Víno, meruňky, nápady a investoři

20140705 NejlepÁ° ovoc knedl  Velkā Pavlovice foto  K.VarcolNa zahradě nám rostla kdysi jedna Velkopavlovická meruňka. Strom, k němuž jsme vzhlíželi jako ke kapličce, u níž se neznaboh občas zastaví a pokloní, protože podvědomě hodí zpátečku a začne vnímat, co jindy pomíjí. Ten strom byl zázračný, dával meruňky nad očekávání velké, plody byly až tmavě rudé, buketní, nadmíru šťavnaté, prostě výstavní kousky. Ovoce bývalo z jediného stromu tolik, že patřilo k našim samozřejmostem. Od doby, kdy jsme museli strom pokácet kvůli přístavbě rodinného domu, se nám příroda vysmívá do očí. Nic. Meruňky u nás už nejdou.
O to neuvěřitelnější byl pohled na tyhle rozcuchané stromy sem tam rozházené po návsi, po zahradách, na lukách na okraji Velkých Pavlovic v době, kdy začínaly meruňky letos zrát. Božská barva oranžových míčků, vůně nezaměnitelná s ničím jiným, to v člověku vzbuzuje snad i lásku k bližnímu. Starosta Velkých Pavlovic Ing. Pavel Procházka to ví. I on je jedním z místních, kteří se snaží dát meruňkám podporu, nejen jako ovoci, které patří k nejzdravějším, ale i z hlediska tradice, úcty i podnikání. Ale nejen jim. Meruňky, víno, využití půdy, cestovní ruch, gastronomie, investoři, to všechno propojeno nápady oživuje region:

Letní vůně meruněk a Velké Pavlovice, to k sobě neodmyslitelně patří. Vidět stromy obsypané oranžovými korálky je jako žít jen pro krásu a vůni. Přesto začíná být obtíž s pěstováním i odbytem. Město se rozhodlo to změnit. Jak?

Velké Pavlovice byly vždy spojovány s vínem a meruňkami. Zatímco společně s místními vinaři se nám podařilo díky mnoha akcím oživit zájem o vinařství v našem městečku, meruňky byly až doposud opomíjeny. Přitom nejznámější odrůda meruněk pěstovaná v ČR se nazývá Velkopavlovická, což jasně dokládá místní původ a vynikající podmínky pro pěstování. V minulém roce jsme zrealizovali projekt na podporu meruněk v rámci přeshraniční spolupráce s rakouskými partnery z Klosterneuburgu a Michelhausenu. Výsledkem byla nejen vzájemná setkání studentů a občanů partnerských měst, ale také např. vydání brožury s meruňkovými recepty, realizace poetického dokumentárního filmu o meruňkách či expozice propagující toto jedinečné ovoce. Letos poprvé jsme uspořádali meruňkobraní. Akci, jejíž základní myšlenkou je představení meruněk a jejich využití nejen v gastronomii. Významnou součástí prvního ročníku této slavnosti byla zároveň soutěž o nejlepší ovocný knedlík v ČR. Rovněž pak výstava více než 30 odrůd meruněk. Návštěvníci mohli ochutnat celou řadu místních gastronomických specialit. Meruňkové knedlíky, kynutý meruňkový táč, meruňkový džem, koktejl, ale třeba i meruňkové víno a skvělou meruňkovici.

Kraj vína láká turisty a podporuje domácí cestovní ruch. Připomenete, co jste připravili na letošek?

Místní vinaři jsou velmi pracovití a aktivní ne­jen ve svých vinicích a sklípcích. Do činnosti spolku vinařů Víno z Velkých Pavlovic se během roku řadí i pořádání různých vinařských akcí. Třikrát do roka jsou široké veřejnosti otevřeny vinné sklepy. Na jaře vítají návštěvníky Májové otevřené sklepy. O prvním červencovém víkendu, o letní noci, je pořádáno noční putování za vínem – Víno v oranžovém. V listopadu, na svátek sv. Martina, jsou otevřeny příznivcům moravských vín Svatomartinské sklepy. Ve spolupráci s okolními obcemi jsou pořádány další turistickovinařské akce např. Májové putování po Modrých Horách, Putování za burčákem či Expedice krajem André. Největší oslavou vína je pro místní vinaře Velkopavlovické vinobraní, které se v letošním roce uskuteční ve dnech12.–13. září. Tentokrát bude slavnost doprovázena podzimní výstavou ovoce, zeleniny, květin a hroznů. Pestrá nabídka místních folklórních souborů, vín a burčáků určitě potěší všechny návštěvníky.

Kdo navštíví sklípky místních vinařů i nádherné podzemní prostory Vinné sklepy Františka Lotrinského, jehož je město jedním z akcionářů, vrací se. Čím to?

Vinné sklípky všeobecně nabízejí úžasnou atmosféru a je jedno, zda jsou ve Velkých Pavlovicích, či v některé jiné obci. Proto je Morava tak kouzelná a srdečná a předkládá stále nová místa k poznání, která lákají k návštěvám. Ve Velkých Pavlovicích se většina vinných sklepů nachází přímo v rodinných domech a rovněž většina z nich není běžně přístupná. Přesto je během celé sezony střídavě otevřeno hned několik sklepů vinařů zdejšího vinařského spolku, takže návštěvníci mohou vždy zavítat a poznat, zažít jejich atmosféru a odhalit tajemství, které každý z nich v sobě ukrývá. V roce 2012 se městu podařilo zrealizovat za pomoci soukromých investorů ojedinělý projekt výstavby Vinných sklepů Františka Lotrinského. Jde o reprezentační prostory, kde můžete ochutnat vína od různých vinařů, můžete si zde připít se svými přáteli při různých slavnostních příležitostech, či jen tak si zajít na pár skleniček vína. Labyrint podzemních chodeb s rotundami a vinnými boxy ukrývá i jednu vzácnost, sochu Bohyni vína, kterou stvořil italský řezbář Roberto Merotto.

Za evropské peníze jste dali do pořádku někdejší zámek, dnes je to ekocentrum Trkmanka. Co všechno se tam odehrává?

Jsme velmi rádi, že přestavba bývalého zámku byla podpořena dotací ze SFŽP. Objekt s č. p. 1 ve Velkých Pavlovicích byl ve velmi zchátralém stavu a v podstatě byl již téměř opuštěný. Přestavbou v centrum pro environmentální vzdělávání se ho podařilo dokonale oživit. Slouží především školám pro naučné pobytové aktivity. V objektu se nachází rovněž ubytování pro 40 dětí, v apartmánech pro 12 dospělých osob. Celé okolí Velkých Pavlovic je protkáno sítí cyklostezek, naučných stezek. V sousedství je krásný sportovní areál s rybníkem a rozhlednou Slunečná. V nejbližším okolí se nachází i Lednicko-valtický areál či Novomlýnské nádrže. Ekocentrum na jižní Moravě je svým zaměřením odlišné od většiny podobných zařízení, která stojí uprostřed lesů. Právě proto je lákavou nabídkou a návštěvníci bývají velmi příjemně překvapeni, co vše zdejší kraj může nabídnout.

A jak město spolupracuje s firmami Velkých Pavlovic a těmi z nedalekého okolí? Vycházíte si vstříc? Vymýšlíte, jak městu pomoci?

Vedení města si je velmi dobře vědomo toho, že bez spolupráce s podnikateli a bez vzájemné spolupráce zůstanou Velké Pavlovice průměrným městečkem s pomalým posunem kupředu. Ceníme si příchodu podnikatelů, kteří investují především do vinařství a cestovního ruchu. Během uplynulých let u nás bylo realizováno několik nádherných projektů. Jedním z nich je rozsáhlá přestavba a rekonstrukce bývalé Šlechtitelské stanice vinařské na Rodinné vinařství Poliakovi a Vinařský penzion André. Dalším je pak výstavba Opilé uličky ve vinařské lokalitě Stará Hora. Chceme vytvářet podmínky pro další příchod investorů do této oblasti činnosti. Usilujeme o to, aby Velké Pavlovice byly i v budoucnu známým a příjemným vinařským městečkem se značkou výborných moravských vín a vynikajících meruněk. Nezapomínáme ani na ostatní podnikatele. Dnes jsou připraveny pozemky (necelých 5 ha) pro příchod investorů. Máme zájem o menší firmy, které by zaměstnaly naše občany. Bohužel, v této oblasti se nám zatím příliš nedaří naše záměry uskutečňovat.

Na to, kolik je u vás obyvatel, se zdá, že světu dáváte o sobě vědět až až. Je ctižádostí zastupitelstva přivábit i cizince? Tedy nabídnout atrakce, které budou dobře vydělávat a pečovat o proslulost místa?

Velké Pavlovice bývaly v minulosti v oblasti cestovního ruchu opomíjeny. Zatím asi nejsme na příchod zahraničních návštěvníků dostatečně připraveni. V posledním roce jsem měl možnost několik zahraničních návštěv provázet zdejším krajem a s hrdostí mohu říci, že byli okouzleni místní krajinou, čistotou a pořádkem. Chybí nám zatím více kvalitních ubytovacích kapacit s tradiční místní gastronomií, nutně potřebujeme hotel či další pěkný penzion. Věřím tomu, že se časem Velké Pavlovice stanou pro zahraniční investory i návštěvníky velmi zajímavou a perspektivní příležitostí.

Možností, jak se tu ubytovat, ale přibylo, činorodosti k propagaci meruněk a vína je také dost, určitě nechybí vize a strategie. Nevím, jak je to s penězi…

Asi jako všude jinde. Peněz není nikdy dost, snažíme se využívat dotací, pokud tedy tato možnost je. Investujeme do projektů, které by měly našim občanům zabezpečit spokojený život. Do projektů, které mají do Velkých Pavlovic přivádět návštěvníky, aby i oni byli s nabídkou zdejších poskytovaných služeb spokojeni a rádi se k nám vraceli. Snažíme se být zajímavým městem pro investory a poskytovat jim takové podmínky, aby i oni svou investicí u nás v našem kraji nebyli zklamáni.

Kdyby prostředků nečekaně přibylo, třeba od bohatého sponzora, zahraničního investora, co byste za ně pořídili?

Nevěřím na zázraky. Pokud by však měl někdo zájem investovat do našeho městečka, určitě mu rádi poradíme. Připravujeme projekt výstavby nového náměstí. Možná by mohla být zajímavá možnost výstavby jednoho z domů právě na tomto vinařském náměstíčku, které by se mělo stát místem s úžasnou atmosférou. Místem, na které lidé nezapomínají a přijedou znova. Další investice by mohly být určitě směrovány do další lokality vinných sklepů. Jejich vize se teprve chystají, ale jsou to určitě zajímavé náměty. A pokud by někdo chtěl investovat do zařízení pro sport, do veřejné zeleně či životního prostředí, i zde jsme připraveni všechny projekty podpořit a společně uvádět do života.

ptala se Eva Brixi

www.velke-pavlovice.cz