Registr vozidel to tentokrát zvládl

Zcela nový proces při změně vlastníka a provozovatele vozidla, zavedení nových pravidel pro dočasné vyřazení vozidla z provozu (tzv. depozit) nebo zásadní změny při zániku vozidla. To je jen malý výčet změn, na které bylo nutné připravit informační systém Centrálního registru vozidel (CRV) od 1. ledna letošního roku, a to v důsledku rozsáhlé novely zákona o pozemních komunikacích. I přes mimořádný rozsah úprav však přešel inovovaný systém CRV do nového režimu bez jakýchkoli potíží a jediného zaváhání. V době od 1. 1. 2015 do 12. 2. 2015 motoristé bezproblémově realizovali 38 794 nových registrací, u 54 531 vozidel se změnil vlastník a provozovatel.

Vyšší ochrana prodávajících i kupujících

„Mezi další změny, se kterými se musel informační systém CRV od nového roku vypořádat, patří například rozšíření množství údajů vedených o vozidle, prohloubení kontrol některých vstupních údajů do registru nebo rozšíření počtu subjektů, které mohou k datům CRV přistupovat. Hlavním smyslem nejen těchto, ale i některých dalších změn v CRV je tak především výrazné zvýšení ochrany široké veřejnosti při prodeji i nákupu motorového vozidla,“ řekl Jiří Dohnal, manažer odboru Veřejná správa společnosti ICZ, která pro Ministerstvo dopravy podporuje provoz a zajišťuje úpravy CRV.

Miliony vozidel, statisíce registrací

V CRV je aktuálně registrováno více než 7,8 milionu provozovaných vozidel, kterých je více než 33 000 typů. Nejstarší registrované vozidlo je z roku 1902. Je vedeno v registru historických a sportovních vozidel, který je součástí CRV. Nejčastěji registrovanou značkou je podle očekávání Škoda se dvěma milióny záznamů, nejčastěji se vyskytujícím typem vozidla pak Škoda Octavia.

Jen za rok 2014 pak bylo s pomocí informačního systému CRV provedeno 34 344 599 úkonů, konkrétně například 293 877 registrací nových vozidel a u více než 600 tisíc byla provedena změna vlastníka a provozovatele.

(tz)