Med našich včelařů pro radost

Muži neradi přiznávají, že mají také rádi sladké. Nějak se to k nim nehodí, nějak se jim zdá, že steak charakterizuje jejich osobnost poněkud prestižněji než chleba s máslem a medem k snídani anebo odpolední káva s perníčky potají zakoupenými vedle sídla firmy v právě navštívené cukrárně. Ať je to, jak je to, faktem zůstává, že právě med je nadčasovým produktem, který se nyní učíme znovu objevovat. Připomínáme si řadu faktů, které byly pro naše předky samozřejmostí, i když ne v tak sofistikovaném pojetí. Snažíme se o něm vypátrat mnohé, od příběhů slavných osobností až po humorné scénky z natáčení. Med si to však zaslouží.
Tak třeba – vím, že med patří k rannímu rituálu básníka Jaroslava Holoubka, alespoň podle jeho vyprávění. Pokud si to dám do rovnice s jeho chápáním života jako skutečnosti, již je potřeba naplno prožít, věřím tomu, že si na lžičce medu nalačno pochutnává víc než labužnicky a otvírá tak den novým zážitkům, sladkým emocím i touze si to všechno zasloužit.
Tak třeba – už chápu proč a kolik času věnuje moje dcera a kolegyně v jednom přípravě mas a zeleninových salátů s přídavkem medu. Pravdou je, že medové zálivky a marinády s kořením, které nám roste jako zázrakem pod okny na zahradě, jsou ty její medové variace moc a moc dobré, a když tuším, že se blíží nějaká taková malá hostina, nepozřu nic, i kdybych měla hlad sebevětší, jen abych dopředu neošálila chuť něčím nepatřičným.
Tak třeba – perník bez medu by se vlastně tak neměl jmenovat, protože je to podvod, opravdický perník totiž dělá med, ten mu dává chuť, konzistenci, trvanlivost, zkrátka med je tím know-how, jež se nedá ošidit. A perník je pečivo, pro něž je typickou součástí právě med.
Med by měl být nejen samozřejmostí našeho jídelníčku, ale čímsi, čeho si vážíme a čemuž věnujeme mimořádnou pozornost. Vždyt si to vezměte – než vznikne jediný gram medu, uvádí se, že je potřeba, aby včela nasála nektar z 2500 květů. Těžko si to člověk pohodlný, jehož motivací k pohybu je jen to, jak si práci usnadnit, umí představit. Málokdo z nás asi pátrá nad talířem medových pochoutek, z čeho se med skládá, proč tomu tak je a co z toho plyne. Tak jen připomeňme, že je to fruktoza, glukoza, sacharoza, vyšší cukry, voda a látky ostatní. Třeba enzymy, minerály, vitaminy, aminokyseliny, hormonální složky, barviva, vonné látky. A jestlipak víte, kdo byl na světě průkopníkem včelařství? Historikové se shodli, že Egypťané a Kréťané.
Díky medu jsem se naučila více přemýšlet nad tím, jaké nejrůznější spojitosti mezi přírodou a člověkem hledat. Jak být vůči určitým jevům, faktům i možnostem vnímavější a pokornější. A jak si vážit práce včelařů, jejich med kupovat a především konzumovat.
Vždyť aby nám včely vyprodukovaly kilogram medu, musí navštívit zhruba 5 milionů květů. Takový kilogram medu podle odborníků znamená celoživotní úsilí až 400 včel. Za svůj krátký život nalétá včela kolem 800 kilometrů. To jsou argumenty, před nimiž někdy rozum zůstává stát. A přesto je to samozřejmostí, která na zeměkouli patří.
Udává se, že med je asi jedinou potravinou, která hned po požití přechází do krve člověka. Proto se doporučuje při vysoké únavě, vyčerpání, rekonvalescenci. Je také vynikajícím prostředkem proti kornatění cév. Je doporučován jako podpůrný prostředek při nachlazení, tedy zánětu horních cest dýchacích stejně jako při zánětu jater.
A protože zpomaluje stárnutí, zlepšuje kondici, a ještě k tomu chutná, měli bychom na něj pamatovat nejen v době, kdy je nám nejhůře a kdy zpytujeme svědomí. Denně polykáme několik pilulek nazývaných doplňky stravy a zdůvoďňujeme to tím, že je jiná doba, která si žádá nadlidské výkony podnikatelů i manažerů, a že proto musíme doplňovat rychle ubývající zásoby v našem těle tím a tím přípravkem. Proč ne. Ale zkuste si ještě naordinovat lžičku medu denně! Uvidíte, že med vás nezklame.
Také si myslím, že by se med mohl využívat jako krásný a užitečný dárek. Už dnes se dá koupit v nejrůznějších ozdobných sklenicích, s mašlemi i kreativními etiketami, v dárkovém balení třeba ještě s dalšími výrobky jako svíčky ze včelího vosku, pleťové krémy, ořechy v medu, a samozřejmě spolu s lahvičkou medoviny. Kvalitní med v nejrozmanitějších variacích jako dárek k svátku, narozeninám, manželskému výročí, k Vánocům i Velikonocům, jako firemní prezent, milá pozornost, pokud vcházím jako host kamkoli. Určitě se to vyplatí – jak včelařům, tak obdarovaným, i nám, kteří máme náš med prostě rádi.
Eva Brixi