Pekař roku je z Kroměříže

Pekař roku 2014_David FederlaPodnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jako odborný garant 7. Mezinárodního veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK 2014 uspořádal tradiční národní soutěž o titul „PEKAŘ ROKU 2014 – kategorie junior“. Vítězem této prestižní dovednostní soutěže se stal David Federla, student Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.

Finále soutěže PEKAŘ ROKU se účastnilo 15 mladých talentů. Soutěžící museli pod doholedem odborné portoy prokázat dovednosti při výrobě chleba a běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Devatenáctý ročník této soutěže se již potřetí konal ve speciálně vybudovaném pekařském centru pavilonu V Brněnského výstaviště. Atraktivní podívaná – pečení v „přímém přenosu“ před očima diváků a možnost shlednout exponáty vytvořené zručnými mladými pekaři upoutal velký zájem veřejnosti.

„Pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, upevňování správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si zároveň i hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a výrobě kvalitních tuzemských potravinářských výrobků,“ uvádí předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba 600 žáků, což je pro obor s více jak dvacetitisíci zaměstnanci velmi málo. Přitom pro zaměstnavatele – pekárny, je v současné době ‚vyučený pekař‚ nedostatkovou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu.“

K atraktivitě soutěže nesporně přispělo i „překonání rekordu v pletení pletýnek“ na čas, který přijela změřit a zaregistrovat agentura Dobrý den z Pelhřimova. O překonání rekordu se pokoušelo 6 mladých pekařů a pekařek. Rekord se nakonec podařilo překonat Andree Kubalové (Střední odborná škola gastronomie a potravinářství Jeseník) v čase 3,48 minut, která tím zlepšila dosavadní rekord z roku 2012.

Výsledky národní soutěže Pekař roku 2014 – kategorie junior“:1. místo: David Federla (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž)

2. místo: Zuzana Halasová (Střední škola potravinářství a služeb Brno)

3. místo: Barbora Vašutová (Střední škola potravinářství a služeb Pardubice)

Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Věřím, že zase přijde doba, kdy pekaři budou opět mít společenskou prestiž a odpovídající finanční ohodnocení, tak jak je tomu běžné ve vyspělých evropských státech,“ uzavírá Dřízal.

 

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz