Karel Zeman okouzlí Milán

image004Italové zbožňují Karla Zemana. Od 18. července začíná v Itálii světové turné výstavního projektu „Filmový kouzelník: Karel Zeman“. Výstavu doprovází retrospektiva nejvýznamnějších filmů slavného tvůrce. Velkolepý projekt vznikl ve spolupráci tří partnerů: Českého centra Milán, Muzea Karla Zemana v Praze a Nadace italského filmu.

FILMOVÝ KOUZELNÍK KAREL ZEMAN

Od 18. července 2015, u příležitosti 105. výročí narození českého režiséra Karla Zemana (1910-1989), průkopníka trikových filmů a uznávané osobnosti světové kinematografie, zahájí České centrum v Miláně ve spolupráci s Muzeum Karla Zemana v Praze a s Nadací italského filmu světovou šňůru jedinečného výstavního projektu „Filmový kouzelník: Karel Zeman“, který kromě výstavy představí také retrospektivu nejvýznamnějších filmů Karla Zemana. Díky Českému centru se tak Zeman pomyslně vrací zpět do Itálie 60 let poté, co mu byla udělena hlavní cena na Benátském filmovém festivalu v roce 1955, a to s digitalizovanými verzemi jeho filmů a nově zrestaurovanou verzí Vynálezu zkázy.

VÝSTAVA

Multimediální výstava, která vznikla za podpory Českých center, představí kromě unikátních záběrů z natáčení jednotlivých filmů a rozhovorů s Karlem Zemanem také ukázky příprav jednotlivých trikových scén. Výstava bude doplněna o originální kostýmy, repliky a fotografie, součástí bude také zemanovská scéna, která vtáhne návštěvníky do atmosféry jeho filmů.

Jedná se opravdu o jedinečný počin a koordinaci jednotlivých partnerů, kteří umožnili, aby se po 60 letech Zeman opět představil italskému publiku ve velkém světle filmových reflektorů obzvláště v době Světové výstavy. Karel Zeman vedle dalších významných českých osobností patří v Itálii k nejuznávanějším mistrům filmové animace, i proto je pro nás potěšením, že jsme aktivně napomohli tomu, aby se připravily nové italské verze jeho nejdůležitějších filmů“, uvádí Radka Neumannová, ředitelka Českého centra Milán.

Právě díky činnosti Českého centra v Miláně byla zrealizována italská verze nově zrestaurovaného filmu Vynález zkázy a digitální verze Cesty do pravěku s italskými titulky. České centrum také připravilo v italském znění veškerý multimediální obsah výstavy, která se kromě Milána představí také v Turíně.

ATRAKTIVNÍ DOPROVODNÝ PROGRAM

V Miláně v rámci doprovodného programu k výstavě budou uvedeny 4 nejvýznamnější Zemanovy celovečerní filmy: Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Cesta do pravěku a zejména Vynález zkázy, film, který Zemanovi přinesl světovou slávu a jehož nově zrestaurovaná verze bude uvedena v milánské premiéře v sobotu 18. července (19:00), kdy bude zahájen celý projekt. S tímto filmem získal Zeman Velkou cenu na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Po téměř 60 letech bude film promítán v Miláně, v nové digitálně zrestaurované verzi, a to právě u příležitosti další Světové výstavy.

Symbolicky se tak uzavírá pomyslný Zemanův návrat do Itálie s ohledem na právě probíhající Světovou výstavu EXPO v Miláně. Milánská premiéra nové verze Vynálezu zkázy bude následovat po premiéře světové v České republice, New Yorku a Turíně. Výstava v Miláně potrvá do 20. září 2015.

DIGITÁLNĚ RESTAUROVÁNO

Film Vynález zkázy byl digitálně zrestaurován díky iniciativě Čistíme svět fantazie, společného projektu Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a vdechnout jim tak znovu život, jako v případě Vynálezu zkázy. Na digitální restaurování dalších filmů mohou přispět všichni milovníci filmů Karla Zemana a to buď příspěvkem na transparentní účet projektu Čistíme svět fantazie nebo dárcovskou sms v hodnotě 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Veškeré informace lze nalézt na stránkách Nadace české bijáky www.bijaky.cz.

KAREL ZEMAN A SVĚT

Zemanova filmová tvorba uchvátila od 50. let celý svět. Ve svých filmech autor kombinuje hranou, animovanou a loutkovou složku a další výrazné trikové prvky. Na výstavě se návštěvníci seznámí s dosud nepublikovanými fotografiemi, replikami filmových loutek a kostýmy z vybraných filmů. Především budou mít také možnost nahlédnout do filmové kuchyně a prostřednictvím video záznamů a dalších dokumentárních materiálů zjistit, jak Zeman své trikové scény tvořil a jak poté vypadaly na filmovém plátně. Ve své době Karla Zemana obdivovaly osobnosti jako Pablo Picasso, Charlie Chaplin nebo Salvador Dalí a jeho filmová tvorba je dodnes vysoce ceněna. Postupy, které využíval, jsou vyučovány na filmových školách po celém světě a estetika Zemanovy tvorby ovlivnila celou řadu světových filmařů (Steven Spielberg, George Lucas, Peter Jackson, Terry Gilliam a mnoho dalších).

KALENDÁŘ

Sobota 18. července (19:00)

Vynález zkázy – zrestaurovaná verze – milánská premiéra

R.: Karel Zeman. Sc.: Karel Zeman, František Hrubín, Jiří Brdečka, Milan Vacha, na motivy stejnojmenného románu Julesa Verna. Hr.: Lubor Tokoš, Arnošt Navrátil, Miloslav Holub. Československo, 1958, 84’, v originálním znění s italskými titulky.

Profesor Roch a jeho asistent Hart objeví nový typ výbušniny, která je schopná nahradit ropu a uhlí jako primární zdroje energie. Zpráva se donese k pirátskému hraběti d’Artigas, který profesora Rocha i s asistentem Hartem unese s cílem zmocnit se tajemství vynálezu a ovládnout s jeho pomocí celý svět.

Neděle 26. července (19:00)

Baron Prášil

R.: Karel Zeman. Sc.: Karel Zeman, Josef Kainar, Jiří Brdečka. Hr.: Miloš Kopecký, Rudolf Jelínek, Jana Brejchová, Karel Höger. Československo, 1961, 83’, v originálním znění s italskými titulky.

Statečný Baron Prášil se již dávno odvrátil od svého dobrodružného života, aby mohl v klidu odpočívat na Měsíci. Tam se potkává s mladým Toníkem, který jako první astronaut dorazil na Měsíc, a který mu vypráví, jak strašlivý sultán dole na Zemi rozpoutal hroznou válku a unesl krásnou princeznu Biancu. Nebojácný Baron se proto vydává zpět na Zemi, aby bojoval proti sultánovi a získal srdce princezny, která se však zdá být beznadějně zamilována do Toníka.

Neděle 2. srpna (19:00)

Ukradená vzducholoď

R.: Karel Zeman. Sc.: Zdeněk Novák, na motivy románu Julese Verna. Hr.: Michal Pospíšil, Hanuš Bor, Josef Stráník, Jan Malát, Jan Čížek Čestmír Řanda,. Československo, 1967, 88’, v originálním znění s italskými titulky.

Děj začíná na pražské Jubilejní výstavě roku 1891. Pět kluků se schází na pražském Výstavišti, kde vidí fantastický zázrak – řiditelnou vzducholoď podnikatele Findejse. Kvůli reklamě nabízí chlapcům let zdarma, ale když se hlásí platící zájemci, chce je vyhnat. Kluci se nedají ze vzducholodi vypudit a najednou se ocitají nad městem. Ovšem vzducholoď řiditelná není! Nejprve přelétnou bezpečně celou Evropu, ale potom havarují na neznámém ostrově uprostřed oceánu, kde prožijí řadu typicky verneovských dobrodružství.

Neděle 9. srpna (19:00)

Cesta do pravěku

R.: Karel Zeman. Sc.: J. A. Novotný, Karel Zeman. Hr.: Vladimír Bejval, Petr Herrman, Zdeněk Husták, Josef Lukáš. Československo, 1955, 93’, v originálním znění s italskými titulky.

Populárně naučný film z roku 1955 vypráví příběh čtyř chlapců, kteří se vydají na dřevěné loďce proti proudu času, do fantastického pravěkého světa, kde zásluhou kreativity a trikového umění Karla Zemana znovu ožívají dinosauři a další živočichové a rostliny dávné minulosti.

(tz)