Krteček v raketě doletěl na stříbrnou medaili

Krtek a raketa_oPamětní ražba s pohádkovým Krtkem měla premiéru na nedávno ukončeném veletrhu Sběratel v Praze. V pořadí druhý titul věnovaný hrdinovi úspěšného kresleného seriálu tentokrát připomíná epizodu Krtek a raketa z roku 1966. Podle původní filmové předlohy motiv zpracoval medailér Miroslav Schovanec, medailon razí Pražská mincovna v omezeném počtu jednoho tisíce číslovaných exemplářů.

Průměr padesát milimetrů, dvaačtyřicet gramů ryzího stříbra. Tak to jsou základní parametry medaile, která udělá radost nejen sběratelům, ale i milovníkům české animované klasiky. Pražská mincovna ražbu dodává v úpravě špičková kvalita (proof), kdy matovaný reliéf je usazen na ploše vyvedené do vysokého lesku. „Předností této luxusní ražby je větší plocha, která dá vyniknout každému detailu plastického povrchu. Emise je limitovaná počtem tisíc kusů,“ poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Nová emise s Krtkem je číslovaná, stejně jako byla úvodní řada, věnovaná především památce geniálního výtvarníka a režiséra Zdeňka Milera, který Krtka a další animované hrdiny stvořil. Číslo má každý exemplář vyražené na hraně.

Přesto, že základní předloha byla jasná, čekala na medailéra a rytce Miroslava Schovance náročná a zdlouhavá práce. Po dokončení grafické kompozice bylo třeba vytvořit zvětšený sádrový model, který se teprve stal předlohou pro výrobu razidla. Další hodiny se pak umělec věnoval titěrným ryteckým úpravám. „Na tomto motivu jsem ale pracoval s opravdovou radostí, byl to pro mě tak trochu návrat do dětství. Téma je to veselé, bezstarostné a dokáže zahřát u srdce,“ svěřil se výtvarník, který je podepsán i pod první medailí Pražské mincovny s motivem Krtka. Novinku je možné si podrobně prohlédnout na www.Zlate-Mince.cz, do tamního vyhledávacího řádku stačí zadat heslo: krtek a raketa. (miu)

Foto: Michal Mikulenka