Třpytivé mámení do 67 zemí šesti kontinentů

14976066561_10dd3c007d_oK pánům šperky patří poněkud méně než k něžnému pohlaví. Tím více však muži ženám nosí dárky v podobě náhrdelníků, náramků, prstenů či náušnic. Ne každý však tuší, z jakých komponentů jsou mnohé sestaveny, kde je prazáklad výtvarníkovy fantazie a podstata jeho možností. Je to produkce společnosti Preciosa Ornela, a. s., její perle a perličky. Zhotovuje se z nich nejen bižuterie, ale také kuriozity a nejrozmanitější užitné předměty. Vznikají hodnoty, které se zapisují
do kultury národů, i drobné originály, jež si může s trochou zručnosti zhotovit člověk jen pro své vlastní potěšení. Ing. Petr Puš, obchodní a marketingový ředitel společnosti Preciosa Ornela, zdaleka nevyjmenoval vše, co s know-how a tradicí českého sklářství souvisí:

Perličky, perle a sklo – váš základní sortiment. Co vlastně představuje? Většinou
si lidé myslí, že jste výrobci bižuterie…

Preciosa Ornela je především výrobcem skleněných perliček a základní sklářské suroviny (skleněné tyče a tyčinky) pro bižuterní a technickou výrobu. Nevyrábíme hotovou bižuterii, ale zato jejím výrobcům a designérům nabízíme takřka nekonečnou škálu perliček a perlí, z nichž mohou vytvářet své vzory a výrobky. Naše produktová databáze v těchto komponentech čítá řádově statisíce položek – velikosti, tvary, barvy a povrchová zušlechtění v nesčetných kombinacích. V tomto ohledu jsme suverénně největším výrobcem na světě – nejen co do sortimentu, ale také co do objemu.

Export je vaše parketa, slyšela jsem, že jste zakázkami vyprodaní na několik let dopředu. Taková laskavost globálního trhu existuje?

Několik let dopředu vyprodaní nejsme, protože žádný z našich zákazníků není takový kouzelník, aby věděl, co na tak dlouhou dobu dopředu konkrétně objednat. Můžeme ale říci, že naše kapacity jsou pokryty reálnými objednávkami na rok až rok a půl dopředu, přičemž prakticky neustále probíhá korekce a aktualizace na nejbližší tři měsíce – co budeme fakticky vyrábět, aby to zákazníci mohli plynule a bez zádrhelů odebírat a platit. Tento enormní a pro nás velmi lichotivý zájem klientů vyplývá ze dvou hlavních věcí – ve světě především panuje dlouhodobá poptávka po skleněných perličkách a perlích pro všemožná použití, a my tuto poptávku umíme uspokojit nejlépe ze všech – díky tomu, že náš sortiment je skutečně řádově bohatší než sortiment jakéhokoli jiného výrobce na světě, a naše perličky jsou také nejkvalitnější.

Do jakých koutů světa vyvážíte a co se s vašimi perlemi a perličkami děje? Co se z nich vyrábí a kdo ctí jejich barevný užitek nejvíce?

Jen odpověď na tuto otázku by zabrala větší část celého vašeho časopisu. Velmi stručně řečeno: perličky a perle přímo vyvážíme do 67 zemí šesti kontinentů a do dalších zhruba 20 až 30 zemí jdou naše produkty formou reexportů.
Pro každý trh platí, že naše perličky používá specifickým způsobem, od tradičních oděvů či masek přes suvenýry po nášivky na látky a oděvy a pochopitelně také na výrobu hotové bižuterie. Obecně lze říci, že možnosti použití perliček, a tím také jejich světová spotřeba, se v průběhu posledních asi 30 let možná zdesateronásobily.

Módnost bižuterie je na vzestupu, možná na vrcholu slávy. Kdo a jak využívá vaši nabídku k tomu, aby byly české ženy krásné?

V České republice to bohužel není žádná sláva. Pracujeme s řadou tradičních tuzemských výrobců hotové bižuterie a ostatních módních doplňků, jde však většinou o menší firmy s limitovanou malosériovou výrobou téměř na zakázku. Procházím-li nabídku hotové bižuterie například v oděvních řetězcích, musím konstatovat, že je v drtivé většině vyráběna z levných a nekvalitních perliček a perlí čínské či indické provenience. Zájemkyním a zájemcům o designové

kousky nejvyšší výtvarné kvality mohu proto pouze doporučit návštěvu našich webových stránek, kde pro milovníky výtvarných hobby aktivit průběžně přinášíme unikátní výrobky z našich perliček spolu s návodem, jak si je vyrobit doma – a například volbou jiných barev si stvořit unikátní kousek, který zaručeně nikdo jiný (žádná jiná) na světě nemá.

Pánský šperk je úzká komodita a je to stále takříkajíc tenký led. K čemu mohou v tomto případě posloužit perle a perličky? Spolupracujete například s výtvarníky, kteří se specializují na vzorování pánského šperku?

Jak už bylo řečeno, naše firma nepůsobí v oblasti hotové bižuterie a šperku a nevytváříme proto žádné kolekce ani dámské, ani pánské bižuterie. Užití perliček a perlí však skýtá takřka neomezené možnosti pro kreativní ženy a muže. Abychom tuto kreativitu podpořili a inspirovali, vytváříme de facto neustále nové a nové výrobky, včetně návodů k jejich zhotovení, a publikujeme je jak na našich webových stránkách, tak na našich sitech na sociálních sítích a na našem videokanálu na YouTube. A protože v jednoduchosti je krása, jedním z našich nejúspěšnějších kousků je tzv. shamballa náramek, který se dá velmi jednoduše vyrobit z pár kousků šňůrky a z našich perliček v neomezeném množství barev a jejich kombinací, je vkusným a zajímavým módním doplňkem pro ženy, muže i děti a já sám jich mám a pravidelně nosím asi dvacet – a beru si je podle toho, co mám zrovna ten který den na sobě, nebo zkrátka jen tak, který mi zrovna přijde pod ruku.

Jaké jsou poslední trendy využití vaší produkce? Zdobí se jimi originální kousky večerních šatů, šátky, šály nebo kabelky? Vznikají z nich plastiky v rukou umělců? Kombinují se s betonem, mohou ozdobit kámen, stužku k vázání kytic? Nevím…

Všechno, co jste uvedla, a ještě mnohem více. Šlágrem posledních let, alespoň na trzích Ukrajiny a Ruska, je používání perliček k vyšívání obrázků. V těchto zemích je dlouholetá tradice ručních výšivek, vyšívaly a vyšívají se zde všemožné motivy od náboženských ikon po obrázky hradů, zámků, zvířat, rostlin atd. Před několika lety kohosi napadlo, že by určitou část těchto obrázků šlo vyšít z perliček – a od té doby téměř nestačíme vyrábět. Díky našemu nesmírnému barevnému sortimentu lze totiž z našich perliček vyšívat barevně neuvěřitelně bohaté obrázky – a že jsou naše perličky tvarově a velikostně jedna jako druhá, obrázky z nich jsou krásné a ocení je i ti z nás, jejichž vkus je přece jenom někde trochu jinde.
Z perliček se ale skutečně stal produkt, jímž lze poměrně jednoduše, rozhodně velmi levně a přitom zcela originálně vyrobit či ozdobit prakticky cokoliv – stačí rozhlédnout se kolem sebe a nechat se inspirovat. V Mexiku jeden nadšenec dokonce perličkami v neuvěřitelných ornamentech polepil celý automobil VW Brouk. A takových příkladů existuje mnoho a mnoho, a to doslova z celého světa.

ptala se Eva Brixi