Výběrová čokoláda pomáhá deštným pralesům

Ajala_image_malaČokoláda je především lahůdka a asi všichni ji jíme proto, že nám prostě chutná a nemůžeme jí odolat. Víte ale, že konzumací některých čokolád můžete pomáhat zachovat deštné pralesy a jinými je naopak kácet? Jak poznáte tu “pravou”, kterou můžete jíst bez výčitek svědomí? Filip Teplý z čokoládovny Ajala vysvětluje rozdíly mezi konvenční a výběrovou čokoládou z ekologického a etického pohledu.

Pěstování průmyslového x výběrového kakaa

Každé malé dítě ví, že čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, ale málokdo už tuší, že právě jejich výběr je klíčem k tomu, zda je čokoláda vyrobená šetrně k životnímu prostředí a k pěstitelům kakaa, nebo naopak. „Výběrové kakaové boby jsou plodina, které se daří ve stínu vysokých stromů deštného pralesa. Právě tady roste naprostá většina těch nejkvalitnějších bobů, které se používají do výběrových čokolád a používáme je i my,” popisuje na úvod Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.

Jenomže pěstování kakaa v deštném pralese je velmi náročné a výnosnost je menší než u průmyslového pěstování, proto velkovýrobci čokolád spoléhají v drtivé většině na kakao pěstované průmyslově, většinou se jedná o novodobé hybridy. A to znamená, že se pěstuje na otevřených plochách často vzniklých kácením a vypalováním deštného pralesa (tam je půda v prvních letech i extrémně úrodná), kde je cílem maximální výnos, nikoliv maximální kvalita. Průmyslové odrůdy kakaovníků navíc plodí více a více vydrží, jejich chuť ale není tak zajímavá a pestrá, jako je to u starých odrůd kakaovníku.

Obchod s kakaem

Kakaové boby pak exportéři vykupují od farmářů a pěstitelských družstev za ceny, které farmáři stěží umožňují přežít, natož důstojně vydělat a bez ohledu na kvalitu vypěstované suroviny. To bohužel platí i o čokoládách označovaných jako fair trade. U nich jsou garantované výkupní ceny sice o něco vyšší, zapojení do systému je ale pro drobné pěstitele velmi drahé, a vyplácí se tedy spíše velkopěstitelům nežli malým farmářům. A ani fair trade systém výkupní cenu neodvozuje od kvality.

„Koupí čokolády, která je vyráběná z výběrových kakaových bobů si oproti tomu kupujete kromě kvalitní a chuťově mnohem zajímavější a pestřejší čokolády i dobrý pocit, že farmář, který je vypěstoval, dostal za boby spravedlivě zaplaceno. Výběrové kakaové boby se totiž, podobně jako výběrová káva, oceňují podle jejich kvality a ty opravdu kvalitní se prodávají za násobně vyšší ceny než komoditní kakao. Zároveň se nakupují přímo od farmářů, ne přes burzu, takže farmář dostane naprostou většinu peněz, které čokoládovna za boby zaplatila. Zákazník tak její koupí podporuje především malé pěstitele, kteří se o kakao starají tradičními ekologickými způsoby. Jinak totiž opravdu kvalitní kakao nelze vypěstovat,” vysvětluje etické a ekologické přednosti výběrové čokolády Filip Teplý.

Koupí kvalitní čokolády tak podporujete farmáře, který dostane spravedlivě zaplaceno podle kvality své produkce i zpětné zalesňování deštných pralesů, a tedy životní prostředí naší planety. A přitom si mlsáte na oblíbené lahůdce. Konečně můžete mít čisté svědomí při mlsání čokolády, není to radost?:-)

 O Ajala Chocolate

Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.

Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce 10 druhů čokolád, kromě jediné všechny v BIO kvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.

V létě 2016 získala významné ocenění kvality – klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže The International Chocolate Awards.

Více nawww.ajala.cz.