka a nechce zcela vychladnout. Měkké máslo utřete do pěny a smíchejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte najemno nastrouhané studené brambory, krupičku s moukou a propracujte na těsto. Zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny odpočinout v chladu.

Jahody umyjte, odstraňte z nich stopku a dobře je osušte. Těsto rozdělte na kousky přiměřené velikosti. Ruce si lehce poprašte moukou, aby se vám lépe pracovalo. Z těsta vytvořte malou tenkou mističku s důlkem, doprostřed posaďte jahodu a pevně zabalte. Mezi dlaněmi poválejte dokulata.

Knedlíky vařte 10 až 12 minut v mírně vroucí osolené vodě. Na talíři každou porci posypejte nastrouhaným, tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem.

Dobrá rada:

Pokud chcete knedlíky trochu přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Oceníte to například u méně sladkých druhů, nebo když ovoce není dokonale vyzrálé.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz