Ajala – čokoládová cesta, která chutná

Filip Teplý

Čokoláda, kterou si můžete dopřát s chutí a s čistým svědomím, to je Ajala. V brněnské manufaktuře ji totiž vyrábějí šetrně z výběrových kakaových bobů slazenou jen a jen třtinovou šťávou, takže si uchovává spoustu vlastností superpotravin. Chuť je sice její hlavní, ale ne jediná přednost.

„Nechceme jen připravovat tu nejlepší čokoládu, hledáme způsob, jak celému našemu počínání dát hlubší smysl. A ten spočívá v tom, že skrze kvalitní produkty, které budou mít lidi rádi, uděláme něco pro producenty kakaa a tím i pro celou naši planetu,“ vysvětlil Filip Teplý, zakladatel Ajaly. Ajala svou filozofii označuje jako Triple Win – trojí vítězství. Vítězi při výrobě Ajaly jsou totiž nejen výrobci, ale také zákazníci, a především farmáři.

Vítězství pro zákazníka

Ajala nezvolila svou cestu výroby jen kvůli eticky a ekologicky orientovanému smýšlení svých zakladatelů, ale především proto, že kvalita a chuť čokolády je pro ně to nejdůležitější. A nejlepší kakao je to, které se pěstuje s úctou k planetě, lidem. Ať už jsou pro vás etické a ekologické aspekty potravin důležité, nebo ne, na Ajale je skvělé, že výsledkem je skvělá výběrová čokoláda, která chutná vždy podle toho, z jaké farmy nebo sezony pocházejí použité kakaové boby. A to je něco, co vám běžná čokoláda prostě nenabídne. Ať už jste ekologičtí, etičtí, nebo prostě mlsní, filozofie Ajaly je výhra i pro vás jako zákazníka.

Vítězství pro Ajalu

Ajala je komerční firma, která svou výrobou směřuje ke generování přiměřeného zisku, není to charitativní projekt. Vždy je v centru jejích snah nejlepší možná výběrová čokoláda a všechno tu dělají pro to, aby byla pro zákazníka tak neodolatelná, že prostě neodejde ke konkurenci. Důležité ale je, že Ajala chce část ze svého zisku vracet farmářům v pěstitelských zemích. „Ve spolupráci s ekvádorským zpracovatelem Serviem Pachardem bychom se v budoucnu rádi věnovali i edukaci v pěstitelských zemích, aby farmáři pochopili, že se jim kvalita a šetrnost vyplatí víc než kvantita. Už nyní investujeme přímo v Ekvádoru do zpracovatelské infrastruktury a v budoucnu bychom chtěli být těmi, kdo ukáže farmářům, jak se mohou mít lépe,“ dodal Filip Teplý.

Vítězství pro farmáře

Ajala nakupuje kakaové boby za několikanásobně vyšší ceny, než je výkupní cena klasického průmyslového kakaa. Jeho ceny jsou totiž obvykle nastavené tak, aby se farmáři sotva uživili, a Ajala je považuje často za vyděračské. „Naše výkupní cena je ale podmíněná kvalitou kakaa. Vykupujeme jen výběrové kakao, na jehož pěstování nebyly použité žádné pesticidy ani jiné chemické látky, které bylo sklizené na vrcholu zralosti a jehož chuť je pestrá.

To je něco, co drtivá většina pěstitelů kakaa vůbec neřeší. V této oblasti je proto motivujeme ke správné péči o kakao právě vyššími výkupními cenami,“ vysvětlil Filip Teplý skutečnost, jíž se chce lišit od dalších výrobců čokolády. Cestu, která má korunovat úspěch značky Ajala. Výběrové kakao navíc nejlépe roste ve stínu vysokých stromů, takže jeho pěstováním se rozšiřuje a navrací do oblastí deštný les. Z podpory producentů výběrového kakaa tak profituje i životní prostředí. Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu produkuje přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali připravovat sami. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce 18 druhů čokolád, naprostou většinu v biokvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.V létě 2016 získala významné ocenění kvality – klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže The International Chocolate Awards.

(tz)

www.ajala.cz