Češi v kancelářích bojují s únavou, prim hraje příjemná teplota

graf_1Ideální teplota, technická vybavenost, kvalitní židle, dostatek světla a klid na práci jsou nejdůležitější podmínky pro příjemný život v kanceláři. To vyplývá z průzkumu výrobce osvětlení HALLA a výzkumné agentury IPSOS “Češi a světlo v kanceláři“, který proběhl mezi více než 500 zaměstnanci a 200 manažery. Výsledky dále uvádí, že více než 98 % zaměstnanců občas pociťuje v práci únavu.

Nejen výše platu, ale i mezilidské vztahy či celkové prostředí jsou nesporně důležitými faktory, aby se zaměstnanci cítili dobře na svých pracovištích i s ohledem na to, že skoro polovina dotázaných (46 %) uvádí, že tráví v kanceláři více než 7 hodin denně.

Preference zaměstnanců

Z průzkumu dále vyplývá, že na prvním místě zaměstnanci oceňují především příjemnou teplotu (55 %) na pracovišti, dále pak funkční techniku, jako počítače či mobilní telefony (52 %), kvalitní židle (48 %), a v neposlední řadě dostatek světla (35 %) a klid na práci. Až za touto pětkou se umístila možnost občerstvení, soukromí či dostatek úložného prostoru.

Výsledky výzkumu jsou pro nás v mnoha ohledech zajímavé. Více než čtvrtina respondentů odpověděla, že se v práci velmičasto cítí unavení. Naopak téměř nikdy necítí únavu pouze necelá 2 % respondentů,” říká Daniel Černý, předseda představenstva společnosti HALLA a dále pokračuje, „nejčastěji se přitom cítí unaveni zaměstnanci, kteří nemají v kanceláři dostatek přirozeného světla. To potvrzuje narůstající poptávku firem po osvětlení reagujícím na změnu teploty chromatičnosti a intenzity denního světla, což moderní technologie na principu Human Centric Lighting umožňují.”

graf_2Posviťme si na světlo

Čtvrtina lidí v kancelářích otevřeně říká, že nemá během dne dostatek přirozeného světla z venku a umělým osvětlením, ať už stropním nebo  stolním světlem si už během dne, než se setmí, přisvětlují dokonce v 7 z 10 kanceláří.

Dostatek světla je nejméně důležité pro mladé lidi ve věku 18-26 let. Jen 28 % z nich jej označilo jako důležité. Více se zajímají o občerstvení, které upřednostňuje 40 % dotázaných. „Zvláště mladí lidé bohužel přistupují ke svému zdraví lehkovážněji. Přitom kvalitní nábytek a dostatek světla jsou investicemi, které se jim v pozdějším věku několikanásobně vrátí,” říká Daniel Černý ze společnosti HALLA.

Jeho slova potvrzuje i Jana Hradecká, zakladatelka interiérového studia a školy Intermezzo: „To, že barva, teplota a intenzita světla zásadně ovlivňují lidské funkce, je známá věc. Proto bychom měli při výběru osvětlení myslet především na náš přirozený biorytmus a na atmosféru, kterou svitem chceme navodit. Mnoho lidí se domnívá, že stačí, když v kanceláři vidí na obrazovku počítače, ve skutečnosti je silný kontrast rozzářené obrazovky a přítmí v okolí velmi náročný a pro oči velmi vyčerpávající,” a dále dodává, „světlo by mělo působit naprosto přirozeně, nemělo by být moc ostré, ale ani by interiér neměl být příliš podsvícen. Kromě kvalitního osvětlení doporučuji také investovat do dobré polohovatelné židle a stolu se správnou výškou a dostatkem úložných prostor.“

A co na to zaměstnavatelé?

Každý manažer uznává, že prostředí, ve kterém lidé pracují, má vliv na jejich pracovní výkon a efektivitu. Dostatek světla je potom pro zaměstnavatele obdobně důležitý jako pro jejich zaměstnance, a to v 35 % případů. Nejvíce manažerů (70 %) si myslí, že pro jejich zaměstnance je nejdůležitější právě funkční technika.

(tz)