Hypertenze a životní styl

M6 Comfort-W woman 0272Hypertenze je hlavním rizikovým faktorem při postižení mozkovou mrtvicí, vzniku infarktu myokardu a srdečně-cévních chorob. Na vzniku vysokého krevního tlaku se podílí více faktorů. Zatímco genetické predispozice neovlivníme, existují i další rizikoví činitelé, na které bychom si měli dávat pozor. Patří mezi ně obezita (zejména typu jablko), nadměrný přísun soli, nedostatek draslíku, hořčíku a vápníku. Není tajemstvím, že krevnímu oběhu škodí i alkohol a kouření. Hypertenzi také v neposlední řadě negativně ovlivňuje hektický životní styl plný stresu.

Zásadní je samozřejmě pravidelná konzultace zdravotního stavu s lékařem a důsledná medikace. Je ale spousta věcí, které pro sebe můžeme udělat sami. Stačí se řídit následujícími praktickými tipy a úprava životosprávy bude hned o něco jednodušší!

Pozor na nadváhu a zadržování vody

Omezení solení je historicky hlavním dietním opatřením v léčbě hypertenze. Dvě mouchy jednou ranou zabijete, pokud vyměníte průmyslově zpracované potraviny plné tuku a soli za ovoce a zeleninu. Pět porcí ovoce a zeleniny pomůže zvýšit příjem draslíku, a navíc díky obsažené vláknině pomůže zasytit při nízkém kalorickém příjmu. Pozor, i nárazová konzumace nevhodné potraviny (např. uzeniny) může přivodit zadržování vody a zhoršení tlaku na několik dní.

Přidejte draslík

Na zlepšení krevního tlaku se podle studií může podílet i mírný vzestup příjmu draslíku. Dopřávat byste si měli například rajčata či domácí kečup, houby, luštěniny, citrusy, banány, ořechy a celozrnné výrobky. Relativně vyšší obsah draslíku má i kvalitní čokoláda s vyšším obsahem kakaa.

Chvála česneku

Snadno dostupným pomocníkem je obyčejný česnek, který na vyšší tlak užívali lidé už ve starověkém Řecku. Za rozumnou dávku se uvádí 1 stroužek denně, nebo po 2-3 týdny 1-2 stroužky česneku s týdenní přestávkou. Konzumace česneku snižuje tlak u lidí s hypertenzí, zatímco normální krevní tlak neovlivňuje.

Káva už není strašák

Kofein sice může vést k přechodnému zvýšení krevního tlaku i tepové frekvence, přímý vztah hypertenze a kávy však nebyl prokázán. Pokud si tedy dopřáváte jeden či dva šálky kvalitní kávy denně, nemusíte se nijak omezovat. Vyhnout byste se měli turecké, „zalévané“ kávě, obsahující kvůli dlouhému louhování nežádoucí množství kofeinu i dalších látek, které zbytečně zatěžují organizmus.

Omezení alkoholu

Nadužívání alkoholu, byť nárazové, může být výrazně rizikovým faktorem pro vznik hypertenze. Zatímco malé množství alkoholu může působit mírné roztažení cév, vyšší příjem alkoholu už není nejen z pohledu krevního tlaku žádoucí.

Pozor na grapefruity

Podle Infolistů Státního ústavu pro kontrolu léčiv by se grapefruitům měli vyhýbat všichni hypertonici, kteří berou léky na vysoký tlak. Grapefruitová šťáva totiž významně snižuje přeměnu některých léků ve střevě, kdy se do těla vstřebá mnohem více účinné látky, než je zamýšleno.

Mírná fyzická aktivita

Hýbat byste se měli alespoň 5x týdně (svižná chůze, plavání, jízda na kole). Začít můžete půl hodinkou a až si tělo zvykne, zátěž pomalu navyšujte.Pravidelná fyzická aktivita posiluje srdce, které je poté schopné pracovat s mnohem menším úsilím. Vyberte si takový sport, který vás bude bavit – může to být jóga, plavání, nebo třeba práce na zahrádce či procházky se psem.

Eliminujte stres – naučte se relaxovat

Každý den byste si měli umět udělat čas pro sebe a investovat ho třeba do účinné relaxace, která odbourá nahromaděný stres. Vyzkoušejte např. meditaci všímavosti (mindfullness), která má mnoho prokázaných pozitivních účinků. Spočívá v prostém soustředění na prožívaný přítomný okamžik. Americký biolog Jon Kabat-Zinn, který je jedním z nejznámějších hlasatelů mindfullness v západním světě, doporučuje jako nejjednodušší pomůcku k tomu, jak se odpoutat od rušivých myšlenek a dostat se do přítomnosti, soustředit se na vlastní dech.

Selfmonitoring

Cennou informací pro ošetřujícího lékaře jsou záznamy vlastního pravidelného měření. Odstraní se tak nepřesnosti měření dané tzv. syndromem bílého pláště, kdy má pacient vyšší tlak při měření v ordinaci, než obvykle. Navíc lze průběžně kontrolovat, zda tlak nevykazuje patologické výkyvy. „Domácí měření se však musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat. Nezbytným předpokladem je použití klinicky ověřených tlakoměrů ideálně vybavených Intelli manžetou, které jsou uživatelsky příjemné, a na výsledky měření se lze spolehnout. Takto získané hodnoty tlaku jsou pro konzultaci s lékařem věrohodné,“ uvádí Ing. Zdeněk Rotal Ph.D., zástupce společnosti Omron.

Mimo spolehlivého a přesného přístroje je také důležité vědět, jak digitální tonometr v domácím prostředí správně používat. Při měření krevního tlaku v domácím prostředí dodržujte následující zásady:

  • Před měřením tlaku krve alespoň 5 minut vsedě odpočívejte.
  • Nejméně 30 minut před měřením NEKUŘTE a NEPIJTE ALKOHOL.
  • Tlak si měřte vsedě s opřenými zády a s paží podepřenou o stůl, obě nohy mějte na zemi (nezkřížené). Během měření nemluvte a nehýbejte se.
  • Tlak měřte vždy na stejné paži.
  • Velikost manžety je důležitá, proto používejte tlakoměr se správnou velikostí manžety nebo zvolte přístroj s univerzální manžetou
  • Vyhrňte si rukáv a odstraňte z paže veškerý těsně přiléhající oděv. Na paži si dejte manžetu tonometru, okraj manžety by měl končit zhruba 2 centimetry nad loketní jamkou. Mezi manžetou a paží by měl být prostor maximálně na jeden prst. Předloktí mějte volně opřené o stůl tak, aby manžeta byla v úrovni srdce.
  • Měřte si krevní tlak opakovaně – alespoň dvakrát ráno a dvakrát večer v intervalu zhruba 1−2 minuty před jídlem a léky. Vhodné je měřit si tlak optimálně 7 dní před návštěvou lékaře (nebo v případě, že byla změněna léčba). Dlouhodobě si stačí měřit tlak 1–2 x týdně.
  • Hodnoty krevního tlaku si zapisujte, včetně zaznamenání každé významné události (např. změna medikace, aktuální zdravotní potíže).

Více informací naleznete na stránkách www.krevnitlak.cz

Tip:

Máte problémy s krevním tlakem a chcete se poradit s odborníkem? Zeptejte se lékaře a svůj problém s ním zkonzultujte. Více na www.rady-lekare.cz.

Vyzkoušejte klinicky ověřené tlakoměry společnosti Omron s jedinečnou Intelli technologií manžety která odstraňuje chyby při nesprávném umístění manžety okolo paže. Intelli manžeta pomáhá přesnějšímu měření. Proto se lékaři při diagnostice a léčbě hypertenze na takto změřené hodnoty mohou spolehnout. K zakoupení v lékárnách a zdravotnických potřebách za 1 990 Kč. Více informací naleznete na stránkách www.krevnitlak.cza www.1ze3.cz.