Vysněná dovolená Čechů: USA, Austrálie i Nový Zéland

Namlsaná kamarádkou upalovala jsem koupit si los, protože jsem tušila, že tentokrát to opravdu vyjde. Jako jí před pár týdny. Určitě bych jela na skvělou dovolenou, starosti bych hodila za hlavu a snažila bych se dokonale si odpočinout, nabrat energii. Kde a s kým, to však neprozradím. Není třeba. Výhra se totiž nekonala…

Výlety po Česku, odpočinek u Jadranu, turistika v sousedním Slovensku – tak vypadají tři nejčastější způsoby letní dovolené Čechů. Společnost Sazka ve svém unikátním průzkumu zjišťovala, kam by lidé chtěli vyrazit v případě milionové výhry. Jejich sny pak porovnala se skutečnými dovolenými českých milionářů.

Milionová dovolená podle Čechů musí být především plná netradičních a nezapomenutelných zážitků. „Respondenti v našem průzkumu pracovali s výhrou jeden milion korun, kterou mohli jakkoli využít na letní dovolenou. Ukázalo se, že pro Čechy není vůbec lákavé trávit dovolenou na jednom místě, ale naopak si přejí cestovat, bavit se a poznávat svět. Ze speciálních požadavků by největší část peněz připadla na gastronomii,“ uvedl Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky. Večeře ve špičkových restauracích a možnost dopřávat si gurmánské zážitky patří mezi hlavní přání, které by si lidé určitě chtěli splnit na své milionové dovolené. Oproti běžné dovolené by se Češi nechali také mnohem více hýčkat, ať už prostřednictvím masáží, nebo jiných wellness procedur.

Zatímco na klasické dovolené v Chorvatsku, které je i letos hlavní zahraniční cílovou destinací, si Češi dopřejí adrenalinu maximálně prostřednictvím vodních atrakcí, tak na své vysněné dovolené se chtějí bavit mnohem více. Díky výhře v loterii by si neodpustili např. let vrtulníkem, potápění, safari, pronájem sportovního vozu nebo také relax na soukromém ostrově bez dalších lidí. Téměř polovina Čechů by ráda část svého milionového zážitku prožila na luxusní jachtě a pětina respondentů si svou dovolenou nedokáže představit bez privátního tryskáče. Češi naopak zdaleka neprahnou po službách osobního kuchaře, profesionálního trenéra nebo komorníka.

Nejvíce chceme za velkou louži

Průměrná útrata za letní dovolenou se v České republice pohybuje okolo 10 000 korun na osobu. Podle průzkumu Sazky budou letos Češi trávit své volné letní dny nejčastěji v tuzemsku, Chorvatsku nebo na Slovensku. V případě milionové výhry by však vyrazili mnohem dál. Vůbec nejlákavější země, které by Češi chtěli navštívit, jsou Spojené státy americké, Austrálie a Nový Zéland. „Do Sazky každý týden dorazí minimálně dva výherci pro milionovou částku. Většina z nich se nám svěří, že díky penězům konečně vyrazí na pořádnou dovolenou. Prakticky polovina míří do stejných destinací, které uvedli respondenti v průzkumu,“ popsal Václav Friedmann. Pouze 15 % Čechů má svou vysněnou dovolenou spojenou s pobytem v luxusním hotelu. Zbytek naopak touží cestovat a poznávat zajímavá místa napříč celým světem. Součástí milionářské dovolené musí být jednoznačně netradiční a jedinečné zážitky.

Představy a sny o milionovém zájezdu se nijak zásadně neliší od skutečných dovolených čes­kých milionářů. Podle cestovní kanceláře Privileq, která se specializuje na movitou klientelu, musí být milionářská dovolená především unikátním zážitkem. Pokud už si někdo může dopřát dovolenou za vyšší stovky tisíc nebo i jednotky milionů korun, chce si odnést zejména neopakovatelné vzpomínky.

Jak tráví dovolenou opravdoví milionáři?

Vše začíná už samotnou cestou. Privátní letadlo je nezbytnou součástí milionářské dovolené. „Sestavujeme klientům dovolené hned v několika metropolích nebo zemích. Přesuny soukromým letadlem ušetří spoustu času, navíc je takové cestování pochopitelně mnohem pohodlnější,“ řekl Jan Bezděk, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Privileq. Čeští milionáři také stále častěji volí ubytování v soukromých vilách, ať už v exotických přímořských rezortech, nebo například v horách. Tento způsob ubytování totiž poskytuje dokonalé soukromí, které je pro bohaté Čechy jednou z hlavních priorit dovolené. Klasickým požadavkem je vlastní kuchař, který vaří přesně podle přání klienta.

Mezi speciální požadavky milionářů patří mimo jiné soukromé prohlídky muzeí nebo galerií, případně zařízení vstupenek na akce, které nejsou běžně k dostání. „V Itálii jsme například klientovi zařizovali návštěvu milánské opery La Scalla v kombinaci s privátním výletem na Lago di Como ve Ferrari 488 Spider,“ prozradil Jan Bezděk.

(rix, tz)

 

Po čem Češi touží

4 Let vrtulníkem

4 Pobyt na jachtě

4 Pronájem sportovního vozu

4 Soukromé letadlo

4 Potápění

 

Češi a letní dovolená

    Kam by se             Kam letos

    chtěli podívat         skutečně pojedou

USA                       Česká republika

Austrálie                Chorvatsko

Nový Zéland          Slovensko

Kuba                      Itálie

Japonsko              Řecko