Průměrný oběd stojí víc než stovku

Ideální nominální hodnota stravenek odpovídá reálné útratě zaměstnanců za oběd. Lidé v pracovním týdnu obědvají v průměru za 101 korun a padesát haléřů, vyplývá z elektronických transakcí prostřednictvím stravenkových karet Ticket Restaurant® Card.     

Za kolik se ideálně naobědvat a nijak se při tom neomezovat? Češi v tom mají jasno. Jejich útrata se blíží „nejvýhodnější“ nominální hodnotě stravenky. Ta se má v příštím roce zvýšit na 105 korun na základě čerstvého návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí, ve kterém dochází k navýšení stravného na služebních cestách.

Ve skutečnosti zaměstnanci za obědy v pracovním týdnu platí podobnou sumu – v průměru je to 101 korun a padesát haléřů. Data o útratě zaměstnanců za oběd sbírá a vyhodnocuje společnost Edenred prostřednictvím elektronických transakcí stravenkovou kartou Ticket Restaurant® Card.

„Průměrnou útratu jsme vypočetli z více než 10.000 obědových transakcí, které čeští zaměstnanci uskutečnili s kartou Ticket Restaurant® Card za půl roku od jejího uvedení na trh v polovině letošního června,“ uvedl Pavel Kusý, ředitel pro strategii a marketing společnosti Edenred, která stravenkovou kartu Ticket Restaurant® Card vydává. Do průměrné útraty se přitom počítaly pouze platby v restauracích, nikoli nákupy potravin v obchodech.

Odhadovaná průměrná nominální hodnota papírové stravenky v ČR se přitom pohybuje pouze kolem 80 korun. Zaměstnanci se tak z tohoto příspěvku nedokáží plnohodnotně najíst a musejí si připlácet. „Firmy mají nyní skvělou šanci navýšit zaměstnancům dobrovolné příspěvky na obědy tak, aby hodnota jedné stravenky pokryla celou cenu jídla. Přitom může zaměstnavatel uplatnit maximálně daňově uznatelnou část příspěvku na stravování,“ doplnil Pavel Kusý.

Proč je částka 105 korun „ideální hodnotou“ stravenky, ať už papírové nebo elektronické?

Vychází se z jednoduchého výpočtu. Podle připravené vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí pro rok 2016 se má totiž částka, z níž se vypočítává příspěvek na stravování, zvýšit na 83 korun na den. Daňově uznatelná část příspěvku na stravování je 70 procent z této sumy, což činí 58 korun. A jelikož zaměstnavatel platí 55% z ceny stravenky, pak maximální daňovou úlevu dosáhne v příštím roce u stravenek nebo nabíjení stravenkové karty Ticket Restaurant® Card v nominálních hodnotách 105 korun.

Nová vyhláška ze dne 17. prosince 2015 o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad ještě musí projít vládou a následně bude zveřejněna ve Sbírce zákonů ČR. Vyhláška má nabýt účinnosti 1. ledna 2016.

Podle Pavla Kusého v posledních letech průměrná hodnota stravenek roste rychleji než inflace a společnost Edenred očekává v příštím roce její další výraznější růst. Vzhledem k probíhající ekonomické konjunktuře totiž firmy zvažují, jakou formou zaměstnancům navýšit jejich příjmy a zvýšení příspěvku na stravování je ideálním řešením pro obě strany – čistý příjem zaměstnance totiž roste při zvýšení příspěvku na stravování rychleji, než při zvyšování mezd. „Navíc řada průzkumů prokázala, že pokud zaměstnanci již dostávají stravenky, chodí také častěji na oběd. Pravidelný a kvalitní oběd přináší odpočinek, lepší náladu a návazně i vyšší produktivitu práce, soustředění a dlouhodobě i pevnější zdraví a nižší nemocnost,“ doplnil Pavel Kusý.

(tz)