Pro personalisty jsou pořád důležitější ‚živé‘ reference než sociální sítě

Doporučení bývalého zaměstnavatele je při hledání nové práce téměř čtyřikrát důležitější, než chování na sociálních sítích. Vyplývá to z online průzkumu, který mezi personalisty a šéfy malých a středních firem uskutečnila personální společnost Předvýběr.CZ.

Tři z deseti respondentů vždy žádají o reference bývalého zaměstnavatele, někdy tuto informaci využívá dalších čtyřicet procent personalistů.

Naopak vystupování uchazečů na sociálních sítích cíleně sleduje jen desetina zaměstnavatelů, zatímco šest z deseti personalistů profily zájemců o práci spíše nezajímají. „Každý třetí manažer dokonce výslovně odmítá sociální sítě jako zdroj informací o potenciálním zaměstnanci,“ říká František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ.

Obecně firmy od zjišťování referencí od bývalých zaměstnavatelů či na sociálních sítí ustupují. „Důvodem je nízká nezaměstnanost a tím i méně kandidátů ve finálových kolech výběrového řízení. Dáváme tedy větší důraz na fungování nově příchozího zaměstnance, než na jeho historii,“ dodává František Boudný.

(tz)