Knedlíkový seriál pro gurmány

Houskový knedlík bylinkový

Milovaný český knedlík se stal proklínanou potravinou. Výživoví poradci v něm často vidí nepřítele. Zastánci české kuchyně zas pochoutku, po které se tloustnout vůbec nemusí. Sortiment firmy Knedlíky Láznička s.r.o. obohatil zkušenosti českých strávníků i gurmánů o pochoutky, které nemají konkurenci. Knedlíky Láznička je pojem, který se ze scény domácí gastronomie neztratí. Vladimíra Zikmundy, majitele jmenované společnosti, jsem se zeptala:

Vaše knedlíky jsou vyhlášené a v loňském roce v soutěži Česká chuťovka získaly ty perníkové další ocenění. Jaký je právě o ně zájem a komu chutnají nejvíce?

Perníkový knedlík jsme zařadili do své nabídky jako sezonní specialitu pro podzimní období. Výborné jsou zejména ke zvěřině, a oblíbili si je proto hlavně milovníci zvěřinových jídel. Nabízíme je ve dvou formátech – klasická šiška a kuličky. Velmi atraktivní jsou pro zvěřinové cateringové akce – takový daňčí guláš s perníkovými kuličkami, to je opravdová delikatesa.

Čí je to nápad? Vychází z tradice, je to generační zkušenost, receptuře dala vzniknout náhoda?

Perníkový knedlík vychází z historické receptury. Tu jsme na základě vlastního vývoje doladili do stávající podoby.

Letos před velikonočními svátky jste do sortimentu zařadili špenátové knedlíky a šišky, které jistě ocení milovníci zdravé výživy. Prozraďte však tajemství – čím se tyto knedlíky dají pěkně nakrájet? Když jsem zkoušela třeba mrkvové, byl to problém. Zlobil kráječ na knedlíky i nůž…

U některých druhů knedlíků běžné kráječe moc nefungují. Doporučujeme použít ostrý tenký nůž, ten je případně možné namáčet do vody a podle potřeby otírat do papírové utěrky.

Houskový knedlík svatební

Jakých knedlíků vaši zákazníci odebírají nejvíce?

Pokud jde o objem výroby, nejvíce vyrábíme knedlíky z našeho základního sortimentu. Jedná se zejména o přílohové knedlíky – houskový knedlík, bramborový knedlík, karlovarský knedlík, špekový knedlík, bramborové šišky, Hanácké zelňáky, bylinkový knedlík. Velmi oblíbený je bramborový knedlík plněný uzeným masem, což je v podstatě samostatné hotové jídlo. Nejen děti milují ovocné knedlíky plněné kusovým ovocem – borůvkový, malinový, meruňkový a v sezoně čerstvých českých jahod skvělý jahodový knedlík.

Zásobujete hlavně restaurace, hotely a příležitostné zájemce především z Prahy a okolí. Přibývá jich?

Dominantní část naší produkce dodáváme do restaurací zaměřených na náročnou klientelu. Rychle se rozvíjí oblast dodávek pro catering. Pro cateringové společnosti je důležité zákazníka zaujmout a tomu velmi pomáhá naše schopnost vyrobit knedlíky „na míru“ pro konkrétní akci. Například oblíbené karlovarské knedlíky nabízíme ve více než deseti formátech. Dlouho jsme hledali efektivní způsob zajištění dodávek pro domácnosti. Hlavní problém je přitom náročnost manipulace s „opravdovým jídlem“ bez konzervantů. Naše knedlíky mají omezenou trvanlivost a jsou náročné na skladování a manipulaci. Řešení jsme našli u prodeje prostřednictvím e-shopu Rohlik.cz, který dokáže knedlíky dopravit čerstvé až na práh domácnosti. Mnoho lidí bylo překvapeno, jak dobré mohou knedlíky být a prodeje rychle stoupají.

Na webových stránkách máte neskutečné množství receptů na knedlíky, guláše, pečená masa, omáčky. Jeden žasne, kolik knedlíků se dá vlastně vyrobit a jak chutná příloha to je. Kdo je autorem?

V naší nabídce specialit vycházíme z tradičních receptur našich babiček a prababiček. Čerpáme přitom z historických kuchařek, regionálních a rodinných receptů. K tomu se pak přidává celoživotní zkušenost našeho šéfkuchaře a náměty našich zákazníků. Ty nejlepší receptury jsou pak výsledkem mnoha experimentů.

Knedlíky s malinami

Uvařit takové množství knedlíků, jako má pan Láznička na starost, dát jim nejen chuť, ale i design, to už je užité umění. Jaké knedlíky připravuje nejradši?

Největší radost je příprava specialit a testování nových receptur. Společnost Knedlíky Láznička si dala do vínku slogan „Povýšili jsme knedlíky na umění“. Chceme ukazovat, jaké možnosti skýtá tradiční česká kuchyně a jaké bohatství druhů a chutí je skryto v knedlících. K tomu nám slouží zejména naše stránky na Facebooku, kde uveřejňujeme (nekonečný) knedlíkový seriál… Zatím má více než 150 pokračování.

Myslíte, že přichází renezance knedlíků, potažmo české kuchyně?

Na konci 20. století začaly být knedlíky považovány za cosi nezdravého a nemoderního. To souviselo jednak se změnou životního stylu, ze kterého se postupně vytratila fyzická námaha, a samozřejmě také s masovou propagací různých „diet“, ve kterých pro knedlíky nebylo místo. V současné době dochází k renezanci knedlíků v souvislosti s návratem k tradiční české kuchyni, a to jak v restauracích, tak i v domácnostech. Důležité samozřejmě je, aby byly knedlíky vyrobeny z kvalitních surovin a s použitím správných receptur. Pro aktivního člověka pak tradiční česká kuchyně nepředstavuje žádné nebezpečí. Všechno je samozřejmě otázka míry – velikost porcí je prostě nutné přizpůsobit výdeji energie …

otázky připravila Eva Brixi