V jídle a doplňcích se vyvarujte mléka, dejte přednost listové zelenině!

Špatná výživa a stravovací návyky denně pronásledují téměř všechny z nás. Jíst se ale musí. Lidé s oslabenou imunitou, nemocní i ti vyléčení, zkrátka všichni, kterým není zdraví lhostejné, by měli zpozornět. Na to, čeho se ve stravě zejména vyvarovat, a to, jaké potrviny čím nahrazovat, nám odpověděl odborník Jiří Stabla. Známe jej spíše jako specialistu na konopí z Carun Pharmacy, vzděláním je však ryzí gastronom, který se zdravému stravování věnuje mnoho let. Je třeba podotknout, že rady, jež uvádí, nejsou dílem náhody. Staly se výsledkem precizně sestaveného jídelníčku. Čeho by se měl tedy vyvarovat nejen člověk, rekonvalescent po těžké operaci.Před nějakou dobou za Jiřím Stablou přišla paní, které odebrali ledvinu. Lékaři jí naordinovali určitá výživová doporučení. Byla to však učiněná katastrofa. Při regeneraci organismu jí pan Stabla nechtěl vyvrátit slova lékaře. Nicméně této dámě doporučil některé vynikající potraviny, které se hodí nejen na vaření, a věnoval jí nemálo rad a tipů pro zdravý životní styl.

I dnes je přesvědčen, že jsou zmíněné ingredience klenoty špižíren a kuchyní. Odpovědět na otázku, jak se správně stravovat, hledá sám už několik let. Je to snad větší koníček než konopí. Snaží se dodržovat zásady, které se zdají být na začátku nedosažitelné. „Avšak když se člověk rozhodne a nalezne ty správné informace, uvěří, že koná správně.  Brzy si zvykne na nový způsob stravování a na nový cyklus. Zvládne to každý. Odměna, která za to čeká na konci, je nepopsatelná a zaslouží si ji každý, kdo se na tuto trnitou cestu vydá,“ věří Jiří Stabla, známý popularizátor konopí v Česku.

Lidské tělo je podle něj důležitá továrna. Odehrává se v něm nepřeberné množství chemických procesů. Vaření Jiřímu Stablovi vždy připadalo jako alchymie, a to hlavně díky vodě, která je základní živel a je prý třeba začít chápat i vodu více než jen jako rozpouštědlo.

„Moderní společnost rychle a zcela zanevřela nad rituály v kuchyni a přenechala své jídlo v rukou samozvaných odborníků, tedy fast foodů, restaurací a oblibu si našly také polotovary. Výsledek vidíme všichni a objevuje se stále více nových civilizačních onemocnění. Lidé mají často rádi superlativy a nové pokrmy, ale technologické postupy jsou díky nevědomostem slabé a tělo se mnohdy s některými nedokáže srovnat a zlobí, volá o pomoc,“ myslí si Jiří Stabla.

Gastronomie v ČR je ve špatném stavu, ale postupně se lepší. Je veliký pokrok, že člověk „moudrý“ poznal vegetariánství a veganství. „Nikomu se nesnažím nic nutit, ale komukoli z mých známých a kamarádů, kdo se rozhodnou změnit způsob stravování na mé doporučení, se snaží předat maximum nových poznatků,“ doplnil Stabla.

A teď už ke konkrétním tipům ve výživě.

V jídle a doplňcích se vyvarujte mléka

Mléko je mateřská tekutina pro tele, nikoli pro člověka. Ten je jediným tvorem závislým na kojící tekutině a navíc jiného živočišného druhu, než je sám. Kdo naučil pít člověka mléko, již bohužel nezjistíme, ale že je mléko jed, máme zjištěno vědecky tisíckrát.

Náhrada mléka

Doporučuji maximálně 2dcl nápoje denně: rýžové, jahelné, ovesné, žitné, konopné (dá se koupit, nebo jednoduše vyrobit ve Veganze, kterou máte, a recepty seženete na internetu).

Odstranit maso ze stravy

Strava bez masa je jednoduchá, doporučovaná odborníky, zdravá a nenáročná. Vaření bez masa je jednodušší, levnější a ekologičtější. Jako náhrada poslouží třeba tofu.

Tofu (náhrada bílkovin z masa)

Nejlepší je uzené, ale k dostání ve více variantách. Je výborné, a pokud z něj připravujete majonézy, používejte recepty z neuzeného tofu (běžně obě varianty najdete v klasických obchodech Billa, Tesco, Kaufland). Z tofu lze připravit vše.

V obchodech lze zakoupit i sóju, či párky a salámy ze sóje.  K dostání jsou také jogurty a mnoho jiných produktů.

Základem je zelenina

Strava bohatá na listovou zeleninu může snížit riziko rakoviny. Bio brokolice je nejen bohatá na vitamin C, ale i řadu dalších vitamínu či vlákninu, a bojuje proti volným radikálům. Dokáže dokonce opravit DNA uvnitř buněk, a tím zabránit rakovinnému bujení. Dále je výborná strava bohatá na mrkev, kedluben, celer a veškerou kořenovou zeleninu vůbec. Pokud možno také v jemně syrovém stavu, ať se zachovají důležité enzymy. Nezapomínejte na červenou řepu a dýni. Konzumujte pokud možno denně.

Strava bohatá na luštěniny

Červená čočka (jediná, která nenadýmá) je chuťově výborná a nemusí se namáčet přes noc. Veškeré luštěniny jsou velmi důležité. Lze jimi nahradit maso a získat bílkoviny. Ve stravě by neměla chybět cizrna. Můžete si zakoupit velice chutnou cizrnovou pomazánku. Není však složité ji připravit ani doma. Doporučuji veškerý sortiment společnosti Sunfood. K dostání je ve zdravých výživách.

Ovoce

Jablko jezte denně. Pokud půjdou sehnat, tak si dopřejte i borůvky.

Příloha i hlavní jídlo

Denně nezapomínejte na rýži. Při varu přidávejte vždy jeden hřebíček na člověka. Pokud holdujete těstovinám, tak používat jen nevaječné.

Když pečivo, tak domácí

Jezte celozrnné pečivo, žitný chléb, (neobarvený). Vhodné je pořídit si domácí pekárnu. Máte pak jistotu kvalitních surovin i zpracování.

Mouka

Doporučuji mouku jahelnou, žitnou, konopnou, špaldovou či amarantovou.

Neocenitelné přírodní doplňky stravy

Zkuste kupříkladu rakytník. Podzimní bobule mají blahodárné účinky na lidské zdraví.

Konopné semínko obsahuje důležité cannabinoidy, z nichž je pro lidské zdraví důležitý CBD-cannabidiol.

Jak posílit imunitu a zvýšit energii? Dobrý je mladý ječmen, vitamin D3-5000 jednotek, vitamin C-1000 jednotek (možno zakoupit na internetu). U vitamínu C dbejte na to, aby množství jednotek bylo získáno z citrusů, nikoliv ze syntetiky.

Betaglukán zakoupíte v lékárně.

Doporučuji koupit si semínka chia. Seženete je ve zdravých výživách. Přináší energii a důležité látky. Jejich účinky jsou prověřené po tisíciletí mnoha kmeny a Indiány.

Máta peprná

Preferuji mátu jíst, protože čaj je slabý. Pozor na to, že máty je více druhů. Vybírat mátu peprnou.

Zázvor

Pokud dokážete sníst 3 cm čerstvého zázvoru 3 x týdně, váš organismus to ocení. O zázvoru je toho psáno hodně. Určitě si ho kupujte a jezte.

Plody Goji

Kustovnice čínská je v Číně posvátná a oblíbená. Lze koupit i čaje a další výrobky s přídavkem medu. Doporučuji však raději obyčejné plody. Stačí konzumovat hrstku denně.

Amalaki neboli embilika lékařská

Často používaná v ájurvédské medicíně. Amalaki lze koupit kandované. Není však tak kvalitní jako čistý prášek. K dostání je v indických prodejnách. Má nejvyšší přírodní obsah vitamínu C.

Neem (nimba)

Existuje více možností, jak nimbu používat. Můžete ji aplikovat vnitřně i zevně. Nimba je jednou z nejsilnějších detoxikačních a krev čistících látek, jaké kdy byly člověku známy. Hlavní léčebnou metodou v Indii je vnitřní paliativní léčba. V Indii je tato rostlina dodnes uctívána pro své léčivé vlastnosti a ve světě o ni velmi rychle narůstá zájem, k čemuž přispěly výzkumy z nedávné doby. Nimbu se používá pro výrobu mnoha produktů.

Jaké oleje zvolit?

Rostlinné oleje, by neměly být používány denně, ale max. 2-3x týdně.

Olivový olej sloužil v mnoha léčitelstvích jako klenot. Ostatně o olivovníku se traduje, že je to král stromů.

Výborný je jak konopný tak lněný olej. Olivový nebo slunečnicový olej ke smažení používejte jen nemodifikovaný, tzn. free GMO. Nekupujte levné nekvalitní oleje, ani ty, které jsou v plastu, a raději volte sklo.

Zahušťování a zahušťovadla

Jedním z hlavních problémů lidí při vaření je, že si nejsou jistí, čím a jak správně zahušťovat. Vhodná je kukuřičná mouka. Dále kuzu (japonský prášek, který lze zakoupit ve zdravé výživě). V každé zdravé výživě je k dostání hraška (hrachová směs) určená pro zahušťování a obalování místo strouhanky. Ve sladkých pokrmech doporučuji použít místo vejce rozmačkaný banán. Výborné pro zahuštění jsou i jemné ovesné vločky. Vyhneme se tak bílé mouce.

Jaképak koření?

Každé koření skrývá nějaký ten superlativ. U nás jsou nejběžnější a lehce dostupné: bazalka, tymián, rozmarýn, kari, šafrán, bobkový list, kmín. Dále je zajímavé koření mahá, jehož základem je koriandr. Pro dochucování se ale velmi dobře hodí také ibišek, dobromysl a kardamon.

Dochucovadla

Umeocet (nevařit, ale přidat na konci varu) a pokud bujón, tak nikoli živočišný, bez glutamátu sodného. Také se dá všude koupit, Natur od Vitany. Sójové omáčky dávat minimum a raději na konci varu. Osobně doporučuji sójovou omáčku Tamari (v prodeji ve zdravých výživách).

Jablečný ocet

Voní jako zkažený mošt, proto se nelekat. Patří však mezi největší poklady medicíny. Není vhodné jej užívat ráno, protože jde o kyselinu. Čili raději během dne. Jablečný ocet byl všelékem od dob Hippokrata. Hlavně dbejte na to, aby byl nepasterizovaný a v bio kvalitě. Denně doporučuji 2dcl vody a do ní přimíchat polévkovou lžíci octu. Užívat 2x denně.  Pokud pracujete s octem, zapomeňte na lihový “technicky” a raději spoléhat na vinné a další z přírodních octů. Výborné je i kysané zelí z bio výživy, bez přidání lihového octu.

Sladidla

Upřednostňovat třtinový cukr, stévii, agáve, ovesný slad, rýžový sirup. Dávat velký pozor na aspartan (je obsažen ve všech umělých sladidlech, žvýkačkách a různých limonádách). Pozor rovněž na acesulfam.

Čím solit?

Pokud sůl, tak volte himalájskou, nebo mořskou. Výborně se hodí právě zmiňovaný umeocet. Na chlorid sodný z obchodu raději zapomeňte, ten je na zimní zamrzlé cesty. Bujóny taky obsahují hodně soli, takže raději méně a nezatěžovat zbytečně ledviny.

Čaje? Ano, ale s mírou

Je dobré pít maximálně 2 – 4dcl denně. Měsíčkový, heřmánkový, šalvěj a další bylinkové se doporučují používat maximálně jeden měsíc. Pokud je chcete popíjet pravidelněji, tak pouze jeden druh. Pak na nějakou dobu vynechte, nebo vyměňte za jiný. Kopřiva se může přidávat i do vařených jídel. Pokud si chcete čaje dopřávat více, raději volte slabší koncentráty nebo čaj bílý.

Důležité je uvědomit si, že čím méně člověk jí, ale zdravěji, tím spíše se do organizmu dostává zase život, vitalita. Lze sledovat zlepšení po pár týdnech, někdy i dnech. Doporučení: prostudovat si psychosomatiku a její působení a podporu v léčbě. Komu nepomohou léky, tomu pomůže příroda!

(tz)