Projekt „Jízdní kolo = ekologie a zdraví“

Podpisem smlouvy mezi energetickou společností VEMEX, s. r. o., Městskou částí Praha-Satalice a Sportareálem Praha-Satalice, s. r. o., se na počátku letošního dubna započalo H_Kysilka_339se zajímavým projektem „Jízdní kolo = ekologie a zdraví“. Jeho cílem je snaha snížit dopad výfukových plynů na obyvatele městských aglomerací a jízdou na kolech posilovat zdraví obyvatel, a také významně aktivizovat ekologické myšlení a propagovat využívání jízdních kol jako univerzálního dopravního prostředku. Projekt má mezinárodní charakter, neboť kromě Městské části Praha-Satalice se týká také Soči v Ruské Federaci, bulharského Božuriště a srbského Novi Sadu.
V rámci projektu se společnost VEMEX, s. r. o., zavázala k řadě úkolů spjatých s vybudováním cyklistické dráhy, vybavením městského úřadu, městské policie a základní školy v Satalicích jízdními koly a nechyběla ani finanční podpora ve výši 12 500 eur městské části. A protože se 11. září uskutečnila ve Sportareálu Praha-Satalice významná akce, kde již bylo možné realizaci projektu vidět na vlastní oči a zažít i jízdu na kole po nové cyklodráze, byla to současně také příležitost pohovořit s iniciátorem projektu Ing. Hugo Kysilkou, marketingovým ředitelem společnosti VEMEX, s. r. o.:
Můžete připomenout nejdůležitější závazky Vemexu v rámci tohoto projektu?
Ve snaze o snížení dopadu výfukových plynů na obyvatele jsme se zavázali věnovat jízdní kola Úřadu městské části Praha-Satalice, Městské policii a také Sportareálu Praha-Satalice a zdejší základní škole. Financovat vybudování cyklodráhy v satalickém Sportareálu, zabudování stojanů pro kola, které se zde využívají, ochranné pomůcky, ale také propagační akce, reklamní materiály a sponzorovat rovněž rozvoj zdejší cykloturistiky.  
IMG_7075A co vše je k dnešku splněno?
Podle mne víc než sto procent. Předali jsme 25 jízdních kol, včetně stojanů na ně, poukázali finanční částku více jak 320 tisíc Kč na vypracování projektů pro stavební úpravy,  vybudování cyklodráhy a úpravu turistické cyklostezky. Kola používají nejen pracovníci městské části, ale i příslušníci Městské policie, návštěvníci sportovního areálu a samozřejmě školní děti.
Jak se odvíjela spolupráce vás, městské části a sportareálu, jako partnerů projektů?
Ta byla skutečně na vysoké úrovni. Rád zdůrazním, že spolupráce se starostou Františkem Jenčíkem, jeho zástupkyní Miladou Voborskou i ředitelkou sportovního areálu Leonou Taborskou odpovídala kvalitě celého projektu –  byla výborná.
S logem VEMEXU je zde všude spojen také emblém European Business Congress (EBC), podílela se tedy tato instituce na mezinárodní dimenzi projektu?
EBC je organizace již s poměrně dlouhou historií. Vznikla v roce 1997 a jsou v ní zastoupeny významné světové energetické, finanční, výrobní a obchodní firmy z více jak 90 zemí. Prezidentem EBC je Předseda představenstva Gazpromu A. Miller a z toho i vyplývá, že hlavní akcent činnosti je vždy stavěn především na energetice a zemním plynu. Pokud zemní plyn – tak ekologie. Jedna komise EBC je čistě zaměřena na ekologii. Předsedá jí paní Stela Blagova z Bulharska, a ta byla i autorkou našeho projektu Jízdní kolo.
Dnes je ve Sportareálu Praha-Satalice řada zajímavých akcí pro děti a veřejnost, které by se bez vašich aktivit uskutečnit nemohly, anebo v mnohem skromnějších podmínkách. Jaký z toho máte pocit?
Dobrý, otevřeli jsme novou cyklodráhu, jezdí se tu na námi věnovaných jízdních kolech, proběhla akce „Bez helmy ani ránu“ pro žáky ZŠ 1. stupně k bezpečné jízdě na kole či kolečkových bruslích. Přišly se podívat některé legendy freeridového sportu, odpoledne vše vyvrcholilo bohatým doprovodným programem. A bylo skvělé si uvědomit, že pokud dáte dětem možnost sportovního vyžití, tak vám asi odpadne řada civilizačních problémů, jakou jsou hodiny strávené u televize nebo počítačů…
Budete i dál pokračovat ve spolupráci se Satalicemi a chystáte i jiné podobné projekty?
Víte, městská část Praha-Satalice je pro nás partner, se kterým bychom rádi komunikovali i v dalším období, například s místní základní školou. Uvažujeme o rozšíření projektu o další jízdní kola a nové rampy pro ně. Kromě toho bychom chtěli zdejším obyvatelům nabídnout dodávky energií, které by zajišťovala naše dceřiná firma Vemex Energie a. s.
připravil Jiří Novotný