Rád se pomazlím s hezkým kouskem masa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJaro přineslo do našich očekávání nejen příslib radostí, které se s tímto ročním obdobím snoubí, ale také pomyšlení na nejrůznější záminky, jak posedět venku, pod širým nebem a naservírovat si pohodu v podobě grilování nebo opékání voňavých dobrot nad ohýnkem. Hodování jakožto odpočinek od týdenního shonu se hodí vždy. Není proto od věci nastartovat naši chuť na nějaký ten hřích nebo-li ochutnávku, která k vlahým podvečerům tak jako tak patří, již nyní. Milého úkolu se ujal obchodní ředitel firmy Uzeniny BETA Jiří Souček:

Březen není jen letošním měsícem Velikonoc, ale labužníci se už nemohou dočkat prvních grilovaček. Co byste z vašeho sortimentu rád připomenul k této příležitosti?

Jednoznačně a na základě vlastních zkušeností bych rád všem doporučil výrobek pojmenovaný Milánkova pikantní klobása. Jde o vynikající masovou středně pikantní klobásu, která se vyznačuje ručním a pečlivým výběrem suroviny, specifickým způsobem výroby, zasušením před koncem výrobního procesu a hlavně použitím speciálního druhu koření, které při dodržení technologického postupu výroby vykouzlí krásné žilkování mezi kousky masa. Klobása se báječně hodí jak ke konzumaci za studena, na jednohubky, obložené mísy, tak její výborná chuť vynikne právě na grilu. Tato klobása slaví velké úspěchy jak při rodinných grilovačkách, na stáncích s občerstvením na koupalištích, hřištích, stejně tak i při velkých akcích, jako bylo například loňské Mikulášské setkání NH Car v Praze na Strahově, 300 Zatáček Gustava Havla v Hořicích apod.

Druhým produktem, jenž bych rád komentoval, a letošní novinkou, je Klobása Hévíz, která při grilování vyniká naprosto jedinečnou chutí a vůní, navíc je typická pro výrobky z regionu, kde se vyrábí. Tato klobása obsahuje přes 80 % vybraného, libového masa, které je těženo z plecí Českých pašíků. V tyto dny klobásu uvádíme na trh a postupně nabízíme všem svým zákazníkům. Doufejme, že si výrobek najde své fandy a bude slavit alespoň obdobné vítězství jako Milánkova klobása. Nerad bych ale zapomněl třeba na šunkovou klobásu, krkonošskou klobásu, chilli klobásu a apettito klobásu.

Chystáte nějakou grilovací novinku? Někdo griluje od masa až po šunku vše, ale myslím, že nejlépe chutnají stále klasické špekáčky nebo klobásky k tomu určené.

Je vždy na chutích každého konzumenta, tedy čemu dá přednost a jakým směrem vede své kulinářské umění. Ono jedna věc je chtít něco grilovat a druhá věc je umět to grilovat. Opravdu někdy vidím takové věci na grilech, že se jeden nestačí divit. Hlavně, že se to dělá na značkovém grilu, s profi vybavením, ale že výsledek je dost žalostný, to už nikomu nevadí. Kolikrát si říkám, že je lepší opravdu dobrý, masitý špekáček, obyčejně opečený nad táborákem než nějaké trávení času s nejnovější technikou.

Nejhezčí chvíle, které si za poslední léta pravidelně připomínám v souvislosti s našimi Špeckáčky (ano, takhle je to správně, protože jde o špekáčky z Pecky), jsou ty, kdy si hezky nařežu špekáček na „ježka“, napíchnu na klacek, krásně opeču, při tom do ohně ukapává omastek a syčí, a v závěru si jej stáhnu na čerstvý chleba s hořčicí! No a teď, jak vám odpovídám, tak se mi neskutečně začaly sbíhat sliny při tak krásné představě. Nakonec, proč to tajit.

V naší nabídce najdou zákazníci hned tři druhy špekáčků: právě popisované Špeckáčky – bez lepku, ručně vázané, dále Netradiční špekáčky a Pikantní špekáčky ručně vázané. Co je též velmi dobré na grilu, je šunka od kosti nebo uzená krkovička, zabalené do silného alobalu, nechané někde v zapomnění na kraji grilu tak hodinku, až hodinku a půl, musí se však pravidelně otáčet. Po rozbalení se na vás vyvalí hromada vůně a krásně se rozpadajícího masa.

Uzeniny BETA vnímá veřejnost jako kreativní firmu, která dokáže uspořádat komorní oslavu až po firemní party, umí obsloužit různé festivaly, závody, zkrátka setkání nejrůznějšího druhu. Vždy je u toho prima nálada, smysl pro humor a opravdu dobré jídlo. Co všechno je možné si u vás objednat?

Upřednostňujeme venkovní akce, kde se dá využít velký potenciál grilů na dřevěné uhlí, které samozřejmě dodá všem masným a uzenářským výrobkům nezaměnitelnou a vynikající vůni i chuť. Rozhodně se nezalekneme ani společenských událostí, firemních grilovaček, různých nákupních dnů maloobchodních sítí apod. Mezi asi nejzajímavější akce patří motocyklové závody v Hořicích s účastí kolem 10 000 osob, dále pouťové grilovačky, různé akce na podporu farmářských uzenin, samozřejmě soutěž Česká chuťovka na půdě Senátu v Praze, další a další akce, kam se naše výrobky hodí. Dobrá nálada musí provázet každé naše vystoupení. Víme, že lidé se rádi zasmějí, pobaví a nechají rozveselit. Dobré jídlo a pití jsou snad tou nejsnažší cestou k dosažení takového záměru. Není přece nic krásnějšího, než když se vydaří počasí, na tácku je kus pořádné masové klobásy a v půllitru se třpytí pivečko. To se potom diskutuje!

Na našich prodejnách je možné také objednávat chlebíčky, zákusky, dorty na přání, jednohubky, ale velkou specialitou prodejen je tvorba obložených mís a nádherných dárkových košů z lecčehos, na co si jen člověk vzpomene.

Asi největším záběrem je nyní pořádání svatebních obřadů a oslav na naší horské Chatě Milíře v Peci pod Sněžkou, kde se dá připravit setkání od rodinného charakteru až po velkou party čítající 100–150 osob. Postaráme se o ubytování až 50 hostů v chatě, jejich dopravu na místo naším autobusem, veškeré vybavení rautu, baru, zajistíme party stany, můžeme v létě zorganizovat i spaní na pozemku, ale hlavně se postaráme špičkově o všechny příchozí. Máme k tomu takový rozverný slogan, který, prosím, berte s nadhledem: Nacpeme vám pupíky, až vám ulítají knofliky.

Velikonoce jsou příležitostí, kdy si dopřáváme také ledasjakou dobrotu. Nepeče se jen beránek a mazanec, ale vyrábí se chlebíčky, rolády, obložené mísy. K tomu se volí nejrozmanitější šunky. Jaké byste doporučil?

Tady nebudu chodit kolem horké kaše. Jednoznačnou špičkou mezi našimi šunkami je šunka s medem. Jde o šunku nejvyšší jakosti, která je vyráběna pouze z vrchních šálů velkých kýt. Jde o jeden z nejlepších kousků masa celého pašíka. Šál je očištěn, okořeněn, přidán Český med ze středočeské Kolče a naskládán do velkého, pergamenového obalu. Následuje tepelné opracování, zauzení, chlazení, půlení, balení a cesta na pulty prodejen. Dále mohu doporučit šunku z komína, šunčičku od kosti a pro běžné použití zlatou šunku s vysokým obsahem masa a příjemnou chutí.

Předpokládám, že sám také rád vaříte. Co nejraději? A potřebujete se u toho pekelně soustředit?

Jéje, no to je tedy otázka. Řekl bych, že jsem specialista na minutkovou kuchyni, která mě velmi baví. A manželka by jistě řekla, že jsem taky velký specialista na nepořádek v kuchyni po mém působení v ní. Ale je asi pravda, že to tvrdí většina žen po mužské akci u plotny. U minutek mě baví hraní si s chutěmi, surovinami a přílohami. Rád se pomazlím s hezkým kouskem masa, dodám mu ingredience, které se hodí, užívám si vůni čerstvých bylinek a také věnuji čas přípravě přílohy. Nejen něco uklohnit pro nasycení, ale aby výtvor lahodil i oku. Se zaujetím pro věc servíruji na teplých talířích a jsem rád, pokud je mé tři strávnice vrátí prázdné.

Módní jsou kuchyně všech světadílů – od thajské až po italskou. Jaké přednosti má ta česká?

Touto otázkou jste mě trošku zaskočila. Nejsem žádmý gurmánský odborník, který by měl nastudována gastronomická specifika jednotlivých světadílů. Když mohu srovnávat, tak se domnívám, že klasická česká kuchyně pomalu, ale jistě mizí. Najděte mi mezi dnešními 20–30letými ženami kuchařku, která zvládne českou klasiku. Vše je dnes otázkou polotovarů, hotových jídel, fast foodů, sushi apod. Byl jsem svědkem situace, kdy do našeho řeznictví přišla nakupující a ptala se řezníka, jaké maso použít na guláš. Ani nevěděla, zda chce dělat vepřový, nebo hovězí. Když se již podařilo vybrat druh, ptala se na postup, koření a další náležitosti vedoucí k výrobě této české klasiky.

Jsem si jist, že česká kuchyně, jak tradiční, tak i moderní, má svým konzumentům co nabídnout. Jde o stravu pestrou, zajímavou a jistě i kvalitní. O těchto kvalitách umí naše kuchyně přesvědčit i při různých mezinárodních událostech či prezentacích na světových výstavách. Je nutné, aby se o české kuchyni vědělo, mluvilo a byla celkově i strávníky chápána pozitivně. Tyto aktivity mohou v dlouhodobém časovém horizontu přispět k prohlubování znalostí a zájmu o naše jak tradiční, tak i nové dobroty.

ptala se Eva Brixi