Červenec je měsícem, kdy máme čerstvého ovoce dostatek. Přemýšlíme, co z něj všechno připravit, jaké pokrmy jsme ještě nezkoušeli. Návod může dát Velká knedlíková kuchařka, kde na str. 275 najdete recept, který by vás mohl zaujmout. Pokud jste ještě žádné hrnkové knedlíky nevařili, zkuste právě tyhle. Stojí to za to.
Hrnkové ovocné knedlíky:
130g borůvek
120 g polohrubé mouky
140 ml mléka
50 g másla
1 vejce
20 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání hrnečků
Připravte si hrnky s rovnými stěnami z pevného materiálu, které vydrží var. Důkladně je vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou pro snadnější vyklopení hotového knedlíku. Hrnky lze také vyložit tenkou potravinářskou fólií.
Rozklepněte vajíčko a oddělte žloutek. Bílek ušlehejte na sníh a zatím nechte stranou. Ke žloutku přidejte polohrubou mouku promíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli, cukr, mléko a rozpuštěné máslo. Propracujte na těsto a pak do něj zapravte i bílkový sníh.
Na dno hrnků dejte první vrstvu těsta, potom část borůvek a zase další těsto. Opakujte podle velikosti hrnků tak, aby byl hrnek naplněný zhruba ze tří čtvrtin a jako poslední nahoře bylo těsto. Posypejte pár borůvkami a postavte do hrnce. Zalijte vodou do poloviny výšky hrnečků, přiklopte pokličkou a 30 minut vařte.
Po vyklopení můžete posypat strouhaným nebo nadrobeným tvarohem, dochutit moučkovým cukrem a polít máslem. Místo tvarohu lze zvolit ricottu, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.
Dobrá rada: Nemusíte zůstat jen u borůvek. Zkuste variantu s červeným rybízem, malinami, plodem muchovníku nebo josty. Každé ovoce má své přednosti. Potřebujete-li zaměstnat o prázdninách své potomky, přizvěte je k tomuto vaření také. Pojmou-li činnost jako hru, zabaví se a ještě udělají užitečnou práci, která celou rodinu potěší.
Tak ať vám chutná!
připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
