Knedlíky jako umění na český stůl

Vyhlášení Česká Chuťovka 020Dodnes jsem nepochopila, proč z ničeho nic získaly v jistou dobu knedlíky tolik hlasů proti, když po generace patřily na stůl českých strávníků. Že by tradiční český pokrm najednou propadl sítem chuti, novinek, návyků? Snad v souvislosti s dietami či diskuzemi o životním rytmu, menším výdeji energie oproti předkům fyzicky náročně pracujícím, ve spojitosti s exotikou zahraničních receptur a zvyklostí, s odvahou přijmout podněty jiných kontinentů a zemí, kdoví.

Nicméně žaludku málokdy poručíte. Zájem o poctivou českou přílohu či hlavní knedlíkový chod už zase vítězí. Asi se nám po těch dobrotách přece jen začalo stýskat. Češi zjistili, co je jim vlastní, a že poctivý knedlík z jakostních surovin je určitě zdravější než sebekrásnější trvanlivé pečivo uměle ochucené, dobarvované a předurčené k přežití několika jaderných katastrof. Nepopírám filozofii zdravého životního stylu s hojností ovoce a zeleniny, ale stejně tak na knedlících nevidím nic špatného a nechápu, proč by se měl člověk právě knedlíků vyvarovat. Vždy patřívaly na náš stůl v rozmanitých podobách, a lidem chutnaly. A tak jsem ráda, že se už zase se vší důstojností vrací jako tradiční hodnota naší kuchyně. K nám, Čechům, prostě patří.
Svými knedlíky na trhu v poslední době uspěla firma Knedlíky Láznička s.r.o. Sortiment z produkce jmenované společnosti si strávníci brzy oblíbili proto, že jim chutnají. A proč? Jsou vyráběny podle původních receptur našich babiček. Čerstvě umletou mouku firma dováží z malého soukromého mlýna, bramborové knedlíky se dělají skutečně z brambor, ty bramborové plněné mají uvnitř uzenou vepřovou kýtu. Knedlíky Láznička si peče i vlastní pečivo uzpůsobené speciálně k tomu, aby se z něj daly zhotovit výtečné karlovarské a špekové knedlíky. Ovocné knedlíky obsahují kusové ovoce, žádné těžko rozpoznatelné náhražky. Významným prvkem je také ruční zpracování knedlíků, to nezvládne žádný stroj. Knedlíky kynou po přesně stanovenou dobu při dané teplotě i vlhkosti. Svými vyladěnými recepturami se firma Knedlíky Láznička rozhodla vyvrátit i zakořeněný mýtus, že doma připravený knedlík je lepší než ten koupený.
V 6. ročníku soutěže Česká chuťovka získala firma Knedlíky Láznička čtyři ocenění, a navrch ještě cenu novinářů, a odnesla si tak celkem pět trofejí. Jednatel a majitel firmy Vladimír Zikmunda je rád a svou radost neskrývá:

Proč jste zvolili právě výrobu knedlíků? Proto, že neodmyslitelně patří k české kuchyni, nebo proto, že se na ně na základě nových trendů v gastronomii zapomínalo?

Bylo to z několika důvodů. Předně náš šéfkuchař pan Petr Kosiner alias Láznička (Láznička je jeho přezdívka z mládí, a tu jsme použili i do názvu společnosti) je člověk, pro kterého jsou knedlíky životní láskou a vášní. Šéfkuchařem a vedoucím provozu ho nazýváme proto, že vede tým kuchařek a je také autorem našich receptů. Tedy umí knedlíky jako nikdo jiný. Navíc jsou knedlíky prostě česká klasika, tedy má smysl se jimi zabývat. A po takové klasice, která chutná, se mnohým najednou tak nějak začalo stýskat. V tom jsme viděli naši příležitost – nabídnout trhu to, co by tam mělo patřit a co zákazníci znovu požadují. A pak – v posledních letech kvalita komerčně nabízených knedlíků velmi poklesla, a to byla pro nás další výzva. Naším cílem bylo od počátku nabízet nejlepší knedlíky na trhu za přijatelnou cenu.

Kde se vaše knedlíky dají koupit? Jsou určeny jen pro Pražany? A jenom čerstvé, či také mražené?

Zcela dominantní část naší produkce směřuje do gastroprovozoven – běžná produkce do restaurací, speciální produkce pro catering. Malou část dodáváme do farmářských prodejen v Praze, zejména do sítě Sklizeno. Vzhledem k tomu, že jsme měli mnoho dotazů od drobných zákazníků, začali jsme spolupracovat se společností Svět bedýnek (www.svetbedynek.cz) s dodávkou až do bytu. Tato forma garantuje dostupnost celého našeho běžného sortimentu i mimo Prahu, a navíc umožňuje nákup v rámci jedné dodávky kombinovat s dalšími kvalitními potravinami. Knedlíky nabízíme pouze čerstvé. Vzhledem k tomu, že neobsahují žádné konzervanty, je jejich doba spotřeby omezena na 4 až 5 dní.

Budete sortiment doplňovat dalšími druhy? Experimentovat? Třeba by se ujaly knedlíky špenátové, mrkvové, celerové, ořechové…

Základní sortiment pro běžné dodávky představuje 11 základních druhů knedlíků. Kromě toho vyrábíme celou řadu specialit pro jednotlivé restaurace a hlavně pro zmíněný catering. V současné době jsme schopni dodat na 50 druhů a variant knedlíků. Průběžně testujeme nové možnosti – v současné době například máme akci Posvícenské škvarkové knedlíky pro Svatomartinské hody.

Jaký je zájem o ovocné knedlíky v zimě?

S příchodem podzimu zájem o kvalitní kynuté ovocné knedlíky stoupá, což ale platí pro všechny druhy knedlíků (knedlík přeci jen není jídlo pro letní horka). Vzhledem k dostupnosti čerstvého ovoce je navíc v této době naše nabídka nejširší.

Nechystáte se trh zaujmout ještě kynutými moučníky?

Řada restaurací používá naše ovocné knedlíky jako dezert. Zejména borůvkové, které jsou chutné, a navíc velmi dekorativní.

Uspěli jste v soutěži Česká chuťovka a Dětská chuťovka. K čemu vás to inspirovalo?

Společnost Knedlíky Láznič-ka s.r.o. přihlásila do soutěže čtyři výrobky a na slavnostním vyhlášení v Praze v prostorách Senátu 22. října získala pět ocenění, včetně ceny novinářů. To považujeme za obrovský úspěch. Velice si toho vážíme a bereme to jako potvrzení správnosti našeho úsilí o špičkovou kvalitu výrobků a jako povzbuzení do budoucna. Navíc je to samozřejmě velmi silný signál pro naše zákazníky.

ptala se Eva Brixi