Uchazeči o práci kouřili marihuanu

Pervitin, marihuana – personalisté zjišťují, že přibývá uchazečů o zaměstnání, kteří mají zkušenosti s drogami. Někteří to přiznají osobně, jiní neprojdou testy, které má stále více firem jako podmínku přijetí do zaměstnání. Některé společnosti zaměstnance namátkově testují.

Liberec, Brno, Frýdlant, Olomouc, Jihlava, Plzeň, České Budějovice – tam všude personalisté zaznamenali, že přibývá uchazečů, kteří neprojdou testy na drogy. „Firmy vyžadují testování na drogy u uchazečů o práci stále častěji, týká se to už všech regionů České republiky. Zejména se jedná o automobilový sektor,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

„U nás v Liberci jsme zjistili, že dva z deseti uchazečů o práci přiznají občasné kouření marihuany,“ říká Vojtech Suchý, Job Manager personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

„Dám si sem tam jednoho špeka.“ „Jsem čistej, akorát jsem si včera zahulil,“ přiznávají s klidem, jako by o nic nešlo. Výjimečně se také stane, že uchazeč je pozitivní na metamfetamin (pervitin).

Tato skupina lidí se spíše hlásí na dělnické profese, například na pozice operátorů výbory, jedná se o uchazeče s nedokončeným středoškolským vzděláním. Personalisté je nabírají na místa, kde se pracuje na robotických zařízeních nebo v taktu na lince.

„Firmy si to skutečně hlídají, THC přítomné v marihuaně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a mohlo by zapříčinit úraz. Tito lidé jsou méně soustředění, může docházet k vizuálním a sluchovým halucinacím. U pervitinu je riziko ještě vyšší. Žádná společnost nechce zbytečně riskovat, a proto si dává jako podmínku negativní drogový test,“ doplňuje Vojtěch Suchý, Job Manager personálně-poradenské společnosti McROY Czech a dodává, že první dotaz padne už zhruba po dvaceti minutách na vstupním pohovoru.

Pokud je odpověď pozitivní, uchazeč není zařazen do dalšího kola výběrového řízení. Kuřáky marihuany nemotivuje ani výborné mzdové ohodnocení, dlouhodobé zaměstnání v perspektivní společnosti nebo možnost profesního růstu.

Mnoho firem také dělá namátkové kontroly svých zaměstnanců. „Pokud ji někdo odmítne podstoupit, bere se, jako by byl pozitivní, a je s ním ukončen pracovní poměr,“ dodává Vojtěch Suchý.

Jedná se o jednoduchý test ze slin. Zaměstnanec si vloží do úst speciální houbičku, na kterou nanáší sliny. Ty se následně vymačkají do testeru, kde lakmusový papírek odhalí přítomnost drog. Pokud je testovaný pozitivní, ale nesouhlasí s výsledkem, jde na odběr krve. Test má stoprocentní účinnost a odhalí požití drog v posledních 72 hodinách.

„Zaměstnanci vědí, že mohou být namátkově testovaní, i přesto se vystavují riziku ztráty zaměstnání. Pozitivní bývají mladí i starší pracovníci a kuřáci velmi často přísahají, že marihuanu nikdy nekonzumovali,“ uvádí Vojtěch Suchý, Job Manager liberecké pobočky personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Jen v Liberci v roce 2015 odhalili policisté šest varen pervitinu.

(tz)