5 největších mýtů o personálních agenturách

Jaká je role personálních agentur ve vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem? Mezi veřejností o tom koluje řada mýtů a polopravd. Přinášíme 5 nejčastějších omylů spojených s fungováním agentur.

1/ Hledám práci, agentuře za nalezené místo zaplatím

Uchazeči o práci si často myslí, že za zprostředkování místa personální agentuře budou muset zaplatit. Někteří se zase mylně domnívají, že agenturním zaměstnancům strhává personální agentura část mzdy.  „Tak to není. Odměny pro personální agenturu platí vždy společnost, která si nábor zaměstnanců objednala,“ říká Tomáš Surka ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

2/ Agenturní zaměstnanci dostávají nižší mzdu

Agenturní zaměstnanci mají stejné podmínky jako kmenoví zaměstnanci firmy.  Výšku mzdy neurčuje personální agentura, ale společnost, u které pracovník působí.

3/ Ve vyspělém světě na agenturní zaměstnávání nenarazíte

V západní Evropě i ve Spojených státech má naopak agenturní zaměstnávání ještě větší zastoupení než v České republice. „Například ve Velké Británii je ve srovnání s Českem podíl agenturních pracovníků čtyřnásobně vyšší a v Nizozemsku trojnásobný,“ uvádí Tomáš Surka.

 4/ Agenturní zaměstnanci pracují na nekvalifikovaných pozicích

Firmy využívají agenturní zaměstnávání po vzoru západní Evropy na stále se rozšiřující spektrum pozic – od recepčních, pracovníků call center nebo center sdílených služeb až po vysoce odborné IT specialisty či interim manažery.

5/ Agentury jen suplují úřady práce

Často lze zaslechnout, že kdyby lépe fungovaly úřady práce, pracovní agentury by ztratily svůj smysl. Personální agentura toho však pro své klienty dělá daleko víc, než že jen doporučuje zaměstnance firmám. Zajistí například komplexní servis včetně pracovněprávní dokumentace, zpracování mezd nebo odborného poradenství. „Pracovní agentury navíc nevybírají své uchazeče jen z řad nezaměstnaných, ale vyhledávají také mezi pracujícími kandidáty a mají obecně přístup k daleko většímu množství lidských zdrojů,“ uzavírá Tomáš Surka ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

(tz)