K pošmournému, sychravějšímu počasí se výborně hodí bramborová jídla všeho druhu. Máte-li rádi novinky, vyzkoušejte bramborový knedlík s celerem, zeleninou, která na náš stůl patří a milovníky zdravé výživy je víc než doporučována. Celer, a nejen ten řapíkatý, doznává velké renezance a nachází si znova v české kuchyni své fandy.
Bramborový knedlík celerový:
300 g celeru
300 g brambor
150 g jemné krupičky
1 vejce
sůl
trocha škrobové moučky pro doplnění těsta (možná využijete, možná ne, záleží na konzistenci materiálu)
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Nejlépe den předem. V den vaření knedlíků je oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte s nastrouhaným celerem. Osolte, přidejte krupičku a vajíčko. Vše důkladně propracujte na hebké těsto. Jeho konzistenci případně dolaďte přidáním škrobu. Je však možné, že ho nebudete ani potřebovat, záleží totiž na tom, jaké množství ho obsahují samotné brambory.
Z těsta vytvarujte dva útlé knedlíky o průměru zhruba 6 cm a neprodleně vařte v páře nebo v osolené vodě zhruba 20 minut.
Dobrá rada: Obměna celeru je možná, jsou totiž lidé, kteří mu stále nemohou přijít na chuť. Lze použít například hrášek, ten je také v těstě více vidět, knedlík pak působí veseleji a možná bude zajímavějším pokrmem pro vaše malé ratolesti. Pokud si při vaření rádi hrajete, nabízí se i možnost udělat knedlíky rovnou dvojího druhu. Jednu šišku s celerem, druhou s hráškem. Určitě si poradíte.
Tak ať vám chutná!
připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
