Dopřát zákazníkům knedlík, jako by jej pro ně právě uvařila jejich babička nebo maminka. Musí evokovat vzpomínky na dětství a potěšit i ty nejnáročnější strávníky. To je filozofie firmy Knedlíky Láznička. Dbá proto na výběr těch nejlepších sezónních surovin z tuzemska. Jahodová sezóna je v plném proudu, a tak se nejoblíbenější ovocný knedlík vrací do nabídky. K dostání bude pravděpodobně až do konce června.
„Jahodové knedlíky patří k těm vůbec nejžádanějším knedlíkovým specialitám. Jahody pro jejich přípravu odebíráme výhradně od českých pěstitelů. V loňském roce byly ale k dostání pouze pár týdnů, což nám samozřejmě sezónu razantně zkrátilo. Trvala jen necelý měsíc. Svůj díl na tom měly mrazy v květnu, které poničily plody, a poté i skokový růst teplot k letním hodnotám, tedy vše dozrálo prakticky naráz. Letos je ale výhled mnohem příznivější a vypadá to, že jahodové knedlíky budeme nabízet našim zákazníkům nejméně do konce června,“ popsal situaci Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.
„V loňském roce jsme jahodových knedlíků prodali zhruba 10 000 kusů. V letošním roce očekáváme nejméně dvojnásobek, a to i díky zakázkám od specializovaných gastroprovozů,“ doplnil Vladimír Zikmunda, většinový vlastník společnosti.
A kde všude můžete jahodové knedlíky zakoupit či ochutnat? Knedlíky Láznička dodávají dobrotu nejen e-shopu Rohlík.cz, ale také cateringovým společnostem nebo zařízením pro školní stravování. Tuto jejich sezónní specialitu můžete okusit na řadě míst v Česku, například na farmě Vraňany, která se pěstování jahod věnuje.
Jak to všechno s jahodovými knedlíky je, to nám přiblížil Petr Kosiner:
Jaké jahody k výrobě knedlíků používáte, jaké jsou nejvhodnější?
Během sezóny to jsou tři až čtyři odrůdy. V prvních týdnech odebíráme plody pěstované ve vraňanských sklenících. Přibližně po 14 dnech z nejrannějších druhů jahod přecházíme na polní jahody, ty jsou z pražských Kunratic. Jahodové knedlíky potřebují voňavé buketní plody. Ale zároveň musí být pevné, aby byl zážitek z nejoblíbenějšího pokrmu začátku léta co nejlahodnější.
Kolik knedlíků vyrobíte za směnu, hodinu?
To se liší podle nasmlouvaných zakázek od našich odběratelů. Když je v plánu příprava jahodových knedlíků pro školní jídelny nebo zařízení pro firemní stravování, můžeme jich denně připravit až několik tisíc kusů. Náš rekord čítal 12 500 jahodových knedlíků za den. Byla to objednávka od cateringové společnosti, která zajišťovala pohoštění na firemní akci jedné velké banky. Vloni nám jahodová sezóna nepřála, byla hodně krátká. Stihli jsme vyrobit jen necelých 10 000 knedlíků s tímto ovocem. Letos to vypadá mnohem lépe, odhadujeme, že připravíme jahodových knedlíků zhruba dvojnásobek a že budou k dostání až do začátku prázdnin.
Máte jahodové knedlíky také rád? Nebo je raději vaříte?
Nedovedu si bez nich představit červnové dny. Nejraději mám ty z tvarohového těsta. Když se navíc zkombinují se zakysanou smetanou doplněnou o cukr a rozmačkané jahody, je to pochoutka.
Povedly se vám, když jste je připravoval poprvé?
Tehdy mi byly asi čtyři roky, možná pět let. Dělal jsem je s babičkou. Ukázala mi, jak na to. A já se pustil do díla. Chystal jsem zrovna ty tvarohové a moc se povedly už tehdy.
Milují je v jiných zemích tolik jako v České republice?
Jahody jsou oblíbené v celé Evropě. Na způsob knedlíků, knedlíčků a nočků je připravují hodně v Itálii nebo v Německu. Většinou jde o knedlíkové variace z tvarohového těsta. Nicméně když jsem v Německu pobýval, kolegům a přátelům jsem připravoval i ty kynuté. Moc jim chutnaly. Myslím si, že takový kynutý jahodový knedlík je specialita, která by si u nás zasloužila větší propagaci vzhledem k zahraničním turistům.
U nás převažuje zájem o jahodové knedlíky z kynutého těsta. Mají je v oblibě velcí i ma-
lí strávníci, rády je objednávají školní jídel-ny i zařízení pro firemní stravování. Tvoří zhruba 90 % všech jahodových knedlíků, které připravíme.
ptala se Kateřina Šimková