Kuře do dnešního jídelníčku patří

DR121986Zahrady a dvorky restaurací, hotelů, a především rodinných domků ožívají, o víkendech se z nich line neodolatelná vůně široko daleko. Grilování je tady. Neodoláte. Avšak pozor, úspěch této příjemné volnočasové aktivity je zaručen jen tehdy, máte-li kvalitní suroviny. Jako jedno z nejvhodnějších mas se jeví kuřecí. Sezoně, která přeje našim chutím, se každý rok přizpůsobuje také Drůbežářský závod Klatovy. Firma patří mezi špičku v oboru, o tom jsem se přesvědčila osobně. Zaujala mne především vášeň zdejšího týmu být nejlepší, ať už jde o hygienu, zájem jít cestou zdravého životního stylu, smysl pro inovace a uplatňování zdravého rozumu. Generálnímu řediteli
Ing. Davidu Bednářovi jsem nabídla pár otázek.

Dovolila bych si tvrdit, že Drůbežářský závod Klatovy má velmi pěknou image. Je to spíš uvážlivou péčí o dobré jméno, nebo nekompromisní cesta kvality?

Myslím si, že obojí. Historie DZ Klatovy spadá do 70. let minulého století, od té doby se vlastně na našem dobrém jméně pracuje. S tím šla v ruku v ruce image a kvalita našich produktů. Takže od všeho kousek.

Spotřeba kuřecího masa u nás v posledních dvaceti letech roste. A je předpoklad, že bude dál stoupat, nebo jsme již takříkajíc za zenitem?

Dle mého názoru bude spotřeba drůbežího masa stoupat z důvodů zdravého životního stylu. Pro jeho nutriční vlastnosti, jako je vysoký obsah bílkovin, nízký obsah sacharidů a tuku, variabilitu při kulinářské úpravě a v neposlední řadě pro příznivou cenu.

Chutná více ženám, než mužům? Díky tomu, jak jsou ženy vnímavější k principům zdravé výživy, bych si dovolila odhadnout, že jsou to právě ony, které tento druh bílkovin konzumují více a raději.

Pokud mohu srovnávat v mém okolí, nevidím rozdíl mezi muži a ženami v konzumaci kuřecího masa. Trend zdravé výživy a rozumnější životní styl vyznávají jak muži, tak ženy.

Jak je tomu v jiných zemích Evropy?

Domnívám se, že je to v zemích EU podobné. V žebříčku konzumace masa vede maso vepřové následované právě kuřecím, dále hovězí, ryby atd.

Grilovani image 1Vědecké poznatky přibývají – čím je dnes pro náš jídelníček kuřecí zajímavé a co jsme o něm dříve nevěděli?

Kuřecí maso obsahuje především lehce stravitelné bílkoviny – ve 100 g syrového masa je 25 g bílkovin, 1 g tuku, 0 g sacharidů. A co je důležité – nezatěžuje trávicí trakt jako maso hovězí a vepřové. Kulinářsky je rychle upravitelné s různými variacemi. Co víc si přát! A to neříkám jako reprezentant firmy, která kuřecím masem a výrobky z něj zásobuje trh, taková jsou prostě fakta.

Člověk je už tak nastaven, aby si snažil vše usnadňovat. Také vaření. Přesto řada nápadů na výrobu polotovarů zůstává ležet ladem, a to, co jste zkoušeli zavést na pulty prodejen, nebylo tak úspěšné, jak by sami kupující chtěli. Proč? Zákazníci volají po dobrotách i úspoře času…

Pro naše zákazníky se snažíme vyrábět produkty, které by splňovaly jejich náročné požadavky na kvalitu a výrazně uspořily čas. Inspirovali jsme se v Holandsku, kde lidé kupují polotovary jako běžnou věc v jejich všedním životě. Uvedli jsme na trh několik výrobků – polotovarů, ale bohužel se nám nepodařilo veřejnost přesvědčit, aby je kupovala. Je to patrně dáno tím, že trh v České republice není ještě připraven na tento segment a také k tomu neblaze přispívá negativní reklama o marinování mas před koncem záruky apod.

Jako jedni z prvních potravinářů jste se pustili do produkce kuřecích výrobků bez éček a omezili jste solení. Jak to spotřebitelé vnímají?

Naše řada výrobků bez E měla a má velký ohlas, zejména dětské párky a dětský junior bez E, dále také marinády bez E, které jsou určeny pro grilovací sezonu. Chtěli jsme zákazníkům nabídnout sortiment, který bude určen i pro naše nejmenší a bude bez dusitanové soli a fosfátů, které nepříznivě ovlivňují vývoj dětí. Jsem pyšný na to, že jsme byli a stále jsme první v ČR, kteří tyto produkty na bázi přírodních konzervantů vyrábějí.

Grilovací sezona je tady. Co jste připravili nového?

V grilovací sezoně jsme připravili opět výrobky bez E a marinády bez E, mezi nejúspěšnější a nejoblíbenější marinády řady „bez E“ patří Brusinková marináda. Dlouhá léta používanou, oblíbenou a nyní obměněnou marinádou s novým složením je Marináda Green Herbs. Oblíbené jsou také běžné marinády jako například Čardáš, Texas, Flamengo nebo Pepř. V loňském roce byla do portfolia zařazena marináda s velmi zajímavou chutí – Mango Chilli s jemně nasládlým pikantním nádechem. Zajímavým produktem je špíz z prsních řízků s datlí s chutí této marinády.

Na druhé straně – nezdá se vám, že Češi nezřízeně propadli jídlu? Všichni vaříme, od celebrit až po děti, velebíme zahraniční kuchyni a vzkřísili jsme i tu českou. Nepřeháníme to?

Významné je spíše to, že český spotřebitel začíná vnímat, co vlastně jí. Sledujeme složení výrobků a jejich vliv na naše zdraví a je velmi důležité, že začínáme u stravy našich dětí. Tento trend bude mít pozitivní dopad na snížení dětské obezity a pokles rakoviny tlustého střeva u starší populace.

Ctíte zdravou výživu, nebo jste naprostý hříšník? Nepřivedl vás nedostatek času na pozici generálního ředitele ke špatným návykům?

Kuřecí maso je v mém jídelníčku každý den, a to minimálně dvě až tři porce. Jako poslední porci masa dávám buď hovězí, nebo rybu. Asi nejsem běžný vzorek naší populace, ale díky mému koníčku, klasické kulturistice, to ani jinak nejde. Maso je základ mé stravy. Připravuji si ho na různé způsoby pečené, vařené se zeleninou, grilované, je opravdu mnoho možností. Sport mě naučil naprosté disciplíně, také co se stravování týče, a proto mohu s klidným svědomím říci, že žiji zdravě.

Čím se váš tým dnes zabývá? Jakou máte pro rok 2014 strategii?

Udržet se na českém trhu, produkovat kvalitní výrobky za přijatelnou cenu pro naše klienty a nadále budovat dobré jméno Drůbežářského závodu Klatovy. Je to velmi prosté, ale pravdivé.

ptala se Eva Brixi