Aby si lidé mohli čas nosit s sebou

Hodinky – doplněk, který na své ruce postrádá málokdo. Pro někoho hrají čistě estetickou funkci módního doplňku, pro někoho jsou nezbytným pomocníkem po celý den. Napadlo vás někdy při pohledu na zápěstí, komu vděčíme za tuto originální funkční ozdobu rukou? Ne vždy měly hodinky tuto roli, ne vždy vyjadřovaly sociální status.

Jak vůbec měření času na 12hodinové etapy vzniklo? Mohou za to Babylóňané, nicméně nejstarší doklad o měření času vůbec pramení z dochovaných obelisků v Egyptě, které byly vystavěny v době asi 2000 let př. n. l. K technické dokonalosti se snažili astronomové přibližovat například pomocí přesýpacích, vodních nebo ohňových časoměrů. Hodiny s ciferníkem, jak je známe dnes, byly poprvé vyrobeny ve 14. století. Jednoduché mechanické kolečkové hodiny se znázorněním všech 24 hodin byly roku 1577 zdokonaleny Jostem Bürgim, který k hodinové ručičce přidal minutovou a teprve o sto let později k nim přibyla i ručička sekundová. To nebylo všechno, z ciferníku ubylo 12 hodin, a vznikl tak klasický ciferník v podobě, kterou měříme čas dodnes. Aby si lidé mohli čas nosit s sebou, museli počkat až do roku 1511. Kapesní hodinky se ale pěkně pronesly. Byly celokovové, válcového tvaru kvůli snadnému vložení tehdy ještě velkého strojku do přístroje. Tím, jak začala stoupat obliba nosit čas v kapse, přibývaly na kapesních hodinkách okrasné prvky. Sériovou výrobu odstartoval ve Švýcarsku Karel Cusin ro-
ku 1587. Následovalo i zmenšení hodinek a počátkem 17. století se díky dalším technikám zkrášlování stával z funkčního doplňku šperk.
Mít co nejpřesnější hodinky, v kvalitním provedení, vytvořené z ušlechtilých materiálů je snem každého muže. Ženy si především potrpí na styl hodinek, které budou moci sladit s outfitem. Dnešní doba je stále nakloněná kůži, ale najdou se takové hodinky, které jsou hotovým klenotem. Vedle trendy milánského tahu jsou hodinky vyráběny i v takovém provedení, jako je elegantní kombinace dvou odstínů speciálního pozlacení, čímž se například vyznačuje Calvin Klein. Tato značka je jednou z prvních, která hodinky prezentovala jako „praktický stylový šperk“ a která ani v důsledku kladení důrazu na estetickou stránku neopomíjí kvalitu a volí prvo­třídní kvality se švýcarským puncem. Své hodinky vyrábí opravdu v mecce hodinářství Švýcarsku a na jejich kvalitu se můžete spolehnout.
www.meridamorava.cz


Calvin Klein Minimal

Klasický design se setkává se současným stylem oblíbených hodinek, které byly původně inspirovány vintage hodinami. Ikonický unisex styl nabízí čistý ciferník pro skvělou kontrolu času ve třech variantách – stříbrný, tmavě šedý a černý. Umírněné a sofistikované hodinky Calvin Klein jsou k dostání ve třech chromatických provedeních – nerezová ocel, PVD žluté zlato, PVD růžové pozlacení.