Ojetiny: Poptávka stoupá, ceny klesají

Trh ojetých automobilů zažívá významně rostoucí poptávku doprovázenou poklesem cen u nabízených vozů. Cena se v červenci na českém trhu pohybovala nejčastěji okolo 136 900 Kč. Stáří inzerovaných vozů se ustálilo na hodnotě 9,5 roku a vozy v nabídce mají nejčastěji najeto 153 900 km. Nadprůměrně teplý červenec kromě příznivějších kupních cen zaznamenal v porovnání s předchozím měsícem i nižší počet nabízených aut, kterých bylo na trhu 118 164. Nejen s těmito daty přišlo AAA AUTO, které kontinuálně monitoruje trh ojetých automobilů po celé střední Evropě.

Vrcholící sezona dovolených každoročně zvyšuje poptávku po nákupu ojetých automobilů, které zákazníci využívají k cestování nejen u nás, ale po celé Evropě. Nejinak je tomu letos. Poptávku po ojetých vozech oproti minulým letům ještě umocnily teplotní rekordy, které padají ve všech krajích České republiky. V právě uplynulém měsíci vzali zákazníci autobazarů a kupující od soukromých inzerentů ojetiny doslova útokem. Tomu odpovídala i aktuální nabídka inzerovaných vozů, která oproti letošnímu červnu v sedmém měsíci klesla o 8 983 vozů. „Ojeté automobily se přes léto dobře prodávají, čemuž odpovídá i to, že mizí z inzerce. V rámci naší skupiny pozorujeme růst zájmu o ojeté automobily, a to obzvláště o zánovní, u kterých zákazníci oceňují nejen záruku od výrobce, ale také bohatší výbavu. Červenec byl také nejsilnějším letošním měsícem a prodejní výsledky jsou druhé nejlepší za posledních deset let“ vysvětluje Karolína Topolová, generální ředitelka mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO, která patří do skupiny AURES Holdings. V červenci tak bylo na trhu ojetin 118 164 vozů. Nejvíce automobilů bylo tradičně nabízeno v Praze (32 540), nejméně v Karlovarském kraji (3 076).

Nabídku vozů v červenci tvořily nejčastěji automobily s nájezdem 153 900 km a stářím 9,5 roku. Nejčastější hodnota počtu najetých kilometrů mírně vzrostla o necelý tisíc km, stáří u nejčastěji kupovaných automobilů zůstalo konstantní. Příjemnou změnou byla u nejčastěji inzerovaných vozů nižší kupní cena, která klesla o 3 000 Kč na 136 900 Kč.

Pomyslný žebříček nejprodávanějších modelů opět opanovaly modely Škoda Octavia na prvním a Škoda Fabia na druhém místě, následovány vozy Volkswagenem Passat, Golf a Škoda Superb. Aktuálně vrcholící léto a teplé počasí vhodné pro dovolené způsobilo jedinou změnu v TOP 10, a to konkrétně na desáté příčce. Audi A4 vystřídal stále žádanější, prostorný Volkswagen Touran. „Zvyšující se poptávka po MPV vozech je častější a samozřejmě logičtější volbou v letních měsících, a to pochopitelně zejména pro rodiny, které si bez takového vozu nedokážou dovolenou vlastně vůbec představit,“ doplňuje Topolová.

(tz)