Aeron: Hvězda z červeného koberce dorazila do Česka

REKEmma Stone, Ryan Gosling, Renée Zellweger, Denzel Washington, Amy Adams, Natalie Portman, Hugh Grant? Ti všichni sice možná budou s napětím v únoru vyhlížet svého Oskara, jenže tou pravou hvězdou je někdo jiný – Aeron Chair. Objevuje se totiž na našich obrazovkách několikrát do týdne a ještě jako správná americká star prodělala před nedávnem facelift.

Sedí na ní Jim Parsons alias Sheldon Copper v seriálu Teorie velkého třesku či doktor House a tito géniové si, jak známo, potrpí na své pohodlí. Ve své kanceláři ji měla i televizní produkční Katherine Heigl, když si v romantické komedii Chceš mě, chci tě začala románek s moderátorem Gerardem Butlerem. Objevila se v sérii Hunger Games, v seriálu Kancl, ve filmu The big short, kde hrálo fešácké trio Pitt, Gosling a Bale…. A v kresleném seriálu Simpsonovi byla dokonce božím trůnem.

Ikonickou židli Aeron Chair vytvořilo designérské duo Don Chadwick a Bill Stumpf v roce 1994 pro amerického výrobce kancelářského nábytku, společnost Herman Miller. Své místo na slunci si zprvu probojovávala těžce – mnoha lidem více než pohodlnou židli připomínala zubařské křeslo. Jenže kdo do ní jednou usedl, už nechtěl jinou, a tak se stala nejprodávanější a nejznámější kancelářskou židlí všech dob. Dokladem jsou následující čísla:

  1. Do dnešních dnů se prodalo více než osm milionů kusů.
  2. Herman Miller ji prodává ve více než 134 zemích světa.
  3. Aeron Chair tvoří 30 % obratu firmy.

Od roku zrodu ovšem znalosti o ergonomii a zdravém sezení pokročily, a proto se slavná židle dočkala redesignu. „Nový Aeron si ponechává svůj ikonický vzhled, ale všechny jeho části byly upraveny tak, aby se zvýšil komfort sezení,“ říká Jan Bastař, jednatel společnosti cre8, která je výhradním distributorem značky Herman Miller na českém a slovenském trhu, a vyzdvihuje především systém pro oporu páteře: „Autoři Aeronu vytvořili novou technologii, která drží záda ve vzpřímené pozici. Došlo ke vložení nastavitelné sakrální opěrky, jež udržuje přirozené zakřivení páteře a natočení pánve vpřed. Současně aktivuje zdravé držení těla a „nutí“ k sezení ve vzpřímené poloze. Bederní opěrka pak poskytuje pohodlí a podporu bederní oblasti páteře.“

Úhel rámu nové židle byl upraven o 1,8 stupně dopředu, aby tělo zůstalo i při různých náklonech ve vzpřímené poloze. Revoluční je také osmizónové odpružení. „Čtyři těsně přiléhající zóny posilují zdravou pozici při sezení. Dvě podpůrné zóny mírní napětí a snižují tlak v oblastech ramen a sedací kosti. Dvě vyrovnávací zóny udržují klíčové svaly v přirozeném úhlu. Všechny zóny společně poskytují člověku

dostatečnou podporu pro to, aby mohl pohodlně pracovat celý den,“ vysvětluje Jan Bastař s tím, že židle je v České republice zatím k dispozici v černé barvě a velikosti B. „Zbývající barvy, bílou a šedou, a velikosti, budeme nabízet od března,“ dodává.

Foto z archivu: Herman Miller

Více informací a technické specifikace naleznete na:

www.cre8.cz a na www.facebook.com/cre8.cz/