5 pravidel přátelské kanceláře

lottus_wood_loungeSetkat se můžete s různými názvy – Living Office, přátelské či přívětivé kanceláře. Vždy však jde o totéž, o moderní kanceláře, které vycházejí z potřeb svých uživatelů. Proč byste takové prostory měli mít i vy? A jak při jejich utváření postupovat?

1. Jde o nové uspořádání, nikoli o nové kanceláře

Základem vašich kanceláří pořád zůstanou pracovní stoly, židle, počítače… Jen se změní jejich uspořádání a přibydou prvky, které uniformní a nudné prostory promění v životem tepající místo. Nikde totiž není psáno, že nejlepší nápady se rodí v hlavách jednotlivců u stolu. Naopak – vzájemná interakce mezi kolegy posunuje myšlenky a umožňuje uchopit nápady z různých úhlů pohledu. Musíte pro ni ale vytvořit podmínky a prostor, protože když dva diskutující lidé ruší deset ostatních, je něco špatně „Existuje deset možných rozvržení pracovišť, z nichž každé nabízí něco jiného. Každé z nich představuje takové prostorové řešení, které bere v potaz optimální uspořádání pracovních pomůcek, nábytkových prvků i celého okolního prostředí. Jeho cílem je co nejlépe podporovat činnosti jednotlivců i týmů,“ říká Jan Bastař, spolumajitel společnosti cre8, která se zabývá zařizováním kanceláří a uvedla koncept Living Office na tuzemský trh. Jde o místa pro nerušenou a soustředěnou práci jednotlivce přes „gaučové“ posezení pro dva a meeting space pro sdílení informací až po fórum pro prezentace.

2. Zeptejte se svých lidí

„Kanceláře se musí přizpůsobit lidem, nikoli naopak. A pokud tomu tak nebude, je docela možné, že vaši zaměstnanci si jednoho dne sbalí své saky paky a půjdou tam, kde jim bude lépe,“ říká Jan Bastař a dodává, že třeba IT firmy by o tom mohly vyprávět. Právě v tomto oboru je totiž nejen u nás, ale i všude ve světě mimořádná konkurence. „Firmy zabývající se moderními technologie jsou proto v tomto ohledu nejprogresivnější,“ dodává. Zářným příkladem může být třeba společnost SAP, která před sestěhováním svých lidí do Metronom Bussines Centre v Nových Butovicích více než půl roku diskutovala se zaměstnanci o tom, co by si v novém působišti přáli, a mnoho z jejich nápadů realizovala.

3. Rychlost, variabilita, flexibilita

„Životní cyklus nápadů, výrobků i podnikání jako celku se zkrátil z desetiletí na roky a z minut na milisekundy,“ říká Jan Bastař. V důsledku to znamená velký tlak na flexibilitu – lidí, způsobů práce i prostředí. Právě proto se namísto stavebních úprav dostávají na výsluní nejrůznější mobilní příčky a zástěny, které prostory oddělují opticky i hlukově. „Není problém je snadno a rychle přesunout či přemístit, pokud to bude potřeba,“ vysvětluje Jan Bastař a připomíná, že právě neustálý šum a hluk, je to, co lidem v dnešních otevřených kancelářích nejvíce vadí.

4. Ergonomie

Jak už bylo uvedeno výše, základem kanceláří pořád zůstane stůl a židle. Jde ale o to, jaké toto vybavení bude. „Rozumná firma volí pro své zaměstnance to nejlepší na trhu – a to jsou pracovní křesla a židle značky Herman Miller. Ať už se rozhodnete pro ikonickou Aeron Chair nebo modely Embody, Mirra, Sayl či Setu, získáte špičkový produkt. Pro designéry Herman Miller jsou totiž zdravé sezení a nejnovější poznatky z ergonomie výchozím a absolutně povinným bodem,“ zdůrazňuje Jan Bastař. Všechny židle poskytují dokonalou oporu páteři po celé délce a udržují ji ve fyziologickém zakřivení. Samozřejmostí jsou područky, bederní opěrky i podpůrné zóny, které mírní napětí a snižují tlak v oblastech ramen a sedací kosti. Všechny prvky jsou výškově stavitelné a materiály, z nichž jsou židle vyrobené, jsou dokonale prodyšné a přitom příjemné i při několikahodinové práci.

„Ergonomické požadavky by měl plnit i stůl. Ideální je s výškově stavitelnou pracovní plochou, která umožní střídat polohy vestoje a vsedě,“ dodává Bastař s tím, že střídání poloh při práci je nejen zdraví prospěšné, ale zároveň napomáhá soustředění.

5. Šťastný = produktivnější

Pracovní prostředí by vašim zaměstnancům v žádném případě nemělo komplikovat a ztěžovat plnění povinností. „Výzkumy, které pro americkou společnost Herman Miller provedlo Centrum neurofyziologických studií při Claremont Graduate University, prokázaly, že uspořádání kanceláří má vliv na chování a náladu zaměstnanců. Šťastní zaměstnanci jsou jednoduše produktivnější a kreativnější,“ říká Jan Bastař. Čím kreativnější vaše kanceláře budou, tím kreativnější a inovativnější nápady v nich budou vznikat.

Více informací na: www.cre8.cz nebo www.facebook.com/cre8.cz/