Sazka vás zve do Kavárny štěstí

NF5A4891sSAZKA a.s. získala za loňský rok mnohé benefity tržní jedničky a v roce 2017 tuto pozici výrazně posiluje. Zájemci o loterijní zábavu jí důvěřují stále více. Nakonec – proč ne. Pokud člověk doufá, že se i na něj jednou usměje pomyslné štěstí a výhra ho osvobodí od některých všedních starostí, zůstává optimistou. A tak to má být. Vsadit si Sportku, setřít los, i to může být příjemný společenský adrenalin.
Pro letošek jsou plány Sazky ambiciózní. Vstoupila do oboru v současné době na výsluní – do oboru gastro. Rozhodla se lidem být po boku důvěrněji a s veškerým pohodlím. Začala Prahou. Vsadit si můžete od března také v Kavárně štěstí umístěné v obchodním centru Flora. Jak to charakterizovat? Jasná a odvážná strategie, to určitě. Přesvědčivý marketing stojící rovnýma nohama na zemi: mít co nabídnout, dát příležitost zákazníkovi. Být na chvíli v pohodě, být štasten.
Významný prvek, který tomuto businessu nahrává, je stav společnosti. A nejen v České republice, nýbrž v celé Evropě, ale i dalších dílech světa. O štěstí a jeho hledání se v poslední době mluví více, než bývalo běžné. Jsou manažeři štěstí, vznikla firma Ministerstvo štěstí, rodí se výzkumy na toto téma. Patrně proto, že mnoho lidí by rádo změnilo životní styl, intenzivněji hledá své jistoty. Jde také o generační pohled, dnešní mladí touží žít jinak než jejich rodiče. Možná ještě netuší, že iluze jsou zrádné, i když osvobozující. Jak to lze vnímat?
Asi jako trend, který vypovídá o způsobu, jakým žijeme. Nebo o zvyšujících se nárocích jednotlivců, skupin. Je přirozené, že se lidé chtějí mít dobře. Štěstí každý hodnotíme jinak, určité atributy jsou však pro většinu lidí shodné. Jde o radost, zdraví, dobré partnerské vztahy, mít kde bydlet, moci si zaplatit pěknou dovolenou, dětem vzdělání. I peníze určitým způsobem ke štěstí patří.

macchiato s losemMladí touží žít jinak než rodiče

A Sazka svou podstatou dává zájemcům šanci jít štěstí naproti. Je to vlastně její poslání i podnikatelský záměr. Když se nad tím člověk zamyslí, jde o ojedinělý business, který má smysl.
Snaží se vytvářet portfolio příležitostí, které skýtá možnost získat finanční prostředky na plnění snů. Někdy to jsou sny úplně prosté, jindy obdivuhodně inspirující, většinou vedou také k dobročinnosti, uvážlivým investicím, poznání, podpoře vědy a výzkumu. To je na tom to krásné. Samozřejmě peníze samotné štěstí člověku nepřinesou, ale mohou být nástrojem, který směřování ke štěstí umocní, uspíší, nastartuje, ujasní.
Současná generace 50+ se od té nastupující liší například požadavky na uspořádání života. Mládež odmítá stres svých rodičů, více touží po seberealizaci i harmonickém rozvoji a klidném rodinném životě, jiném využití volného času. Nechce světem utíkat, ale více pečovat o vztahy. Posadit se s přáteli a dopřát si trochu zábavy. S tím nový gastro koncept Sazky určitě souvisí…
„Sazka je první loterní společností na světě, která nakročila do gastronomického prostředí a otevřela v centru pražské metropole Kavárnu štěstí. Výjimečnost tohoto kroku spočívá v tom, že zákazníci dostanou nejen skvělé jídlo a nápoje, ale mohou umocnit gastronomický zážitek, a to mnoha drobnými benefity, jimiž lze proměnit svou malou radost ve velkou. Kromě vytříbené nabídky jídla z dílny Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru, nabízí Kavárna štěstí i speciální kávu Reserva s certifikací Rainforest Alliance,“ uvedl Robert Chvátal, generální ředitel Sazky.

KavÔÇárna A¦üto¦ästT-Zdravé jídlo, znamenitá káva i zábava

Co je tedy podstatou unikátní Kavárny štěstí? Nabídnout lidem možnost trávit příjemně čas v atraktivním prostředí, jíst zdravé jídlo, pít výtečnou kávu a zároveň tyto šťastné momenty spojit se zábavou, odpočinkem, relaxací.
„Nechtěli jsme, aby byla Kavárna štěstí jen o loteriích a štěstí ve hře, při tvorbě konceptu se Sazka zaměřila právě na to, co dnešní lidé hledají, tedy i na dobrou kavárenskou gastronomii, kterou chce vybočit z nabídky jiných řetězců. Menu sestavil již jmenovaný známý šéfkuchař Jan Punčochář a vycházel při tom z kvalitních domácích surovin. Jídelníček navrhoval tak, aby reflektoval moderní gastro­nomické trendy a sezonnost. Důraz kladl hlavně na jakost používaných ingrediencí,“ poznamenal Robert Chvátal. Například sendviče se vyrábějí z domácího chleba a na výběr jich je hned několik. Ostatně Jan Punčochář je osobností, na jehož zkušenosti, cit, věhlas Sazka vsadila. Během zimy si tak hosté mohli pochutnat například na salátu z čočky beluga nebo pečených paprik, pomazánkách z červené řepy nebo dezertech od těch francouzských jako créme brulée až po typicky české buchty nebo koláče.“
Srdcem kavárny, jak jinak, je znamenitá káva. Ojedinělá je nejen původem, ale místem a formou zpracování. Její původ sahá až k nešlechtěným kávovníkům z oblasti Etiopie, kde byly tyto rostliny před 2000 lety objeveny. Mistrovskou disciplínou je ale pražení kávy, Reserva je připravovaná tzv. středním pražením, tedy italským stylem v místě, kde se praží káva například pro Vatikán a papeže. Tak nám to vysvětlil Ivo Moravec, ředitel společnosti Espresso a znalec kávy a čaje. Protože Kavárna štěstí chce dodržet koncept kvality a udržitelnosti, má káva certifikaci Rainforest Alliance, což je komplexní systém, ve kterém producenti kávy musejí dodržovat přísná pravidla směrem k plantážím, pracovním podmínkám na nich i životnímu prostředí.

Moderní technologie a váš čas

Další přidanou hodnotou Kavárny štěstí jsou moderní technologie. „Díky e-shopu na internetových stránkách a mobilní aplikaci je možné si objednat občerstvení na dálku. Přes aplikaci zaplatit a pak si je v přesnou dobu buď v kavárně vyzvednout, nebo bez čekání zkonzumovat. Zákazníkům tak umíme šetřit čas,“ doplnil Robert Chvátal.Aplikace Iphone
O Kavárnu štěstí je mezi veřejností zájem. Lidé jsou zvědaví, hledají novinky, i stále zmiňovanou vlastní cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Touží po kavárnách, které umí uspokojit jiné požadavky, než mívaly babičky a dědečkové před sto lety. Tehdy by si sotva kdo v kavárně objednal zeleninový salát a fresh z grepu. Další Kavárna štěstí se bude co nevidět otevírat na Národní třídě a připravuje se kavárna na Budějovické. Pokud se potvrdí, že koncept funguje dobře, a Sazka se rozhodne ho dál šířit, zamíří i do dalších českých a moravských měst. No a kdyby se v každém místě nabízelo i něco typického pro daný region, třeba ty nejlepší valašské frgály nebo nejvoňavější houbová polévka, staročeské řepánky nebo chleba se sádlem a s všestarskou cibulí, řekněte sami…
Vynalézavost, obohacování programového portfolia, drobné nápady, detaily, které osvěží podnikání. To se počítá. Sazka naznačila, co může fungovat. Ostatně – jaké postavení u nás dnes má?
SAZKA a.s. je největší a nejstarší loterijní společnost v České republice se zhruba 95% podílem na trhu loterií a jiných podobných her. Hlavními produkty jsou číselné loterie s nejznámější hrou Sportka. Kromě nich jsou v nabídce stírací losy, sportovní kurzové sázky a rychloobrátkové hry. Druhý pilíř tvoří neloterijní služby, SAZKAmobil je největší mobilní virtuální operátor v České republice. Sazka také provozuje dobíjení mobilních telefonů a zprostředkování plateb za služby a zboží nebo prodej vstupenek.
Své produkty poskytuje Sazka hlavně prostřednictvím unikátní prodejní sítě s více než 7200 místy po celé České republice.

Ze 153 Čechů se loni stali milionáři díky výhře

A je Sportka opravdu největší milionářskou loterií u nás? Určitě ano. Dovolte v této souvislosti připomenout i další fakta. V průměru loni v přepočtu na dospělou populaci vyhrál každý Čech v loterii nebo v losech alespoň třikrát. Celkem 153 Čechů se během loňského roku zařadilo díky hrám Sazky mezi milionáře. Nejvíc milionových a vyšších výher generovala tradičně Sportka. „Milionáři si mezi sebe vloni rozdělili 1 105 400 396 korun. Mezi 153 loňských milionářů se řadí 102 milionových a vyšších výher ve Sportce, 19 v loterii Šťastných 10 a 17 milionářů v Eurojackpotu,“ komentoval fakta Robert Chvátal.
Sportka je největší milionářskou loterií, kterou hraje nejvíce Čechů, už 60 let. Sazka rozšířila svoje portfolio o nové loterie a hry a je stále schopna růst.
Nejen ve Sportce, ale i v Eurojackpotu se vloni vyhrávalo. Nejvyšší částku 71 785 844 000 korun si odnesl výherce z Královéhradeckého kraje. Lákadlem byly také prémiové Cesty kolem světa, díky kterým 130 lidí vyrazilo na vysněnou dovolenou v hodnotě 500 000 korun.
Vloni Sazka úspěšně spustila novinku – hru Sazka Fantasy, kde si sportovní fanoušci mohou složit svůj vlastní sportovní tým a dle reálných výkonů se pak hra vyhodnocuje. Patří k nejdynamičtější loterii v Evropě.

Od března loterie přes internet

V těchto dnech Sazka zažívá další významný milník ve své dlouholeté historii. Dala svým zákazníkům možnost hrát loterie přes internet. Nový portál Sazka.cz v tuto chvíli nabízí Sportku, Eurojackpot a další oblíbené loterie. Součástí zábavního portálu bude také zcela nová nabídka Sazka Bet.
„Po letech čekání na změnu legislativy, která umožňuje provozovat online loterie, Sazka vstupuje do digitálního prostředí. Naší ambicí je mít typově nejširší a nejpestřejší portfolio her na internetu, které budeme postupně spouštět během následujících měsíců. Mimo naše tradiční loterie se zákazníci mohou těšit také na úplně nové online hry, které zapadají do našeho konceptu být stále více zábavní společností,“ řekl Robert Chvátal.
Díky obrovské oblibě produktů Sazky se nová možnost sázení a hraní dotýká značné části obyvatel České republiky. „Už nyní s námi alespoň příležitostně hraje polovina dospělé populace. Loterie i losy navíc baví, jak muže, tak ženy. Na rozdíl od kurzového sázení nebo kasinových her, které jsou silně spjaty se specializovanou bází hráčů, typicky mužů. Věříme, že dostupnost našich loterií na počítači, telefonu nebo tabletu zaujme řadu nových zákazníků. Rád bych však zdůraznil, že terminálová síť je pro nás stále klíčovým prodejním místem,“ sdělil Robert Chvátal.
Zpřístupnění her na internetu znamená pro všechny sázející větší komfort a pohodlí. Díky možnosti vsadit si online vyplní elektronický tiket kdykoliv a kdekoliv. Při výhře navíc automaticky klient obdrží notifikaci a nemusí tak kontrolovat svá čísla na terminálu v kamenných pobočkách. Jedinou podmínkou je registrace uživatele na webu Sazka.cz, kde vyplní osobní údaje vyplývající ze zákona. Registrace zabere jen pár minut a nevyžaduje osobní návštěvu pobočky, vše lze vyřešit online. Nově spuštěný portál je velmi intuitivní a přehledný.
V tuto chvíli si lidé mohou online vsadit oblíbené loterie Sportka, Eurojackpot, Euromiliony a Kasičku. Nově přibyla i emise online losů. Celkem osm druhů online losů je v cenovém rozmezí od 5 do 150 korun. Online losy jsou samostatné emise, které mají vlastní výhry a nejsou nijak propojeny s nabídkou klasických stíracích losů známých z tradičních prodejních míst. Stírat losy na internetu je možné jak na počítači, tak v mobilu.
Aktuální nabídku brzy doplní i další oblíbené hry, například loterie Šťastných 10. Nový způsob interakce s produkty Sazky by měl oslovit především mladší cílovou skupinu, pro kterou je využívání moderních technologií na denním pořádku.

Eva Brixi