Češi utratí v sexshopu průměrně 1400 Kč

Zájem Čechů o nejrůznější erotické pomůcky stoupá. Spolu s tím i jejich ochota za zpestření erotického života utrácet. Do obchodů s hračkami pro dospělé se pravidelně vracejí čtyřikrát do roka a za jeden nákup utratí průměrně 1400 korun. Nejvíce nakupují vibrátory, erekční kroužky a erotické oblečky.

Co se nezměnilo, je fakt, že erotické pomůcky nakupují především muži. „Neznamená to ale, že by ženy byly méně eroticky hravější. Ve většině partnerství to prostě chodí tak, že pomůcku vyberou oba, ale koupí ji muž,“ vysvětlila Zuzana Nedvědová z portálu sexbezhranic.cz a na základě nedávného průzkumu uvedla, že nejvíce „hraví“ jsou obyvatelé Prahy, Středočeského a Moravskoslezského kraje.

O jaké pomůcky mají Češi dle aktuálních žebříčků prodejnosti největší zájem? První pozice, která patří vibrátorům (25 %), asi příliš nepřekvapí. Hravost českých párů potvrzuje zvyšující se zájem o erotické oblečky (25 %), z nichž Češi mají nejraději krajkové erotické body a kostýmy zdravotních sestřiček. Oproti dřívějším rokům však vzrost zájem o vibrační erekční kroužky (21 %) a pomůcky pro anální sex (8 %). „Zajímavé zjištění pro nás bylo, že anální kolíky často nekupují páry jen pro ženy, ale i pro potěšení muže k dráždění prostaty. To je zcela nový trend,“ doplnila Zuzana Nedvědová.

O tom, že se erotické pomůcky nekupují jen pro potěchu, pak podle průzkumu svědčí i to, že jako důvod pro nákup Venušiných kuliček ženy neuvádějí jen sexuální potěšení, ale zdravotní záležitosti. Některé si je pak kupují na přímé doporučení svého gynekologa. „Kuličky totiž udržujete v těle silou poševního svalstva, což zvyšuje elasticitu pochvy, a to přímo ovlivňuje menší riziko jejího poranění. S pevným svalstvem pánevního dna se také lépe kontroluje močový měchýř a nedochází k inkontinenci. Venušiny kuličky jsou velmi vhodné pro ženy po porodu,“ připomněla Zuzana Nedvědová.

(tz)