Syndrom únavy očí z počítače umí znepříjemnit práci v kanceláři

Man_computerZarudlé a unavené oči, bolest hlavy, zatuhlá šíje. To jsou daně za práci v pohodlí kanceláře, které bohužel potkávají naprostou většinu lidí pracujících na PC. Symptomy tzv. únavy očí z počítače se objevují především v odpoledních a večerních hodinách. Znavené oči mohou pálit, čtení či práce na počítači ztrácí na komfortu, objevuje se rozmazané nebo dvojité vidění, koncentrace na text klesá. Večer jsou navíc oči nepříjemně zarudlé a mohou i při drobném podráždění slzet. „Obecně si na tyto nepříjemné projevy stěžují více ženy, bohužel ale potkají skoro každého, kdo pracuje delší část dne na počítači,“ uvádíPetra Ustohalová, optička a optometristka spolupracující se společností Omega Optix.

Svůj podíl viny na tom může nést nepřirozené pracovní prostředí, kdy je zrak většinu času zaostřen na plus minus půl metru. Netrpí ale jen oči, nepohodlí se podepisuje i na krční páteři, šíjových svalech, což se zase projevuje v bolestech hlavy.

Nikon Relaxsee – vychytávka do vašich kancelářských brýlí

Řešením může být kromě ergonomického nastavení stolu, židle a monitoru speciální brýle na počítač s dvojí strukturou čočky, kterou nabízí prémiová značka brýlových čoček Nikon. „Všem pracujícím na PC, kteří u sebe pozorují symptomy únavy očí z počítače, bych doporučila tzv. počítačové brýle s řešením Nikon Relaxsee. Jde vlastně o jakýsi předstupeň brýlí progresivních. Aniž by na čiré čočce bylo cokoliv znát, jedna zóna umožňuje vidět perfektně na dálku, druhá zóna, takzvaně relaxační, má mírně zvýšené dioptrie tak, aby si oko při čtení či práci na počítači mohlo ulevit a odpočinout,“ uvádí optometristka Petra Ustohalová. „Denně strávíme podstatnou část času koukáním na blízké předměty – počítač, tablet, mobil, či knihu. Řešení Nikon Relaxsee zajistí uvolněnější a přirozenější postavení hlavy, odpadne nutnost naklánět se k monitoru či jinak se jinak nepřirozeně kroutit, navíc se oko krásně relaxuje.“

Co můžete udělat pro svůj zrakový komfort v kanceláři:

  • Monitor počítače mějte v dostatečné vzdálenosti, přibližně na nataženou ruku
  • Úhel pohledu by měl být lehce shora, vaše oči by měly být na stejné úrovni jako horní hrana monitoru
  • Dejte si pozor na prach a šmouhy – mohou snižovat kontrast či být příčinou nežádoucích odlesků
  • Ohlídejte si, aby váš monitor nebyl naproti oknu, ani se v něm neodráželo umělé světlo
  • Pořiďte si speciální brýlové čočky na počítač s tzv. relaxační zónou Nikon Relaxsee, díky které docílíte přirozenějšího postavení hlavy a menšího napětí v očích

Nikon Relaxsee využijete, pokud…

…pociťujete únavu očí při práci s počítačem či jiným digitálním přístrojem

…vidíte občas rozmazaně či dvojitě

…často vás pálí oči při práci na počítači

…snadno ztratíte koncentraci na psaný text

Na webových stránkách společnosti Omega Optix najdete seznam optik, které vychytávku Nikon Relaxsee nabízí. Rádi vám poradí, optimální řešení pro váš zrak.

http://www.omega-optix.cz/cs-cz/seznam-optik