Urban vyhrál Jarní cenu českých sládků

V sobotu 22. března probíhal od 9 do 17 hodin osmý ročník degustační soutěže – Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Podklášterní pivovar URBAN z Třebíče, který získal celkem dvě zlaté a jednu bronzovou medaili.

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a co do počtu vzorků (v letošním roce se degustovalo 309 vzorků z 93 pivovarů) se jedná o druhou největší degustační soutěž pivovarů v České republice. Před sedmi lety ale soutěž začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

Jarní cena českých sládků je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou řazeny do 12 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 50 degustátorů v 7 základních degustačních komisích, z nichž každá měla 7 členů. Dále piva hodnotily speciální finálové komise, které byly složené z odborníků z velkých pivovarů, kteří degustovali 4 finálové nejobsazenější kategorie, a to světlý ležák, polotmavý ležák, polotmavé speciální pivo a India Pale Ale.

Vpředvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 6. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, v jejímž  rámci proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů a také se znovu volil prezident svazu, kterým se již podruhé stal Jan Šuráň.

„Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu (rostou tempem 20% ročně),“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů, Jan Šuráň z Pivovarského domu Praha.

O Českomoravském svazu minipivovarů:

Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011 32 restauračními pivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů a v současné době má 72 členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.