Výročí cibuláku z Dubí

DSC_0880 kopieKořeny společnosti Český porcelán a.s. sahají až k roku 1864, kdy v Dubí vyrostla první továrna na keramické výrobky. Od počátku dodávala na trh kvalitní porcelánové výrobky, mezi nimiž hraje hlavní roli oblíbený cibulák. Porcelánka během 150 let několikrát změnila majitele, ale uchovala si pověst výrobce toho nejkvalitnějšího porcelánu.

Jako základní tvar se u cibuláku používá klasické ROKOKO. Vzor je velmi charakteristický, nic se mu nepodobá a v původním provedení se používá dodnes. Počet výrobků, na kterých je využit, se v průběhu let podstatně rozšířil a v současné době v Dubí překračuje 670 různých tvarů.

Po privatizaci společnost Český porcelán a.s. silně investovala do staveb a technologií. Jednalo se například o modernizaci glazování, vakuového lití, rozvodu licí hmoty a instalaci šálkové linky. Později byla postavena pecní hala s komorovou a tunelovou pecí a napojením na glazovnu, nová dekorační pec a automatické glazování hrnků. Připravují se další projekty s předpokládanou realizací v roce 2015, např.modernizace výroby hrnků.

Při inovaci výrobního sortimentu spoléhá a.s.Český porcelán jednak na impulsy z trhu a také na spolupráci s externími špičkovými designery. Za všechny jmenujme prof.ak.arch.Jiřího Pelcla,autora jídelní,kávové a čajové soupravy BOHEMIA. Tato sada se od tradičního sortimentu zásadně odlišuje a oslovuje mladou generaci u nás i v zahraničí. Je již samozřejmostí,že Český porcelán každoročně představuje několik nových tvarů cibuláku a další výrobky na mezinárodním veletrhu AMBIENTE ve Frankfurtu n. M. U příležitosti 150. výročí založení se znovu na trhu objeví jídelní,kávová a čajová souprava OPERA.

DSC_4211 altČeský porcelán a.s.čerpá také z invence světových i domácích výtvarníků, kteří se účastní pravidelných symposií organizovaných firmou v Dubí. Jedná se o „hrnková symposia“ a symposia zaměřená na malování na porcelán pod glazuru. Důležitá je spolupráce s ústeckou univerzitou J. E. Purkyně, s ateliérem Designu keramiky fakulty Umění a designu, který byl působí v prostorách firmy.

(red)