Pro náš obor je příchod jara velkým povzbuzením

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJen co vysvitlo sluníčko, nesly se v mnohých místech naší země libé vůně ohníčků a prvních grilovaček. Sezona gurmánů i těch, kteří jen tak posedí a ochutnají, začala. Jako by v nás letošní pořádná zima nastartovala neuhasitelnou touhu po tom, co nám od konce září již docela chybělo… Pro výrobce uzenin přišel v ročním koloběhu opět impulz naladit naše víkendy na mlsavou notu. Jiří Souček, obchodní ředitel firmy Uzeniny Beta, to jen potvrdil:
S jarem roste chuť. Období grilovaček se neúprosně přiblížilo. Jak je tomu nakloněn váš sortiment?

Pro náš obor je příchod jara velkým povzbuzením. Lidé odhazují svrchní oděvy, někdy i zábrany, a všichni se těší na možnost prvního venkovního posezení a grilování. Pro letošní sezonu jsme nově našim zákazníkům připravili klobásu po švýcarsku se sýrem. Jde o hrubou, masovou klobásu, ochucenou výraznou a speciálně jen pro tento výrobek vytvořenou směsí koření, která je navíc doplněna o 10 % Eidamské cihly. Zde upozorňuji na skutečnost, že tato klobása se oproti běžným praktikám nenařezává a griluje raději déle při nižších teplotách, aby nepopraskala a sýr nevytekl. Pokud už k tomu dojde, nezoufejte, sýr se na povrchu hezky opeče. Další zábava pak vzniká při mytí grilu!

Co nového jste ještě zařadili? Párečky, paštiku, šunku?

Již začátkem roku jsme do sortimentu zařadili játrovou paštiku ČSN 1970, která, jak již z názvu vyplývá, vychází z tradiční receptury dřívějších státních norem. Tyto i pozdější, až do roku 1984, byly a jsou zárukou kvalitních výrobků. Dále bych rád upozornil na špičkové výrobky šunkový salám 71 % kýty a dušenou vepřovou šunku s obsahem 92 % kýty. U této šunky nám prodejní výsledky a ohlasy od zákazníků říkají, že jde o vynikající, tradiční, dušenou šunku. Poslední skupinu novinek tvoří dva druhy párků. Párky Exklusiv jsou hrubší, decentní chuť přináší jemné koření a hlavní důraz je kladen na chuťový zážitek z hrubého, masitého párku. Druhé, jemně ostré přinášejí nejprve vůni uzení, dále chuť masa a v závěru očekávejte jemně pikantní chuť.

011A kde je možné si z vaší nabídky nakoupit? Přijet, vybrat si a ochutnávat?

Řekl bych, že nejširší sortiment najdou zákazníci ve vlastních prodejnách, jejichž adresy naleznete na stránkách www.uzeninybeta.cz. Dále je náš sortiment k mání v řadě maloobchodních sítí, kterými jsou např. COOP Mnichovo Hradiště, Nová Paka, Dvůr Králové, Rakovník, Volyně, Vimperk, Pardubice, Praha-západ, Příbram, dále pak Eso market, Bala, Partner, JIP Plus, Enapo. A je to i mnoho dalších prodejců z řad řeznictví, uzenářství a potravin. Rozhodně naše výrobky nehledejte v žádných hyper, mega, giga marketech. Kontakty na naše obchodní zástupce zveřejňuji i podle regionů na našem FCB profilu.

Patříte ke skalním účastníkům v báječné soutěži pro domácí výrobce potravin
Česká chuťovka. Přihlásíte se i letos?

Pevně věřím, že i letos budeme mít co nabídnout hodnotitelské komisi, i když za ta léta jsme získali ocenění na většinu vyráběných výrobků. Pracujeme v oboru, kde chutě a výrobní možnosti jsou již dány naší historií, a ne vždy i dobře myšlená novinka si najde svého zákazníka. Také se musíme podívat na smysl této soutěže, kdy ocenění získávají i takové „výrobky“, jako je bok s kostí na pečení, koleno bez kosti na pečení, nebo výrobky nadnárodních, prodejních řetězců.

Program vaší firmy směřuje nejen k výrobě a prodeji, ale také k cestovnímu ruchu. Pořídili jste luxusní zájezdový autobus, vlastníte rekreační středisko. Jak se daří tyto aktivity podporovat a co nového pro zájemce máte? Vybere si i management společnosti, který se rozhodne jet na výlet a starosti na víkend hodit za hlavu?

V tomto segmentu našeho podnikání zaznamenávám v posledním roce překotný vývoj. Vzhledem k vysoké úrovni poskytovaných služeb a servisu v rámci zájezdové autobusové dopravy pod hlavičkou LUX bus se nám podařilo zahájit spolupráci s několika významnými společnostmi. Přepravujeme sportovce na jejich sportovní klání, zajišťujeme jedno i vícedenní zájezdy pro školy, školky, zájmové skupiny a v neposlední řadě si vozíme hosty do krásného prostředí Krkonošského národního parku k báječnému odpočinku na Chatě Milíře (www.chatamilire.cz a FCB Chata Milíře). Zde se pravidelně konají tematické akce, jako jsou degustace uzenářských výrobků pro firmy, vín, sýrů, grilování pro skupiny. Velkou oblibu představuje pořádání venkovních svateb, kdy se náš tým postará o prožití nádherných chvil pro novomanžele a jejich hosty. Pro vedoucí pracovníky firem a společností zajišťujeme možnost společných, firemních akcí, tisk poukázek na ubytovací a stravovací služby pro zaměstnance, i klidné a pohodové odpočinutí těla i mysli v místech bez signálu telefonních operátorů. Všem přeji v této souvislosti krásné jarní dny a užívejte si společně strávených chvil se svými blízkými.

Populární se staly vánoční dárkové balíčky, které připravujete pro stále větší počet zájemců. Myslím, že i velikonoční dárky by měly svůj smysl…

Velikonoce a nejen tyto svátky jsou přímo předurčeny k obdarovávání svých blízkých, kolegyň, kolegů či obchodních partnerů. Jsou to dny příchodu jara, dobré nálady, hezkého počasí a hojnosti. Je pravdou, že doposud jsme se věnovali výhradně vánočním balíčkům. Ale máte pravdu, mohla by vzniknout nová tradice i pro hezké, jarní pozornosti v podobě klobás s jarní dekorací. Takový dárek potěší i v tuto roční dobu. Pokud bude poptávka, nebráníme se žádným „lumpárnám“.

otázky připravila Eva Brixi